Chaplin, terapia prin râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chaplin, terapia prin râs
Chaplin, terapia prin râs

De numele lui Charlie Chaplin se leagă cele mai bune perioade pe care le-a cunoscut comedia. Marele comic a semnat o pagină importantă în cartea celei de-a şaptea arte, „luând durerea şi jucându-se cu ea“.

Actorul Charlie Chaplin s-a născut la Londra, pe 16 aprilie 1889, într-o familie de condiţie modestă, în care tatăl, Charles Chaplin Sr., era vocalist şi actor, iar mama, Hannah Hill, lucra ca actriţă şi cântăreaţă de vodevil. Copilăria lui Charlie a fost marcată de multe lipsuri materiale şi de divorţul părinţilor.

După ce cariera lui Hannah Hill s-a încheiat, Charlie a salvat situaţia, ieşind pe scenă în locul mamei sale, la teatrul The Canteen din Aldershot. Aici, publicul era format din protestanţi şi soldaţi, care nemulţumiţi de momentul artistic pregătit de Hannah, au început să arunce cu obiecte spre ea. Atunci, Charlie, care avea numai cinci ani, a urcat pe scenă şi a cântat „Jack Jones“.

În scurt timp, Hannah avea să fie acceptată la azilul pentru săraci, iar fraţii Charles au fost transferaţi într-o şcoală pentru copii săraci, apoi au fost daţi în grija tatălui lor. Au urmat ani de sărăcie înfiorătoare, în care tinerii Chaplin au avut o relaţie strânsă, pentru a supravieţui. Pentru ei, râsul era o adevărată terapie, un mod de a supravieţui.

„A râde cu adevărat înseamnă să iei durerea şi să te joci cu ea”, obişnuia să spună marele actor. Pentru că erau recunoscuţi pentru uimitoarea lor capacitate de a improviza, adolescenţii Chaplin s-au înscris într-o trupă de teatru şi au început să-şi câştige existenţa dând reprezentaţii.

Trupa avea să facă un turneu în SUA, ocazie cu care Charlie a de­­cis să nu se mai întoarcă în Marea Britanie. După numai un an, avea să intre în graţiile unui mare producător din acea epocă, Mack Sennett, care a intuit imediat potenţialul artistic al lui Charlie Chaplin. Primul său film, Making a Living (1914) a fost un moment de răscruce pentru cariera sa cinematografică. Dar urmărorul, „Kid Auto Races at Venice“, avea să-i aducă pe culmile gloriei.

A luat înfăţişarea vagabondului, cu care a cucerit publicul şi criticii deopotrivă. În 1915, a început să scrie, să regizeze şi să producă singur filmele sale, iar în 1917  a deschis, împreună cu fratele său, prima lor casă de producţie, în Los Angeles. Filmele sale sunt încărcate de mesaje politice şi sociale.

În filmul „Modern Times“, prezintă muncitori săraci, în condiţii sumbre. În 1940, a regizat şi a jucat în „Marele dictator“, film care a fost văzut ca o adevărată sfidare a regimului instaurat de Hitler, ceea ce l-a adus pe „lista neagră“ a dictatorului, care îl numea pseudo-evreu. În schimb, Regina Marii Britanii l-a onorat cu titlul de Cavaler pentru întreaga sa activitate.

Charlie Chaplin a murit în somn, în noaptea de Crăciun a anului 1977, la vârsta de 80 de ani. Pe 24 octombrie, TVR Cultural îţi prezintă Antologia Chaplin. O selecţie a filmelor marelui comic, printre care se numără şi „Charlot brutar“, „Charlot şi Fatty cheflii“, „Charlot marinar“ şi „Lupta pentru existenţă“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite