TOP Filmele cele mai tari bat miliardul de dolari: ce lungmetraje au ajuns la încasări-record FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Omul de Oţel“,
„Minionii“ şi „Avatar“ sunt doar o parte dintre filmele cu
priză la public FOTO Colaj Adevărul
„Omul de Oţel“, „Minionii“ şi „Avatar“ sunt doar o parte dintre filmele cu priză la public FOTO Colaj Adevărul

Bazate pe surse literare sau pe personaje adulate la nivel mondial, în mare parte, filmele cu vrăjitori şi supereroi reuşesc să genereze la box office sume de peste un miliard de dolari. Între filmele cu încasări de peste un miliard de dolari se numără „Avatar“, „Titanic“, „Minionii“, „Stăpânul Inelelor“ sau pelicule din universul Marvel.

„Minionii“, al 23-lea film de un miliard din istorie

Comedia animată „Minionii“, produsă de studiourile Universal şi compania Illumination Entertainment, a intrat în clubul select al filmelor care au generat încasări de peste un miliard de dolari pe plan mondial. Lungmetrajul a adunat încasări de aproximativ 334 milioane de dolari în America de Nord şi 811 de milioane de dolari pe plan internaţional. Astfel, „Minionii“ ocupă locul al doilea în topul filmelor de animaţie cu cele mai mari încasări din toate timpurile, după „Frozen“ (1,27 miliarde de dolari) şi înainte de „Toy Story 3“ (1,06 miliarde de dolari). De asemenea, „Minionii“ a devenit cel de-al 23-lea film din istoria cinematografiei mondiale care a depăşit pragul încasărilor de un miliard de dolari.

Cu venituri totale la nivel mondial de peste 2,7 miliarde de dolari, „Avatar“ este adesea proclamat ca fiind „filmul cu cele mai mari încasări“, denumire care face referire, de regulă, la încasările generate din difuzarea în cinematografe, fără a lua în considerare banii veniţi din vânzarea DVD-urilor şi a rulării la diverse televiziuni, care pot constitui o parte semnificativă a câştigurilor.

Dacă veniturile generate pe lângă difuzările în cinematografe ar fi luate în considerare, nu este clar care film ar fi pe primul loc. „Titanic“, a doua peliculă din topul filmelor de un miliard, a adunat 1,2 miliarde doar din vânzări şi închirieri de DVD-uri, pe lângă cele aproximativ 2,2 miliarde de dolari de la box office. Pe de altă parte, pentru „Avatar“, nu există date de vânzări complete. Filmul regizat de James Cameron a strâns 345 milioane de dolari din vânzarea a 16 milioane de copii DVD şi Blu-ray în America de Nord, iar la nivel mondial a vândut 30 de milioane de copii. Dacă aceste venituri sunt luate în considerare, atunci ambele filme ar avea peste trei miliarde de dolari încasări.

Comerţul cu amănuntul, bonus de bani

Merchandising-ul este, de asemenea, o bună metodă pentru a atrage şi mai mulţi bani. Filmul animat „Cars“, produs de Pixar, a adunat de la box office 462 de milioane de dolari, o sumă modestă în comparaţie cu celelalte producţii ale aceluiaşi studio. În schimb, din vânzările de marfă cu însemnele „Cars“, acelaşi studio a adunat peste opt miliarde de dolari în cinci ani de la lansarea animaţiei. Pixar a mai dat un tun cu „Povestea jucăriilor 3“, care, pe lângă miliardul de dolari din cinematografe, a mai beneficiat de aproximativ zece miliarde din vânzările cu amănuntul.

Metoda prin care filmele devin de succes

Înainte de anul 2000, doar şapte serii de filme au depăşit pragul încasărilor de un miliard de dolari la box office, anume „James Bond“, „Star Wars“, „Indiana Jones“, „Rocky“, „Batman“, „Jurassic Park“ şi „Star Trek“. De la începutul secolului, însă, numărul acestora a crescut. Explicaţia? Creşterea pieţei, dar şi a inflaţiei, au dus la încasări de peste un miliard. Totodată, un nou model de franciză adoptat de Hollywood a dus la succes. Studiourile se concentrează pe filme care au deja un brand, cum ar fi cele bazate pe o sursă literară sau pe cele cu un personaj apreciat. Metoda beneficiază, de asemenea, şi de asocierea filmului cu lucrurile cu care publicul este deja familiarizat, aspect eficient din privinţa comercializării. Ca atare, aceste filme se numeste „pre-vândute“ în cadrul industriei.

În dreptul francizelor, filmele din Universul Cinematografic Marvel au încasări colective de aproximativ nouă miliarde de dolari, clasându-se pe primul loc în această categorie, chiar dacă filmele din seria „James Bond“ au câştigat 13 miliarde de dolari, bani ajustaţi la preţurile din 2011 - 2012. Mai mult, filmele „Avengers“ din seria Marvel sunt singurele francize cu încasări în medie de un miliard fiecare.

Vânzările „Star Wars“, atestate de Cartea Recordurilor

Franciza „Harry Potter“ este seria deţinută de un singur proprietar (Warner Bros.) cu cele mai mari încasări, de aproximativ opt milioane de dolari. Totodată, vrăjitorul autoarei J.K. Rowling a determinat fanii să cumpere cu amănuntul lucruri în valoare de 11 miliarde dolari. Dacă sunt luate în considerare veniturile auxiliare din merchandising, atunci „Star Wars“ este cea mai profitabilă proprietate, din moment ce deţine recordul mondial Guiness „cea mai de succes franciză din punct de vedere al merchandising-ului“, fiind evaluată la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

tabel filme incasari foto colaj adevarul
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite