Peste 700 de manifestanţi anti-puci ucişi în Myanmar. Josep Borrell, săgeţi către China şi Rusia: Subminează eforturile pentru un răspuns internaţional comun

Peste 700 de manifestanţi anti-puci ucişi în Myanmar. Josep Borrell, săgeţi către China şi Rusia: Subminează eforturile pentru un răspuns internaţional comun

Manifestaţie anti-puci în Myanmar FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentu Afaceri Externe şi Securitate, Josep Borrell, atrage atenţia că Rusia şi China subminează eforturile pentru un răspuns internaţional comun la lovitura de stat din Myanmar. UE ar putea oferi mai multe stimulente economice dacă ţara revine pe calea democratică, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu este o surpriză că Rusia şi China blochează încercările Consiliului de Securitate al ONU, de exemplu de a impune un embargo asupra armelor. Concurenţa geopolitică în Myanmar va face foarte dificilă găsirea unui numitor comun. Dar avem datoria să încercăm”, scrie şeful diplomaţiei europene.

„Lumea priveşte îngrozită în timp ce armata foloseşte violenţa împotriva propriului său popor”, adaugă şeful diplomaţiei europene.

Potrivit AFP, 701 de manifestanţi anti-puci au fost ucişi în ultimele două luni în Myanmar, unde protestele au continuat duminică faţă de înlăturarea de la putere a lui Aung San Suu Kyi de către generalul Min Aung Hlaing. În plus, peste 3.000 de susţinători ai lui Aung San Suu Kyi au fost arestaţi.

China şi Rusia se opun adoptării unei poziţii împotriva juntei din Myanmar. De fapt, cele două ţări reprezintă primul, respectiv cel de-al doilea furnizor de arme pentru acest stat din sdu-estul Asiei.

UE, în schimb, pregăteşte noi sancţiuni asupra unor persoane şi companii cu legături cu armata birmană.

Aung San Suu Kyi, premiată cu Nobel pentru Pace în 1991, a fost arestată la 1 februarie şi este ţinută într-un loc secret.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările