Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât cartea lui Welsh, cât şi filmul lui Danny Boyle s-au bucurat de un mare succes, prima fiind nominalizată la Booker Prize, în timp ce pelicula a fost nominalizată la Premiile Oscar. Ambele variante ale poveştii „Trainspotting“ sunt deopotrivă captivante, dar greu de comparat, oferind o experienţă interesantă, atât la lecturare, cât şi la vizionare.

FILM

Ducesa
Regie: Saul Dibb; Distribuţie: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell, Simon McBurney

Filmul este inspirat din viaţa Ducesei Georgiana de Devonshire, o personalitate care, prin atitudinea adoptată, a scandalizat întreaga Anglie a secolului al XVIII-lea. Ducesa Georgiana, interpretată de Keira Knightley (care a făcut o pasiune pentru rolurile de epocă), a fost o femeie foarte frumoasă, inteligentă şi vulnerabilă.

Totodată, Gerogiana a fost şi o persoană care a suferit enorm din cauza soţului ei Ducele (Ralph Fiennes), care avea o aventură cu o altă femeie. Pentru a uita această durere, Ducesa a început să ducă un trai extravagant, cheltuind sume fabuloase la jocurile de noroc şi petrecându-şi timpul în compania scriitorilor şi a pictorilor. Mai mult, ea ajunge să se îndrăgostească de un tânăr politician, pe care îl ajută să avanseze în carieră oferind câte un sărut tuturor celor care îl votau pe cel alături de care a descoperit dragostea.

CARTE

Casa de la Riverton

image

Autor: Kate Morton; Editura: Humanitas



Grace Bradley are 98 de ani, o mulţime de amintiri şi un secret întunecos, pe care vrea să i-l destăinuie nepotului ei. Viaţa ei se schimbă în momentul în care un Ursula, un producător de film din America, decide să realizeze o peliculă despre viaţa unui poet care s-a sinucis în timpul primului război mondial.

Ştiind că Grace a lucrat ca servitoare în casa familiei Hartford, unde a avut loc tragedia, Ursula o invită pe bătrână la studiourile de filmare, pentru a ajuta cu sfaturi la construirea decorurilor. Amintiri ce erau îngropate de ani de zile ies din nou la iveală şi aflăm că Grace era de fapt fiica ilegitimă a stăpânului casei, fiind, deci soră cu surorile Hannah şi Emmeline. Mai mult, toate trei au fost martore la moartea poetului Robbie Hunter şi numai Grace ştie de ce, din acel moment, Hannah şi Emmeline nu şi-au mai vorbit niciodată.

CD

La Roux

image


Artist: La Roux; Casa de discuri: Universal Music

Elly Jackson este cunoscută cu numele de scenă La Roux (Roşcata). La numai 20 de ani, cântăreaţa este considerată de revista „NME“ cea mai cool voce apărută pe scena muzicii de club din Marea Britanie. La sfârşitul lunii iunie, La Roux şi-a lansat albumul de debut, care-i poartă numele. „La Roux“ include 11 melodii, printre care hiturile „In For The Kill“ şi „Quicksands“, dar şi un bonus-track, „Growing Pains“.

Prin melodii precum „Bulletproof“, „Colour­less Colour“ sau „Reflections Are Protections“, La Roux aminteşte de sunetul retro al lui David Bowie, totodată, ea ducându-şi ascultătorii cu gândul la acordurile electro ale formaţiei „The Knife“. Aşa cum era de aşteptat pentru o tânără de 20 de ani, melodiile incluse pe albumul de debut al lui La Roux evocă trăiri specfice vârstei, de la senzaţia de invincibilitate şi dorinţa de a schimba lumea, la fragilitate şi nevoia de a te simţi protejat.

DVD

Războiul mireselor
Regie: Gary Winick; Distribuţie: Kate Hudson, Anne Hathaway, Bryan Greenberg, Candice Bergen

image


Liv şi Emma sunt două prietene foarte bune, care s-au cunoscut în copilărie şi de atunci au plănuit în cele mai mici detalii nunţile pe care le vor face când vor fi mari. În capătul listei de must-have se află o ceremonie la cea mai dorită locaţie pentru nunţi din New York: Plaza Hotel.

Acum, la 26 de ani, Liv şi Emma se pregătesc să se căsătorească. Sunt pe punctul de a-şi vedea visul împlinit cu ochii: vor trăi o poveste care se termină cu „şi au trăit ferciţi până la adânci bătrâneţi”. Totul este minunat până în momentul în care află că, în urma unei erori administrative, ambele nunţi vor avea loc în aceeaşi zi. Liv, avocată de succes care este obişnuită să obţină tot ce-şi doreşte şi Emma, profesoară obişnuită să aibă grijă de alţii, pornesc un război greu, în care încalcă toate regulile prieteniei.

SPECTACOL

Te iubesc!  Te iubesc?

image


Regie:  Chris Simion; Coregrafia: Alexandru Grigore; Distribuţie: Corina Moise, George Corodeanu, Manuela Hărăbor; Locaţie: Bucureşti, Terasa Motoare / Lăptăria Enache

Dacă te-ai distrat la petrecerea de divorţ prilejuită de spectacolul „Dragostea durează trei ani“, în regia lui Chris Simion, nu rata premiera oficială a noului spectacol al regizoarei. Vino la 14 iulie la premiera oficială a spectacolului „Te iubesc! Te iubesc?“, realizat după textul „Zăpezile de altădată“ al lui Dumitru Solomon.

Avându-i în distribuţie pe Corina Moise, George Corodeanu şi pe Manuela Hărăbor, noul spectacol al lui Chris Simion trage concluzii care mai de care mai amuzante şi mai adevărate, cum ar fi, de exemplu, faptul că nu există nicio diferenţă între un bărbat prost şi unul înţelept atunci când aceştia se îndrăgostesc, sau că dacă dragostea este oarbă, iar căsătoria îţi deschide ochii. Vino să afli secretul unei căsătorii fericite!

CONCERT

image


Carlos Santana
Locaţie: Bucureşti, Romexpo

Cea de-a treia zi de B’EstFest se anunţă incendiară! Începând cu ora 17.00, pe cele două scene ale festivalului vor încinge atmosfera trupele: The Charlatans, The Ting Tings, Looptroop Rockers, Gravity Co, The Mood şi Persona. Punctul culminant al serii îl constituie concertul lui Santana, care va începe la ora 21.30.

Având în spate o carieră de peste 40 de ani, celebrul chitarist este nerăbdător să cânte în România şi le-a promis fanilor un spectacol cu adevărat special, care va dura mai bine de două ore. Chitaristul, care a câştigat 10 Premii Grammy, va interpreta la Bucureşti o parte dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, printre care „Put Your Lights On“, „Smooth“, „Maria Maria“, „Corazon Espinado“, sau „Into The Night“.

CARTE vs.FILM

CARTE

Trainspotting reprezintă un hobby care presupune urmărirea tuturor trenurilor care intră şi ies dintr-o gară. În argoul drogaţilor însă, termenul de trainspotting este folosit referitor la urmele lăsate de înţepăturile de ac pe lungimea venelor. Romanul „Trainspotting“, al lui Irvine Welsh are la bază cea de-a doua semnificaţie a termenului. Folosindu-se de scurte povestiri la persoana I, romanul realizează o imagine a unui grup de consumatori de heroină şi a prietenilor lor.

FILM

image
image


Regizorul Danny Boyle a ecranizat romanul lui Irvine Welsh, într-un film care-i are în ro­lurile principale pe Ewan McGregor, Ewan Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd şi Robert Carlyle. Renton este un consumator de heroină din Edinburgh, care nu visează să aibă o familie, copii şi bunuri materiale, fiind mulţumit să trăiască într-o stare de euforie indusă de droguri. Renton ajunge totuşi să renunţe la droguri, iar lucrurile tind să intre în normal, moment în care foştii prieteni revin în viaţa lui, dând totul peste cap.

NOI SERIALE

Dr. House
Regie: Deran Sarafian Distribuţie: Hugh Laurie (foto), Lisa Edelstein, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jennifer Morrison

image


Cel de-al treilea sezon îi aduce doctorului House şi echipei sale noi cazuri, pe cât de greu de rezolvat, pe atât de interesante. Totdată, în viaţa lui House vor interveni schimbări majore, cele mai notabile fiind conflictul cu un pacient care îşi rezolvă problemele împuşcându-l pe doctor, precum şi intervenţia unui poliţist răzbunător, care ameninţă să-i suspende licenţa.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite