77 de cazuri ale variantei sud-africane a coronavirusului depistate în Marea Britanie

77 de cazuri ale variantei sud-africane a coronavirusului depistate în Marea Britanie

Cele două vaccinuri aprobate de Marea Britanie sunt eficace împotriva tuturor tulpinilor                       FOTO: Getty Images

Ministrul Sănătăţii britanic, Matt Hancock, a anunţat duminică 77 de cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus descoperită în Africa de Sud. Persoanele infectate au călătorit acolo sau sunt contacţi ai acestora. La aceste cazuri se adaugă şi nouă cazuri de infectare cu o altă tulpină a virusului, descoperită în Brazilia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Aceste persoane se află sub observaţie strictă şi am intensificat anchetele epidemiologice pentru a face tot posibilul să oprim răspândirea virusului”, a declarat ministrul britanic Matt Hancock. Acesta a cerut cetăţenilor să respecte regulile sanitare pentru a se proteja de noile variante ale virsului. 

Dat fiind că în Marea Britanie a devenit dominantă o altă mutaţie a virsului - în Londra şi încă o zonă a ţării - au fost suspendate zborurile dinspre Africa de Sud, Brazilia şi Portugalia pentru a preveni intrarea pe teritoriu a persoanelor infectate cu aceste tulpini. O caracteristică comună a noilor tulpini este capacitatea de transmitere mai ridicată.

Tulpina britanică şi rata mortalităţii

Experiţlor britanici nu le este încă „absolut clar” că tulpina britanică se află în corelaţie cu o rată mai mare a mortalităţii decât varianta originală, premierul Boris Johnson a sugerat că s-ar putea să fie mai letală. „Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England. 

În mod indirect însă, noua tulpină a crescut indicele de mortalitate din cauza suprasolicitării sistemului sanitar pe fondul creşterii numărului de cazuri infectaţi cu SARS-CoV-2. Vestea bună este că datele existente până acum arată că cele două vaccinuri aprobate în regat - AstraZeneca/Oxford şi Pfizer/BioNtech - sunt eficiente împotriva tuturor variantelor ale coronavirusului. 

Marea Britanie a înregistrat sâmbătă 33.552 de noi cazuri de infectare şi 1.348 de noi decese asociate COVID-19, un număr în scădere faţă de recordul înregistrat miercuri, de 1.820.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările