Juriul din Danemarca a oferit un punctaj greşit în finala Eurovision 2016: „Este marea mea eroare şi o recunosc“. Ce s-ar fi schimbat dacă notele erau corecte

Juriul din Danemarca a oferit un punctaj greşit în finala Eurovision 2016: „Este marea mea eroare şi o recunosc“. Ce s-ar fi schimbat dacă notele erau corecte

Jamala este primul artist de origine tătară din Crimeea care cântă pe scena Eurovision FOTO EBU

Membra juriului danez, Hilda Heick, a făcut o confuzie când a notat piesele din finala Eurovision 2016, acordând 12 puncte reprezentantei Ucrainei, marea câştigătoare a competiţiei, când de fapt aceasta nu trebuia să primească niciun punct din partea Danemarcei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membră a juriului danez şi cântăreaţă, Hilda Heick (69 de ani) a înţeles în mod greşit cum trebuie să fie notată fiecare piesă din finala Eurovision 2016 şi a făcut exact opusul. Mai exact, membrii juriului de specialitate din fiecare ţară participantă în concurs au dat note de la 1 la 26, 1 reprezentând cea mai bună piesă şi 26 pentru cea mai slabă. 
 
În finala Eurovision 2016, piesa preferată a Hildei a fost „Sound of Silence“, interpretată de reprezentanta Australiei, Dami Im, şi clasată pe poziţia secundă în clasament. Juriul din Danemarca a acordat cântăreţei de origine tătară, care a câştigat trofeul pentru Ucraina, 12 puncte, însă acestea în mod normal ar fi mers la Australia. De fapt, Ucraina nu ar fi trebuit să primească niciun punct din partea danezilor, după cum notează site-ul eurovisionworld.com. Totuşi, acest lucru înseamnă că diferenţa dintre primul loc (Ucraina) şi locul doi (Australia) ar fi fost de doar nouă puncte, ceea ce nu ar fi schimbat cu nimic clasamentul final. 
 
Chiar şi aşa, Hilda Heick (foto dreapta) şi-a recunoscut greşeala şi s-a arătat extrem de afectată de această eroare, declarând că se gândeşte serios să renunţe la orice proiecte viitoare ce au legătură cu Eurovisionul. „Este marea mea greşeală şi o recunosc, dar vreau să subliniez că nu sunt încă senilă, chiar dacă mulţi m-au sfătuit să mă retrag şi să mă pensionez“, a declarat membra juriului, citată de site-ul eurovisionworld.com. 
 
Şeful departamentului de divertisment de la postul danez, Jan Lagermand Lundme, a precizat că membrilor juriului li s-a explicat procedura de vot înainte de a doua semifinală, dar şi înainte de finala Eurovision 2016. Totuşi, Lundme consideră că în această situaţie greşeala nu este una care nu poate fi trecută cu vederea, ţinând cont de faptul că nu schimbă cu nimic clasamentul final, ci doar numărul punctelor.
 
Cum ar fi arătat punctajul, dacă juriul danez nu ar fi încurcat notele, potrivit eurovisionworld.com.
 
eurovision 2016
 
Reprezentanta Danemarcei, trupa Lighthouse X, nu au reuşit să ducă piesa „Soldiers Of Love“ în finala Eurovision 2016, după ce s-au clasat pe penultimul loc în cea de-a doua semifinală a show-ului. Trofeul acestei ediţii a ajuns la Jamala, o artistă de origine tătară ce a reprezentat Ucraina cu piesa „1944“, al cărei mesaj a stârnit controverse şi a reaprins conflictul mocnit cu Rusia. Melodia, care a obţinut un total de 534 de puncte, vorbeşte despre deportarea în masă, din anul 1944, a tătarilor din Crimeea, ordonată de Iosif Stalin, un capitol al istoriei ţării descris de parlamentul ucrainean drept un genocid. 
 

Poziţia secundă a revenit reprezentantei Australiei, Dami Im, cu piesa „Sound of Silence“, care a strâns 511 puncte. Podiumul a fost completat de Rusia, al cărei reprezentant, Sergey Lazarev, a fost considerat marele favorit al ediţiei, şi care a acumulat 491 de puncte pentru piesa „You are The Only One“.
 

Procedura de votare din finala Eurovision 2016 a fost transformată radical, fiind anunţate pe rând voturile telespectatorilor şi voturile juriilor de specialitate din toate cele 42 de state participante la ediţia din acest an. Aşa se face că Australia a fost favorita experţilor, Rusia a fost în topul preferinţelor publicului, însă Ucraina a câştigat marele premiu. Votul detaliat îl puteţi consulta aici, iar clasamentele din cele două semifinale sunt disponibile aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: