Ce spun criticii străini despre „Comrade Detective“, o parodie a comunismului românesc. Channing Tatum, entuziasmat de Florin Piersic Jr. şi Corneliu Ulici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialul american „Comrade Detective/Tovarăşul miliţian“, filmat în România, a fost lansat vineri pe serviciul de streaming Amazon. Cu o zi înainte, protagoniştii Florin Piersic Jr. şi Corneliu Ulici s-au întâlnit pe covorul roşu cu starurile de la Hollywood ce i-au dublat, care au avut numai cuvinte de laude despre actorii români. Miniseria a stârnit şi interesul criticilor străini, ale căror păreri au fost împărţite.

„Comrade Detective“, o parodie ce ridiculizează comunismul românesc din anii ’80, a avut premiera joi seară la ArcLight Hollywood, unde actorii români s-au întâlnit pentru prima dată cu Channing Tatum şi Joseph Gordon Levitt, starurile americane care i-au dublat.

Channing Tatum, care l-a dublat pe Florin Piersic Jr., a vorbit cu admiraţie despre românii ce au alcătuit distribuţia: „A fost filmat în România cu actori români. Aceştia sunt printre cei mai buni actori pe care i-am cunoscut vreodată, pentru că au înţeles perfect tonul serialului şi pentru că le-a păsat suficient, în ciuda faptului că ştiau că vor fi dublaţi, şi au depus atâta efort pentru ca totul sa iasă grozav. Sunt un mare fan al lor!“, a declarat Tatum pentru revista GQ, potrivit Cinemagia.ro.

„Actorii aceştia au fost atât de buni încât nu eram siguri că vrem să-i dublăm. Era ca şi cum nu voiam să facem vreo stângăcie şi să stricăm totul. Sincer, chiar îmi place versiunea în limba română mai mult decât cea dublată şi sper ca oamenii să o poată urmări şi pe aceasta. În România, bineînţeles, se va difuza versiunea nedublată. Nu vor auzi vocile noastre stupide. Voi încerca să pun şi pe Amazon această versiune“, a mai spus starul.

Joseph Gordon Levitt, actorul american care l-a dublat pe Corneliu Ulici, a mărturisit anterior că munca la acest serial a fost mai plăcută decât la un film hollywoodian obişnuit şi recunoaşte că, în pofida angajamentului său, perspectiva sa asupra filmului a fost relativ nonşalantă la început. 

„Channing şi cu mine am avut mereu mici proiecte amuzante pe care nu le arătăm neapărat publicului, dar când au venit cu întregul serial şi am văzut cât de mult au muncit aceşti actori, am ştiut că trebuie să mă implic cu totul“, a spus actorul. 

Serialul de şase episoade, regizat de Rhys Thomas şi produs de Alessandro Tanaka şi Brian Gatewoodare, plasează acţiunea în  România comunistă a anilor `80, când guvernul român a creat cel mai popular şi mai longeviv serial, „Comrade Detective“, o producţie poliţistă care nu doar că-i distra pe cetăţeni, ci promova şi valorile comuniste şi naţionaliste. Detectivii Gergor Anghel (Florin Piersic Jr.) şi Iosef Baciu (Corneliu Ulici) investighează moartea colegului lor Nikita Ionesco şi, în acelaşi timp, dezvăluie un complot subversiv de distrugere a ţării, alimentat de cel mai mare duşman: capitalismul.

Ce spune presa străină despre serial

Serialul s-a bucurat în mare parte de recenzii pozitive din partea criticilor străini, care au apreciat drama profundă mascată inteligent sub forma unei parodii.

IndieWire - „Acest «Comrade Detective» nu este nimic din ce pretinde că este – niciun serial românesc, nici făcut în anii ’80, nici cu intenţia de propagandă – ceea ce face gluma şi mai bună, dacă este de glumă. Cel mai bun lucru la «Comrade Detective» pentru a înţelege originile sale complicate este modul în care face paralele între satiră şi propagandă. Satira nu trebuie să fie la fel de evidentă cum se obişnuieşte la «Saturday Night Live». Comrade Detective găseşte o cale de mijloc între genuri cu un motor intern condus nu de batjocură dăunătoare, ci de o dechidere a ochilor. Strecoară comentarii deghizate în râs, dar substratul glumei, chiar dacă râzi sau nu, îţi rămâne în minte“.

Variety - „Comrade Detective ţinteşte între înţelegerea profundă şi caricaturarea fără menajamente fără a face o distincţie între ele, pentru a-l lasa pe privitor să facă această distincţie. Nu este genul de comedie cu care eşti obişnuit, şi cu siguranţă este foarte departe de modelul clasic care livrează răsetele aşteptate direct în sufrageria ta. Dar privit ca o călătorie prin convenţiile filmului şi asumarea identităţii, Comrade Detective este o cursă pe cinste“.

Wall Street Journal - „Merge ca dramă la fel de bine cum merge ca comedie şi pare că a fost distractiv să le pui împreună. Produsul final cu siguranţă este distractiv“.

Los Angeles Daily News -  „Nu vine în minte un alt serial ca «Comrade Detective» în peisajul televiziunii şi în timp ce este o călătorie ciudată, este adesea un deliciu bizar“.

The Guardian - „Fiecare detaliu din Comrade Detective este perfect. Cadrele sunt autentice, unghiurile sunt bine alese, nici actorii români, nici cei americani nu vor să te gândeşti că este altceva decât un document istoric conservat în chihlimbar. Ajută faptul că comedia este construită în jurul unui miez dramatic foarte puternic. Spre deosebire de multe alte parodii poliţiste, în care găleţi de glume sunt aruncate arbitrar în speranţa deşartă că unele din ele vor prinde, Comrade Detective are o fundaţie solidă impresionantă. În orice caz, oricât de bun ar fi, este destul de probabil să se piardă în mulţime. Nu va primi niciun premiu. Nimeni din cunoscuţii tăi nu se va uita la el. Vei încerca să-i faci un loc printre filmele pe care le ai programate spre vizionare şi apoi vei uita de el în momentul în care se încheie. Este o serie ciudată, obsesivă, care va da pe spate o foarte mică parte din oameni“.

De cealaltă parte, au fost şi publicaţii care au considerat unanim că ideea este una bună, dar nu avea nevoie de şase episoade pentru a fi expusă.

The New York Times - „Pentru şase episoade devine forţat, iar comedia nu este destul de rapidă sau de frecventă. Editat la o lungime mai mică, Comrade Detective ar putea susţine mai bine satira sa propagandistică“.

New York Magazine/Vulture - „Este intrigant, chiar dacă nu se prea justifică desfăşurarea modestă pe şase episoade“.

Pittsburgh Post-Gazette - „Comrade Detective cu siguranţă are momentele lui bune, dar premisa lui «o singură glumă» îl face greu de vândut pentru cele şase episoade“.

San Francisco Chronicle - „Comrade Detective era o idee grozavă pentru o oră sau, cel mult, 90 de minute pe îndelete, dar este o idee aşa-şi-aşa pentru o miniserie de şase episoade“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite