Eurovisionul, cu lipici, pentru veterani şi pentru novici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MAGNET Deşi România şi-a confirmat participarea în ultimul moment, Selecţia Naţională Eurovision 2014 atrage atât „veterani“ ca Paula Seling şi Ovi, ce au câştigat în 2010 locul al treilea la nivel internaţional, cât şi novici, precum Ştefan Stan, artistul ce concurează pentru prima oară. Toţi speră să performeze pe scena din Danemarca.

Peste trei zile zile se dă startul înscrierilor pentru Selecţia Naţională Eurovision 2014. În condiţiile în care alte ţări şi-au desemnat reprezentantul încă de la sfârşitul anului trecut, Televiziunea Română a confirmat pe ultima sută de metri participarea în competiţia europeană ce va sta anul acesta cel puţin sub semnul cumpătării, dacă nu al crizei.

De altfel, situaţia financiară dificilă a TVR (organizatorul local al Selecţiei), este şi motivul pentru care decizia a fost luată atât de târziu. Spre deosebire de anii trecuţi, după etapele de înscrieri şi de preselecţii nu vor mai avea loc semifinalele, ci va urma direct finala. Chiar şi-aşa, artişti valoroşi sunt tentaţi de compeţiţia reprezentată în 2013 de Cezar Ouatu, contratenorul clasat pe locul al 13-lea.

ADVERSARI REDUTABILI

paula seling si ovi foto adevarul

Doi dintre veteranii Eurovisionului, Paula Seling şi Ovi, dar şi prima „Voce a României“, Ştefan Stan, şi-au anunţat participarea. Cântăreţii răsplătiţi cu locul al treilea în finala din 2010, pentru piesa „Playing With Fire“, speră că şi „Miracle“ va ajunge la sufletele fanilor. „Miza e să scoatem la suprafaţă toate atuurile, pentru că melodia e foarte bună. Dacă va vrea Dumnezeu, ne vom califica“, spune Seling despre piesa pe care Ovidiu Cernăuţeanu a compus-o cu Philip Halloun, un artist danez ce a participat anul trecut la Eurovision.

Dacă transsexualul Naomi şi-a pregătit două cântece, ca să-şi sporească şansele de câştig după ani de încercări, Ştefan Stan mizează pe o singură piesă, „Breathe“, compusă de Eduard Cârcotă, autorul hitului „Tornero“, pentru care Mihai Trăistariu a primit locul al patrulea în finala din 2006. „Sunt un patriot şi vreau să reprezint cu mândrie ţara, deşi ştiu că, la nivel internaţional, rezultatele nu depind numai de melodie, ci şi de impactul asupra oamenilor şi de jocurile geopolitice“, analizează Stan (36 de ani) şansele baladei pe care o cântă cu TeddyK, o tânără de 18 ani cu „un talent unic, şlefuit în ultimul an de Mădălina Cârcotă“, profesoara de canto şi soţia autorului.

image

„Este o concurenţă puternică, dar vreau să depăşim rezultatul din 2006“, şi-a propus compozitorul. 

Detaliile legate de Selecţia Naţională urmează să fie puse la punct, însă anul acesta coordonatorul nu va mai fi Dan Manoliu, unul dintre numele vehiculate pentru a conduce delegaţia noastră la Helsinki fiind Liana Stanciu.

RETRAGERI ŞI PARTICIPĂRI
Vremurile în care Eurovisionul avea bugete pantagruelice - spre exemplu, în 2012 Azerbaidjanul a cheltuit 45 de milioane de dolari pentru a găzdui evenimentul şi alte 100 de milioane pentru a construi o sală de spectacole adecvată – au apus. Anul trecut, a fost adoptat modelul suedez, de criză (buget de 20 de milioane de dolari), iar „tradiţia“ va continua şi în 2014, la Copenhaga.

Spre deosebire de ediţia din 2013, câştigată de Emmelie de Forest (Danemarca), la care au concurat 39 de state, acum s-au înscris doar 36 (Slovenia a primit o amânare de zece zile pentru a lua decizia finală în ceea ce priveşte participarea). Totuşi, deşi organizatorul, EBU (European Broadcasting Union) a îngheţat anul acesta taxele de participare, câteva ţări ale căror posibilităţi financiare au fost depăşite s-au retras din competiţie (Bulgaria, Cipru şi Serbia). În plus, un nume cu greutate, Turcia, reuză să revină în concurs. Ce-i drept, nu din motive financiare, ci din cauza nemulţumirilor legate de modul în care s-a votat la ultimele ediţii.

„Am îngheţat taxele de participare şi am negociat ca hotelurile să aibă reduceri considerabile pentru delegaţiile care vin la Copenhaga. Am făcut eforturi pentru a convinge Turcia să revină în competiţie, dar e decizia lor dacă vor sau nu să participe la acest eveniment cultural“, a declarat Jon Ola Sand, directorul Eurovision Song Contest.

Anul acesta, România are 35 de rivali ce au confirmat participarea: Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria. Dintre acestea, şase state sunt calificate direct în finala din 10 mai: Franţa, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie (state mari plătitoare) şi Danemarca, actuala deţinătoare a trofeului. 

Se schimbă sistemul de vot
Organizatorii concursului Eurovision au anunţat o serie de modificări ale regulamentului de jurizare pentru ediţia din 2014, după scandalul generat de un coordonator al unei delegaţii naţionale, care a spus că juriul din 2013 a fost „mituit“. EBU încearcă astfel să sporească transparenţa asupra votului juriului, întrucât notele acestuia reprezintă 50% din scorul final. Potrivit noilor reguli, numele tuturor membrilor juriului vor fi anunţate pe 1 mai, înainte de concurs. Totodată, EBU va anunţa pentru prima dată în istoria acestui concurs notele individuale ale membrilor juriului din fiecare ţară. Punctajele vor fi publicate imediat după finală.

Etapele Selecţiei

  • 15 ianuarie - 14 februarie: înscrieri (depunerea sau trimiterea la TVR sau prin e-mail pe adresa eurovision@tvr.ro)
  • 19 - 20 februarie: preselecţia (un juriu de specialitate va audia piesele înscrise în concurs).
  • 20 februarie: anunţarea melodiilor finaliste (maximum 12 melodii) 
  • 1 martie: finala Selecţiei Naţionale şi desemnarea artistului care va reprezenta România la Eurovision
  • 6 mai – Prima semifinală Eurovision Song Contest 2014
  • 8 mai – A doua semifinală
  • 10 mai – Finala  
Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite