Călătoria de 500 de kilometri a elefanţilor din China a uimit pe toată lumea, inclusiv pe oamenii de ştiinţă. Posibilele explicaţii

Călătoria de 500 de kilometri a elefanţilor din China a uimit pe toată lumea, inclusiv pe oamenii de ştiinţă. Posibilele explicaţii

Foto AFP

Turma de elefanţi care a călătorit 500 de kilometri a uimit lumea, chiar şi pe oamenii de ştiinţă care credeau că înţeleg totul despre aceste animale. Elefanţii au început călătoria primăvara trecută, când au plecat din Rezervaţia Naturală în care se aflau. Ei sunt urmăriţi acum presa internaţională şi sunt monitorizaţi permanent pentru a se vedea dacă suferă de vreo boală.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimele luni, cu toate că autorităţile au încercat să îi menţină la distanţă, ei au fost observaţi în sate şi oraşe. Nu au existat victime, dar elefanţii au căutat mâncare în gospodăriile oamenilor.

Au fost observaţi cum dorm, cum mănâncă şi cum schimbă ruta, dar nu se ştie încă dar se vor întoarce la Rezervaţia Naturală. 

„Adevărul este că nimeni nu ştie. Deplasarea lor este aproape sigur legată de nevoia de resurse - hrană, apă, adăpost - şi acest lucru ar avea sens, având în vedere faptul că, în majoritatea locaţiilor în care elefanţii asiatici trăiesc în sălbăticie, există o creştere a tulburărilor umane care duc la fragmentarea habitatului, pierderea şi reducerea resurselor", spune Joshua Plotnik, profesor asistent de psihologie a elefanţilor la Hunter College, City University of New York pentru BBC.

Plotnik a adăugat că mişcarea ar putea avea legătură cu dinamica socială a grupului. 
 
Elefanţii urmează cea mai în vârstă femelă care conduce turma. După pubertate, bărbaţii se îndepărtează de grup şi călătoresc singuri sau alături de alţi elefanţi pentru o scurtă perioadă de timp.

Cu toate acestea, această turmă a stabilit un număr de 16 sau 17 elefanţi, inclusiv trei masculi.

Doi dintre ei s-au desprins o lună mai târziu, iar ultimul mascul a părăsit grupul luna aceasta.

„Nu este neobişnuit, dar sunt surprins că a stat atât de mult. A fost, probabil, din cauza teritoriului necunoscut. Când i-am văzut intrând într-un oraş sau într-un sat, se apropiau îndeaproape - acesta este un semn de stres", a declarat Ahimsa Campos-Arceiz, profesor şi investigator principal la Grădina Botanică Tropicală Xishuangbanna.

Cercetătorii au fost, de asemenea, luaţi prin surprindere atunci când două dintre femele au născut în timpul călătoriei.

„Elefanţii sunt foarte obişnuiti şi foarte motivaţi de rutină, este neobişnuit pentru ei să se mute în zone noi atunci când sunt pe cale să nască - încearcă să găsească cel mai sigur loc posibil", a declarat Lisa Olivier de la Game Rangers International, o organizaţie de conservare a faunei sălbatice cu sediul în Zambia, pentru BBC.

Liva Olivier spune că şi faimoasele poze cu elefanţii care dorm împreună sunt neobişnuite.

„În mod normal, puii dorm pe pământ, iar cei mari se sprijină de un copac, pentru că sunt mari, şi în caz că există vreun fel de ameninţare este nevoie de prea mult timp pentru ca ei să se ridice”.

„Faptul că s-au culcat împreună sugerează că toţi au fost epuizaţi de distanţa mare parcursă, dar şi de gălăgia făcută de oameni”.

Oamenii de ştiinţă nu cred că aceasta este migraţie, deoarece nu urmează o rută fixă.

Cu toate acestea, China este unul dintre puţinele locuri din lume în care populaţia de elefanţi creşte datorită eforturilor ample de conservare.

China a fost foarte aspră cu privire la braconaj şi, ca urmare, populaţia de elefanţi sălbatici din provincia Yunnan a crescut de la 193 în anii 1990 la aproximativ 300 în prezent.

Totuşi, urbanizarea şi defrişările au redus habitatele pentru elefanţi şi astfel, spun experţii, ar putea căuta o nouă casă cu un acces mai bun la hrană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările