Prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn, proclamat regele Rama al X-lea al Thailandei

Prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn, proclamat regele Rama al X-lea al Thailandei

Maha Vajiralongkorn Foto: Getty Images

Prinţul moştenitor Maha Vajiralongkorn a fost proclamat joi rege al Thailandei, într-o declaraţie citită pe toate posturile de televiziune thailandeze, la 50 de zile de la moartea tatălui său, Bhumibol Adulyadej, relatează AFP şi BBC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Am răspuns favorabil dorinţei defunctului rege, pentru binele întregii populaţii thailandeze", a declarat noul monarh în urma unei audienţe cu preşedintele Parlamentului.
 
Prinţul, în vârstă de 64 de ani, a surprins cerând, la câteva ore după decesul tatălui său, pe 13 octombrie, o "amânare" înainte să urce pe tron.
 
Regele Bhumibol, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din lume, era considerat un pilon al stabilităţii în cele şapte decenii ale domniei sale.
 
Prinţul moştenitor urma să devină următorul rege la o zi după moartea tatălui său, însă premierul Prayuth Chan-ocha a anunţat la momentul respectiv că Maha Vajiralongkorn a cerut o amânare a proclamării, pentru ca să poată ţine doliu.
 
El a fost proclamat rege joi, în cadrul unei ceremonii speciale la 50 de zile la moartea fostului suveran.
 
El devine astfel regele Vajiralongkorn, al zecelea monarh din dinastia Chakri, şi va fi cunoscut, de asemenea, drept Rama al X-lea.
 
Maha Vajiralongkorn a primit titlul de prinţ-moştenitor, devebind astfel moştenitorul coroanei, în 1972.
 
El urmează să se bucure de acceaşi popularitate ca tatăl său şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în străinătate.
 
Urcarea sa pe tron pune capăt unei perioade de incertitudine, în timpul căreia preşedintele Consiliului Privat Prem Tinsulanonda, un fost premier în vârstă de 96 de ani, a fost regent.
 
Monarhia thailandeză este protejată de critici printr-o legislaţie dură cu privire la lezmajestate, care restricţionează discutarea în mass-mediae despre rolul familiei regale, inclusiv în presa internaţională.
 
Cei mai mulţi dintre thailandezii de rând cunosc doar câteva detalii despre cine este prinţul moştenitor şi cum îşi trăieşte viaţa.
 
În ultimii ani el a încercat să-şi îmbunătăţească imaginea, importantă din cauzză că regele este considerat în mod tradiţional o forţă care ghidează politica thailandeză, puternic polarizată.
 
O ceremonie de încoronare urmează să aibă loc abia după incinerarea rămăşiţelor regelui Bhumibol, anul viitor.
 
Încoronarea lui Bhumibol a avut loc la patru ani după ce fratele său, regele Ananda Mahidol, a murit din cauza unor răni prin împuşcare, în circumstanţe înconjurate în mister.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările