Trei întreprinderi din Coreea de Sud, acuzate de încălcarea sancţiunilor impuse de ONU Coreei de Nord. Importau cărbune şi fier via Rusia

Trei întreprinderi din Coreea de Sud, acuzate de încălcarea sancţiunilor impuse de ONU Coreei de Nord. Importau cărbune şi fier via Rusia

FOTO EPA-EFE

Trei întreprinderi sud-coreene au importat cărbune şi fier din Coreea de Nord încalcând sancţiunile ONU, au acuzat vineri autorităţile vamale sud-coreene, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 35.000 de tone de cărbune şi fier au fost importate din Coreea de Nord în Coreea de Sud - via Rusia - în perioada aprilie - octombrie 2017, a precizat un reprezentant al vămii. „Orice navă care este suspectată că a încălcat sancţiunile ONU va fi imobilizată sau i se va interzice intrarea în porturile sud-coreene“.

Încărcăturile de cărbune erau expediate mai întâi în Rusia, unde le era modificată originea ca fiind rusă, prin documente false, după care erau încărcate pe nave cu destinaţia Coreea de Sud, a anunţat vama într-un comunicat publicat în urma unei anchete care a durat zece luni.

„Vama a identificat şapte infracţiuni penale şi va sesiza autorităţile judiciare cu privire la cazuri implicând trei indivizi şi trei întreprinderi şi va cere inculparea lor“, se arată în comunicat, potrivit AFP şi news.ro.

Anunţarea acestor posibile încălcări ale sancţiunilor are loc la o săptămână de la publicarea unui raport ONU în care Coreea de Nord este acuzată că le încalcă continuând să exporte cărbune, fier şi alte mărfuri nord-coreene care au adus mai multe milioane de dolari regimului lui Kim Jong-un.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat anul trecut o serie de rezoluţii prin care interzice Phenianului exporturile de materii prime, cu scopul de a opri veniturile în devize ale regimului angajat într-un program nuclear.

Peninsula Coreea cunoaşte de la începutul anului o destindere remarcabilă, ilustrată de două întâlniri între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un şi un summit istoric între acesta din urmă şi preşedintele american Donald Trump, la Singapore.

Cu această ocazie, Kim s-a angajat să acţioneze în vederea unei „denuclearizări a peninsulei“, o formulă vagă şi care poate fi interpretată divergent.

Phenianul nu a procedat la vreo măsură confirmată şi a denunţat atât exigenţe „unilaterale“ din partea Statelor Unite, cât şi „metode de gangsteri“ ale acestora, notează AFP, potrivit news.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: