De ce femeile din India decid să devină sterile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul populaţiei din India a intrat din nou în centrul atenţiei, după ce săptămâna trecută unsprezece femei indiene au murit în urma operaţiilor de sterilizare. Acuzate de neglijenţă, autorităţile din India refuză să vorbească despre acest subiect, notează BBC.

Presa internaţională a relatat zilele trecute agonia a 11 femei indiene care şi-au pierdut viaţa după ce au suferit intervenţii chirurgicale de sterilizare în centrele medicale organizate de stat.

În numai şase ore, 83 de femei au fost supuse operaţiei de tubectomie (îndepărtarea trompelor uterine), notează sursa citată.

India reprezintă a doua cea mai populată ţară din lume, după China, cu 1,27 miliarde de oameni. În ultimii 67 de ani, populaţia Indiei a crescut cu peste 900 de milioane de persoane. Îngrijorate de aceste cifre, autorităţile din New Delhi încearcă să convingă tot mai multe femei să se sterilizeze şi să aibă familii cu maximum doi copii.

India a fost prima ţară din lume care a introdus un program naţional de planificare familială în anii 1970, atunci când a lansat o amplă campanie de sterilizare în masă. Conform estimărilor, aproape şase milioane de barbaţi au suferit în doar un an vasectomii. În cele din urmă, campania a fost abandonată din cauza cetăţenilor furioşi pe această măsură.

„Controlul populaţiei este o obsesie a Indiei. Serviciile noastre de sănătate sunt slab dezvoltate, prin urmare multe măsuri de siguranţă sunt trecute cu vederea”, spune un medic ginecolog din India, citat de BBC.

Deoarece India rămâne o naţiune profund patriarhală, bărbaţii acceptă foarte rar să fie sterilizaţi, prin urmare măsurile de prevenire a sarcinilor s-au concentrat în ultimii ani asupra femeilor.

Potrivit datelor oficiale, se estimează că aproape 38 % din femeile căsătorite din India sunt sterilizate.

Autorităţile indiene organizează frecvent centre medicale, în afara spitalelor, unde femeile din familiile sărăce acceptă operatii de tubectomie. Uneori, acestea sunt şi recompensate financiar pentru a accepta să se sterilizeze. Mai mult decât atât, angajaţii medicali care reuşesc să convingă cât mai multe femei primesc la rândul lor beneficii.

Deşi autorităţile indiene spun că intervenţiile medicale sunt voluntare, de multe ori femeile acuză că sunt forţate să accepte sterilizarea.

Specialiştii în domeniu consideră că India ar trebui să elaboreze o politică proprie de control a populaţiei, care să se bazeze în primul rând pe informaţii concrete oferite femeilor atunci când au o sarcină, precum şi în momentul în care aleg să se sterilizeze.


Citeşte şi:

„În drum spre casă”. Pericolul în care trăiesc femeile în India, descris într-un clip devenit viral

Fenomenul violurilor în grup, soldate în general cu uciderea victimelor şi nepedepsirea agresorilor, este o realitate în India, unde femeile se luptă să supravieţuiască într-o societate profund patriarhală şi organizată în caste. Chiar şi după un caz şocant din 2012, urmat de proteste în masă pentru înăsprirea legislaţiei şi protejarea femeilor, în fiecare zi, 92 de femei sunt violate în India.

India: O femeie însărcinată în luna a noua a înotat un kilometru pentru a evita să nască la domiciliu

O femeie însărcinată în luna a noua din India, în vârstă de doar 22 de ani, a fost nevoită să traverseze un râu ieşit din matcă pentru a ajunge la cel mai apropiat centru medical, relatează BBC.

Top 15 lucruri incredibile despre India

Una dintre cele mai mari economii ale lumii, India este renumită pentru cultura sa milenară, dar şi pentru că găzduieşte cea mai mare populaţie din lume, după Republica Populară Chineză. Un top al celor mai neaşteptate lucruri despre India a fost realizat de publicaţia Business Insider, care îşi propune să ofere publicului o imagine despre acest colos statal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite