Cine este Salvador Sobral, câştigătorul Eurovision 2017: tânărul care luptă pentru muzica de calitate şi pentru cauza refugiaţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvador Sobral este câştigătorul Eurovision 2017, marcând astfel prima victorie a Portugaliei după 53 de ani în care ţara a participat în concurs fără a reuşi să cucerească râvnitul trofeu.

Portugalia a participat în finala Eurovision Song Contest de 49 de ori de la debutul competiţiei, din 1964, ratând de cinci ori calificarea în ultimul act. Mai mult, a fost ţara cu cele mai multe participări şi nicio victorie, dar acest record a fost spulberat de Salvador Sobral în finala Eurovision 2017.

Toate momentele din finala Eurovision 2017 şi clasamentul complet

Tânărul a reuşit să impresioneze atât publicul, cât şi juriile de specialitate cu interpretarea în limba natală a baladei jazz „Amar Pelos Dois“. Cântăreţul în vârstă de 27 de ani a fost desemnat câştigătorul Eurovision 2017 cu un total de 758 de puncte. Clasamentul final şi punctajele din semifinale

„Trăim într-o lume a muzicii de unică folosinţă, o muzică de tip fast food, fără substanţă şi cred că aceasta poate fi o victorie a oamenilor care fac piese care chiar înseamnă ceva, reprezintă ceva. Muzica nu înseamnă artificii, muzica înseamnă sentiment, aşa că haideţi să facem muzică, haideţi să readucem muzica adevărată în lumina reflectoarelor, pentru că asta este tot ce contează“, a declarat câştigătorul Eurovision 2017. 

„Este efemer, este grozav că am câştigat, dar luna viitoare nimeni nu-şi va mai aminti de tine, pentru că asta este lumea în care trăim. Trebuie să continuăm să muncim, să producem muzică, asta e tot ce contează, nu acest premiu. Dedic această victorie tuturor cântăreţilor şi le sunt profund recunoscător oamenilor care m-au susţinut“, a mai precizat artistul. 

Câştigătorul Eurovision 2017: „Nu am scris niciodată o piesă pentru a fi difuzată de radiouri“

La conferinţa de presă susţinută după finală, câştigătorul Eurovision 2017 a insistat asupra faptului că îşi doreşte să existe mai multă muzică de calitate: „Nu am scris niciodată o piesă pentru a fi difuzată la posturile de radio. După acest festival şi după ce am cântat această piesă minunată, cred că oamenii au ajuns să mă cunoască mai bine şi pentru acest lucru sunt fericit. Sper ca victoria mea să producă o schimbare nu doar în ceea ce priveşte concursul Eurovision, ci şi în muzica pop. Dacă voi reuşi să schimb ceva în muzica pop din lume, pentru că oamenii ascultă doar piesele care sunt difuzate de radiouri, voi fi mai mult decât fericit.“

Întrebat dacă va deveni un erou naţional în Portugalia, Salvador a răspuns râzând: „Eu? Credeam că adevăratul erou al Portugaliei este Cristiano Ronaldo. Este un lucru uimitor, dar îmi doresc să am o viaţă liniştită în continuare. Probabul că va fi ceva zgomot la început, dar nu m-aş numi erou naţional.“

Salvador Sobral a explicat şi de ce a ales să interpreteze melodia în limba natală şi nu în engleză, aşa cum fac majoritatea concurenţilor. „Mi-am dorit să cânt această piesă extrem de frumoasă aşa cum am simţit şi nu a fost în limba engleză. Faptul că un asemenea cântec a câştigat Eurovisionul este clar un semn că sărbătorim diversitatea. Cred că acest concurs este despre muzică şi asta e tot ce-mi doresc să fac în viaţa mea.“

Simplitatea, arma câştigătorului Eurovision 2017: „A fost diferită de toate celelalte melodii“

Sora artistului, Luisa, este compozitoarea piesei care a câştigat Eurovision 2017 şi mărturiseşte că simplitatea a fost marele atu: „Simplitatea cred că a făcut ca acest cântec să fie câştigător, a fost diferit de toate celelalte piese. Iar interpretarea lui Salvador a fost cea mai bună parte, a avut o prestaţie strălucitoare, cred că s-au combinat o mulţime de sentimente, iar oamenii au simţit acest lucru.“

Cine este tânărul care a cucerit Europa 

Salvador Sobral s-a născut în anul 1989 în Lisabona într-o familie pasionată de muzică. La vârsta de 10 ani, portughezul a participat la emisiunea „Bravo Bravissimo“, iar la 20 de ani s-a numărat printre cei 10 finalişti ai show-ului „Idols“, cucerind publicul cu reinterpretările unor piese semnate de Stevie Wonder şi Leonard Cohen.

Salvador Sobral a urmat facultatea de Psihologie din capitala portugheză, iar în 2014 a absolvit şi Taller of Musics, un prestigios institut de muzică din Barcelona. În vara anului trecut, tânărul a reuşit să-şi lanseze primul album din carieră, „Excuse Me“, material ce s-a bucurat de succes, intrând în topurile muzicale din ţara de origine.

A ajuns să reprezinte Portugalia la Eurovision 2017 după ce a ieşit învingător la Festival de Canção, primind maximul de puncte atât din partea juriului, cât şi al telespectatorilor.

Starea de sănătate a tânărului a stârnit numeroase dezbateri în media, mai multe publicaţii speculând că ar avea nevoie de un transplant de inimă şi că a fost internat în spital, acesta fiind şi principalul motiv pentru care nu a putut veni la Kiev pentru repetiţiile tehnice, unde a fost înlocuit de sora sa, cea care a şi compus piesa câştigătoare. 

Totuşi, agentul artistului a negat vehement informaţiile apărute în presă, precizând că în realitate Salvador Sobral a fost nevoit să facă o operaţie de hernie, dar această intervenţie nu i-a pus în pericol viaţa şi nici cariera. „Zvonurile privind problemele cardiace sunt complet false. Se simte foarte bine după operaţia de hernie, se recuperează. Participarea la Eurovision nu reprezintă un risc şi nici cariera lui nu este în primejdie. Aproape toate concertele lui Salvador sunt sold-out“, a explicat reprezentanta artistului, citată de wiwibloggs. 

Pe lângă pasiunea pentru muzică, Salvador Sobral este dedicat cauzei refugiaţilor şi nu a ratat şansa de se folosi de expunerea oferită de participarea la Eurovision 2017 pentru a atrage atenţia asupra problemelor refugiaţilor. La conferinţa de presă susţinută după prima semifinală a show-ului, câştigătorul Eurovision 2017 a purtat un tricou cu mesajul: „S.O.S. Reufugees“.

„Dacă am parte de expunere europeană, vreau să profit pentru a transmite un mesaj umanitar. Oamenii vin în Europa în bărci din plastic şi li se cere să prezinte certificatul de naştere pentru a putea intra într-o ţară. Aceşti oameni nu sunt imigranţi, sunt refugiaţi care fug de moarte. Nu faceţi greşeli. Există atât de multă birocraţie în taberele de refugiaţi din Grecia, Turcia, Italia, noi ar trebui să contribuim la crearea unor căi legale şi sigure pentru ca aceşti oameni să aibă un viitor“, a declarat Sobral. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite