Misiune critică la Fukushima: începe operaţiunea de îndepărtarea a combustibilului radiaoctiv

Misiune critică la Fukushima: începe operaţiunea de îndepărtarea a combustibilului radiaoctiv

Luni va fi pus în aplicare primul pas din planul de curăţare a reactoarelor. FOTO: Reuters

Muncitorii vor începe luni operaţiunea de îndepărtare a combustibilului radioactiv de la unul dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima, a transmis administratorul Tokio Electric Power Co. (Tepco). Misiunea greoaie şi extrem de riscantă este un prim pas crucial pentru a curăţi complet centrala distrusă de tsunamiul din 2011.

Ştiri pe aceeaşi temă

Angajaţii Tepco vor extrage luni după-amiaza 22 din cele  1.533 de ansambluri din bazinul ce înconjoară unul dintre reactoarele centralei. „Am apreciat că suntem pregătiţi”, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al Tepco.

Muncitorii trebuie să extragă una câte una din cele 1.533 de ansambluri de combustibil nuclear din acest bazin situat la nivelul clădirii reactorului 4, pe jumătate distrus de o explozie de hidrogen după câteva zile de la devastarea centralei Fukushima Daiichi de către tsunamiul din martie 2011.

Dificultatea operaţiunii constă în îndepărtarea unor resturi de mici dimensiuni blocate în mijlocul ansamblurilor de combustibil, avertizează experţii. Tepco a organizat repetiţii, ajungând la concluzia că angajaţii sunt pregătiţi pentru această operaţiune considerată extrem de importantă, considerată cea mai delicată de la stabilizarea instalaţiei, în decembrie 2011.

O conferinţă de presă Tepco este prevăzută la sfârşitul zilei pentru a prezenta rezumatul primei operaţiuni într-un mediu în care tehnicienii urmează să urmeze măsuri de securitate sporite pentru a evita contaminarea radioactivă. Tepco estimează că va extrage toate ansamblurile până la sfârşitul lui 2014.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările