Schimb de mesaje între Xi Jinping şi Kim Jong-un în urma unei vizite la Seul a şefului diplomaţiei americane

Schimb de mesaje între Xi Jinping şi Kim Jong-un în urma unei vizite la Seul a şefului diplomaţiei americane

Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Preşedintele chinez Xi Jinping susţine că Beijingul este pregătit să colaboreze cu Phenianul pentru a „apăra pacea şi stabilitatea” în Peninsula Coreeană, într-un mesaj adresat dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, potrivit presei de stat, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţiile preşedintelui chinez, transmise într-o discuţie cu ambasadorul Coreei de Nord în China, au loc la puţin timp după o vizită la Seul a secretarilor americani de Stat Antony Blinken şi Apărării Lloyd Austin, care a provocat furia Phenianului.

Coreea de Nord ameninţa săptămâna trecută că nu îşi va schimba poziţia faţă de Statele Unite atât timp cât Washingtonul nu renunţă la „politica sa ostilă” faţă de această ţară izolată, în timp ce cei doi oficiali de rang înalt se aflau la Seul, în cadrul unui turneu menit să consolideze relaţiile Washingtonului cu partenerii săiu tradiţionali din Asia împotriva Coreei de Nord şi influenţei tot mai mari a Chinei.

Kim Jong-un i-a transmis la rândul său un mesaj lui Xi Jinping - prin intermediul ambasadorului nord-coreean, care i-a spus acest lucru unui oficial -, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

El reiterează „poziţia de nezdruncinat” a Nordului în favoarea unei consolidări a relaţiilor între cele două state.

Acest schimb de mesaje, primul cunoscut între cei doi conducători din ianuarie, intervine în urma unor discuţii americano-chineze în Alaska, primele de la alegerea noului preşedinte american Joe Biden.

Xi Jinping a anunţat că China este „pregătită să coopereze cu Republica Populară Democratică Coreea (RPDC) şi cu alte părţi vizate în vederea susţinerii unei soluţionări politice a problemei din Peninsula Coreeană şi apărării păcii şi stabilităţii în peninsulă”, potrivit Chinei Noi.

Negocieri nucleare între Washington şi Phenian se află într-un punct mort după fiascoul unui summit la Hanoi, în Vietnam, la începutul lui 2019, între fostul preşedinte american Donald Trump şi Kim Jong-un.

Cei doi nu au reuşit să se înţeleagă asupra desfiinţării programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului.

Coreea de Nord este vizată în continuare unor sancţiuni internaţionale dure şi este mai izolată ca niciodată, după ce şi-a închis frontierele, în urmă cu peste un, cu scopul de a se apăra de covid-19.

Noua administraţie americană intenţionează să-şi evalueze politica faţă de Phenian.

În urma unor întâlniri cu omologii lor sud-coreeni, Antony Blinken a reiterat obiectivul american al „denuclearizării” Coreei de Nord.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările