Nigel Kennedy, un concert amplu, de aproape trei ore, care a electrizat publicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul susţinut de violonistul Nigel Kennedy duminică seară la Sala Palatului a fost un real succes din toate punctele de vedere, în pofida vremii aspre din Capitală. Pe scenă a urcat un Nigel extrem de jovial cu publicul său, melancolic şi dornic de a interpreta varianta proprie a celor patru „Anotimpuri“.

Artistul a urcat pe scenă alături de instrumentiştii Orchestrei Simfonice Valahia (fondator şi dirijor Virgil Petanca), pe care violonistul britanic îi îndrăgeşte mult. Nigel Kennedy a interpretat şi câteva compoziţii proprii, pe care cei din sală le-au putut asculta, în premieră, în prima parte a concertului. 

Concertul de aproape trei ore a însufleţit o sală arhiplină şi un public fermecat de talentul şi şarmul lui Nigel Kennedy. 

Nigel Kennedy, născut pe data de 28 decembrie 1956, în Brighton (East Sussex), a fost un copil minune, care la vârsta de zece ani alege înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, pe care le aude la tatăl său vitreg. A fost elev la Şcoala de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York. Începutul carierei sale şi l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară. Mai târziu, trecându-şi în repertoriu şi genurile jazz, klezmer şi altele.

De la o vârstă destul de fragedă, Nigel Kennedy a fost protejatul lui Yehudi Menuhin, iar după decesul acestuia, s-a descoperit că finanţase personal educaţia lui Kennedy. În 2002, Nigel Kennedy a fost numit director artistic al Orchestrei Poloneze de Cameră. Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populară, iar versiunea celebrelor „Anotimpuri“ ale lui Vivaldi a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor (două milioane de exemplare).

A concertat alături de cele mai prestigioase orchestre şi dirijori şi a colaborat cu numeroşi artişti şi trupe faimoase, printre care Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush şi Jack DeJohnette, primimd totodata şi o sumedenie de premii.

Ce poate puţini ştiau este că bunicul lui Nigel Kennedy, Lauri Kennedy, a fost un muzician şi violoncelist principal în Orchestra Simfonică BBC şi a cântat cu Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein şi mulţi alţii. Bunica acestuia a fost Dorothy Kennedy, o pianistă care l-a acompaniat pe John McCormack şi i-a învăţat pe copiii lui Enrico Caruso. Lauri şi Dorothy s-au stabilit în Australia, unde s-a născut fiul lor, violoncelistul John Kennedy. La vârsta de 24 de ani, John s-a mutat în Anglia şi s-a alăturat Orchestrei Filarmonice din Liverpool, mai târziu devenind violoncelist principal al Orchestrei Filarmonicii Regale a lui Sir Thomas Beecham. În Anglia, John a dezvoltat o relaţie cu pianista engleză Scylla Stoner, cu care în cele din urmă a susţinut mai multe turnee, în 1952, ca parte a trio-ului Llewellyn-Kennedy Piano (împreună cu violonistul Ernest Llewellyn). Stoner a fost cunoscută drept Scylla Kennedy, deşi cei doi nu s-au căsătorit niciodată. Cu toate acestea, John a părăsit-o în cele din urmă pe Scylla Stoner şi s-a întors în Australia, ea rămânând însărcinată. John nu a ştiut de existenţa fiului său, Nigel Kennedy, până când nu l-a întâlnit pentru prima dată, Nigel având 11 ani. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite