Furie la Beijing. Trump a semnat ordinul prin care SUA pun capăt tratamentului economic preferenţial pentru Hong Kong

Furie la Beijing. Trump
a semnat ordinul prin care SUA pun capăt tratamentului economic preferenţial pentru Hong Kong

FOTO Arhivă

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin prin care pune capăt tratamentului economic preferenţial în cazul Hong Kongului, după ce China a adoptat recent o lege de securitate pentru acest centru financiar din Asia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Hong Kongul va fi tratat acum precum China continentală”, a spus Trump, care a mai semnat o lege ce impune sancţiuni oficialilor de la Beijing.

Până în prezent, Hong Kongul s-a bucurat de libertăţi care nu erau permise în China continentală, însă acum mulţi se tem că noua lege a securităţii impuse de regimul comunist de la Beijing va pune capăt statutului special al teritoriului, convenit prin pactul semnat în 1984 între China şi fosta putere colonială a lui, Marea Britanie, scrie BBC, potrivit news.ro.

Trump, care a anunţat în luna mai că va lua măsuri în acest sens, a declarat marţi legat de ordinul executiv: „Fără privilegii speciale, fără tratament economic special şi fără export de tehnologii delicate”. 

El le-a mai spus reporterilor că a semnat Hong Kong Autonomy Act, care a fost adoptat unanim de Congres la începutul lunii. „Această lege acordă administraţiei mele noi instrumente puternice pentru a-i trage la răspundere pe indivizii şi entităţile implicate în diminuarea libertăţii Hong Kongului”.

Întrebat dacă va avea discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping, el a declarat că nu are astfel de planuri. „Considerăm China pe deplin responsabilă de ascunderea virusului şi eliberarea lui în lume”, a mai spus Trump.

Într-un comunicat, Ministerul chinez de Externe a condamnat decizia americană legată de Hong Kong şi a cerut Washingtonului să înceteze să se amestece în problemele interne ale Chinei.

China „se opune şi condamnă ferm” semnarea Legii privind Autonomia Hong Kongului, potrivit unui comunicat postat miercuri pe website-ul Ministerului de Externe chinez.

China va impune sancţiuni asupra personalului şi entităţilor americane, „pentru a-şi salvgarda interesele legitime”, se adaugă în comunicat.

Într-un discurs în stil de campanie la Casa Albă, Trump i-a criticat pe fostul preşedinte Barack Obama şi pe fostul vicepreşedinte Joe Biden - prezumtiv candidat democrat la preşedinţie - considerând că au eşuat să gestioneze în mod corespunzător China sub conducerea lor.

O schimbare de statut va fi o lovitură puternică pentru relaţia comercială a Hong Kongului cu Statelor Unite şi poziţia teritoriului ca un centru financiar asiatic cheie, care serveşte de asemenea ca port pentru tranzacţiile financiare şi comerciale ale Beijingului cu alte ţări, notează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: