Primarul Constanţei îi îndeamnă pe români să vină la mare să se distreze: „Neversea s-a transformat într-un reper al sezonului de vară“

Primarul Constanţei îi
îndeamnă pe români să vină la mare să se distreze: „Neversea s-a transformat într-un reper
al sezonului de vară“

Vergil Chiţac

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, susţine că festivalul Neversea are un impact uriaş în plan economic şi social asupra oraşului pe care îl conduce. Acesta aminteşte că întreaga comunitate a avut mult de suferit din cauza restricţiilor,  odată cu festivalul lucrurile având şansa să reintre în normal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Constanţei explică şi mecanismul prin care bugetul local are de câştigat, dar consideră că cel mai important beneficiu pe care îl aduce Neversea este dat de rolul pe care îl are în schimbarea stării de spirit a românilor. Cultura şi arta sunt esenţiale pentru a depăşi stresul acumulat în aceşti doi ani, aşa că edilul îi îndeamnă pe toţi românii să vină la mare şi să se distreze.

Oraşul nostru trăieşte prin şi pentru vibraţia sezonului estival, astfel că revenirea la normalitate cu tot ceea ce presupune aceasta nu poate decât să ne bucure şi să ne încânte. Totuşi, în momentul de faţă, sectorul cultural-artistic se află într-o situaţie paradoxală. Deşi economia creativă a avut în ultimii ani o pondere din ce în ce mai importantă în PIB-urile ţărilor, iar produsele culturale sunt esenţiale pentru ameliorarea stărilor de stres din perioada pandemiei, sectorul cultural va fi unul dintre cele care îşi vor reveni cel mai greu, nefiind pe lista domeniilor prioritare. Putem spune că este o anomalie, dar sunt convins că începând din acest an aceasta va fi reparată, iar înainte vom privi doar spre lucruri bune“, spune edilul.

Vergil Chiţac  aminteşte şi de impactul pandemiei asupra echilibrului social şi pierederile economice înregistrate, Constanţa fiind cu atât mai afectată prin prisma faptului că este oraş turistic.

Ca peste tot în lume unde pandemia a lovit puternic, şi la Constanţa efectele acesteia s-au resimţit din plin şi cred că le cunoaştem foarte bine cu toţii. Iar dacă luăm în considerare că suntem un oraş turistic, viu şi puternic înrădăcinat în sezonul de vară, tragem concluzia că, din păcate, constănţenii au resimţit aceste efecte poate mai mult decât alţii. Aici m-aş apleca cu precădere asupra tinerilor, care, lucru demonstrat, reprezintă unul dintre cele mai afectate grupuri de populaţie. Ei au fost nevoiţi să se adapteze la schimbările dramatice din educaţie sau piaţa muncii, fiind printre cei mai loviţi din punct de vedere socio-economic şi psiho-emoţional. Şi, din păcate, specialiştii susţin că efectele pe termen lung ale carantinei, ale restricţiilor şi ale cursurilor online asupra tinerilor se vor observa probabil abia peste câţiva ani. Lecţia dureroasă pe care tinerii au învăţat-o în timpul pandemiei este una a incertitudinii. De asemenea, criza pandemică a avut un impact negativ şi asupra implicării civice a tinerilor, care şi până la criză era una destul de modestă, doar fiecare al cincilea tânăr fiind implicat activ în viaţa comunităţii, inclusiv în procesele decizionale. Evident, dincolo de toate acestea putem vorbi la infinit şi despre bugetele afectate, economia şubrezită a oraşului şi toate celelalte elemente care se trag de aici, dar rămân la părerea că adevărata dramă a resimţit-o fiecare în parte pe pielea lui.“, spune acesta.

Edilul susţine că oraşul pe care îl conduce a devenit un punct important pe harta marilor festivaluri de vară din Europa şi că tinerii vin la Constanţa în număr foarte mare, amintind de impactul festivalului Neversea asupra comunităţii şi economiei.

„Neversea s-a transformat în ultimii ani într-un reper al sezonului de vară. Inutil să spun cât de important este pentru viaţa oraşului, pentru comunitate şi, de ce să nu o spunem, pentru bugetul local. Sunt încântat că oraşul nostru a devenit un punct important pe harta marilor festivaluri de vară din Europa şi că tinerii vin aici să se distreze într-un număr atât de mare. Până la urmă, despre asta este vorba: despre capacitatea oraşului de a oferi experienţe plăcute pentru locuitorii săi şi pentru toţi cei care aleg să-l viziteze. Iar din acest punct de vedere, Neversea ne este de foarte mare ajutor şi mă bucur că există. Şi să ştiţi că nu vorbesc în nume propriu, ci sunt la asentimentul comunităţii constănţene care a îmbrăţişat cu căldură acest festival şi toate avantajele şi bucuriile pe care acesta ni le aduce.

Primăria Constanţa se pregăteşte pentru festivalurile verii şi ia toate măsurile necesare pentru a oferi siguranţă participanţilor şi pentru a pune la dispoziţie organizatorilor, artiştilor şi zecilor de mii de participanţi tot ce este necesar.

„Ne dorim ca lumea să vină la Constanţa să se distreze şi să se simtă bine şi, poate cel mai important, să se simtă în siguranţă. Dacă reuşim să bifăm aceste aspecte, putem spune că ne-am îndeplinit cu succes misiunea. Constanţa aşteaptă cu braţele deschise pe toată lumea. Suntem un oraş deschis, prietenos, care, după cum vă spuneam, trăieşte prin şi pentru vibraţia sezonului estival. Neversea este un festival major şi un punct de reper pe harta distracţiei de vară din întreaga ţară şi din Europa de Est şi sunt sigur că şi anul acesta organizatorii s-au gândit la multe surprize plăcute. După doi ani de pandemie şi având în vedere că încă suntem martorii unor situaţii deloc plăcute în Europa la nivel geopolitic şi social, cred că atât Neversea cât şi toate celelalte festivaluri şi activităţi culturale din Constanţa şi din toată România au o misiune esenţială, aceea de a ne vindeca, încetul cu încetul, de tot acest stres acumulat şi de angoasele pe care le-am trăit în ultimii ani. Deci, da, veniţi la Neversea, veniţi la mare şi distraţi-vă!“, a spus Vergil Chiţac.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările