Medicii, profesorii şi muncitorii conduc protestele din Myanmar. Manifestanţii au adoptat salutul din „Jocurile Foamei” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii contra puciului militar din Myanmar au adoptat salutul din Jocurile FoameI FOTO EPA-EFE
Manifestanţii contra puciului militar din Myanmar au adoptat salutul din Jocurile FoameI FOTO EPA-EFE

Protestatarii din Myanmar au preluat salutul cu trei degete din Jocurile Foamei, văzut pentru prima dată la opozanţii guvernului şi monarhiei din Thailanda. Manifestaţiile contra loviturii militare s-au înteţit în ultimele trei zile în Myanmar după lovitura de stat militară care a pus capăt scurtului regim democratic instalat în această ţară.

Televiziunea de stat a avertizat populaţia că se vor lua măsuri dacă manifestaţiile vor pune în pericol siguranţa publică sau legile sunt încălcate. 

Legea marţială a fost  declarată în mai multe cartiere din Mandalay, al doilea cel mai important oraş din Myanmar, au anunţat autorităţile locale într-o declaraţie oficială, relatează AFP. Astfel, manifestaţiile şi adunările de peste cinci persoane sunt interzise. O interdicţie de circulaţie pe timpul noopţii, între orele locale 20.00 şi 4.00, rămâne de asemenea în vigoare, se arată în declaraţie.

Myanmar cunoaşte a treia zi de proteste la o săptămâna după puciul militar, cărora le-au dat tonul profesorii, personalul medical, avocaţii, ofiţerii bancari şi personalul din aparatul guvernamental. Aceştia au cerut luni eliberarea liderei Aung San Suu Kyi şi restabilirea regimului democratic.

Un doctor prezent la proteste a spus: „Azi, noi ,profesioniştii- în special cei cu cariere civile precum medici, ingineri şi profesori, am ieşit public să arătăm că suntem împreună în asta. Avem un acelaşi obiectiv - să aducem căderea dictaturii”. 

Pe reţele sociale au fost lansate îndemnuri la grevă.

„Este zi de lucru, însă nu mergem azi la muncă chiar dacă ne vor tăia din plată”,a spus un muncitor la o fabrică de textile.

Ridicarea celor trei degete, salutul din „Jocurile Foamei, a devenit simbolul rezistenţei şi solidarităţii în cadrul mişcărilor democratice din sud-estul Asiei.

Primii care au adoptat salutul rezistenţei au fost lucrătorii medicali iar apoi l-au preluat tinerii care s-au ridicat împotriva puciului militar. Luni, la o săptămână după preluarea puterii de către generalul Min Aung Hlaing, comandantul şef al armatei Myanmarului, manifestanţii ieşiţi cu miile pe străzile din Yangon şi alte oraşe au oficializat gestul.

Nu s-au iscat violenţe, câţiva oameni fiind răniţi uşor. Totuşi armata a a dispersat mulţimea cu tunuri de apă şi două maşini au stropit manifestanţii adunaţi la o secţie de poliţie fără atenţionare prealabilă, spun martori care au filmat scenele.

Myanmar nu a mai cunoscut proteste masive din 2007, în timpul Revoluţiei Saffron, când mii de călugări s-au ridicat împotriva regimului militar.

Mii de oameni au ieşit în stradă în capitală, dar şi alte oraşe precum Dawei (sud-est) şi Kachin (nord) - protestatarii sunt şi dintre minorităţile etnice care au criticat-o pe Suu Kyi. Şi de data aceasta călugării s-au alăturat muncitorilor şi studenţilor purtând steaguri în culorile partidului Liga Naţională pentru Democraţie care a câştigat zdrobitor alegerile din noiembrie.

În pelicula Jocurile Foamei, salutul este simbolul solidarităţii într-o lume distopică în care rebelii luptă pentru libertate contra unui tiran care a concentrat toată puterea statului.

Cei care au folosit primii simbolul au fost thailandezii în 2014, după lovitura militară care a stârnit revoltă în toată ţara.

Protestatarii adunaţi în faţa unui centru comercial au ridicat spontan cele trei degete după ce unul dintre ei a dat startul, a povestit ulterior un activist.

De atunci protestele din Thailanda contra guvernului şi monarhiei s-au desfăşurat sub acest simbol al rezistenţei faţă de regimurile autocrate.

„Ştiam că ar putea fi interpretat ca însemnând libertate, egalitate şi solidaritate. Unul dintre motive a fost faptul că situaţia părea similară cu scenele din filmul Jocurile Foamei”, a explicat Sirawith Seritiwat, un activist în vârstă de 28 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite