Văduvele afgane „mai degrabă ar muri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile afgane se luptă să supravieţuiască FOTO AFP
Femeile afgane se luptă să supravieţuiască FOTO AFP

Văduvele afgane se luptă pentru supravieţuire. După ce soţii lor mor, femeile se confruntă cu violul, cu sărăcia şi condamnarea socială. Una dintre ele consideră că viaţa ei ar fi trebuit să se încheie înainte de a începe cu adevărat.

Lumea lui Gulghotay s-a destrămat când a aflat de moartea soţului ei, se arată într-un articol publicat de „Deutsche Welle“. Au fost căsătoriţi timp de trei luni, dar Gulghotay nu a vrut să ducă viaţa unei văduve, aşa că atunci când a crezut că nu are de ales a băut o sticluţă cu acid şi a aşteptat să moară.

Ea trăieşte într-o provincie afgană şi lucra acasă când o bombă a explodat în faţa secţiei de poliţie din provincia Ghazni, ucigând doi oameni. Şapte civili au fost internaţi în spital, printre care şi soţul ei. A murit la scurt timp, din cauza rănilor. Moartea sa a fost un şoc pentru Gulghotay, spune Mohammad Azim, fratele ei.

Potrivit lui Azim, sora lui  a fost foarte fericită cu soţul ei iranian care lucra în construcţii, dar acum el este foarte îngrijorat pentru ea. Când a băut acid, se afla acasă cu o cunoştinţă care a reuşit să o transporte la spital.

Soarta ei este la fel ca aceea a multor femei afgane. În ultimele trei decenii, mii de femei şi-au pierdut soţii sau alte rude de sex masculin în timpul războiului. De vreme ce depind de ei, femeilor le este dificil să facă faţă pierderii şi adesea se cufundă în depresie.

Mohammad Hemat, medic la spitalul din Ghazni, spune că trei femei sunt spitalizate în fiecare săptămână, după ce încearcă să îşi ia viaţa. Din fericire pentru Gulghotay, ea a ajuns la spital la timp şi acum se află în stare bună.

Femeia a fost norocoasă şi îşi poate reveni, dar nu sănătatea sa fizică este principala preocupare. La 22 de ani, trebuie să îşi continue viaţa ca văduvă. Este puţin probabil să se recăsătorească.

Într-o ţară în care viitorul femeii depinde de soţ, văduvele sunt adesea lipsite de putere şi în pericol, spune Wahzma Frogh, activistă pentru drepturile femeilor.

Odată cu moartea soţului, femeia îşi pierde identitatea şi ocrotirea socială, astfel încât „aceste femei preferă să moară decât să trăiască“, spune Frogh, adăugând că nu li se permite să îşi continue viaţa ca văduve.

Există la momentul actual aproximativ 2,5 milioane de văduve care trăiesc în Afganistan, dintre care 70.000 locuiesc în Kabul. Aceste femei reprezintă 12% din totalul populaţiei afgane, multe sunt analfabete şi relativ tinere.

Shajan, din oraşul Jalalabad este una dintre ele. Povesteşte că a fost forţată să rămână în viaţă pentru că are copii. Acum se luptă să se ridice din sărăcie.

Copiii ei sunt încă mici şi ea are o slujbă de îngrijitoare la o şcoală unde câştigă aproximativ 17 euro pe lună. „Acestea aproape că nu sunt locuri de muncă. Mi-aş dori ca guvernul să ajute oamenii săraci, mai ales văduvele şi pe cei care au nevoie de protecţie“, adaugă ea.

Când un ofiţer de poliţie sau un soldat moare la datorie, nu soţia sau copiii primesc pensia, ci tatăl celui decedat. Asta arată că nici măcar guvernul nu recunoaşte statutul văduvelor în societatea afgană.

O văduvă este văzută ca un semn de rău augur în societate şi mulţi afgani le evită de teama de a nu fi contaminaţi. Gulghotay urmează să înfrunte toate aceste provocări, va supravieţui şi se va vindeca, dar cu ce preţ? Familia ei speră ca încercarea de sinucidere a femeii să fie ultima. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite