Premiile César 2020. Roman Polanski nu va participa la ceremonie în ciuda celor 12 nominalizări: „Iraţionalul triumfă din nou fără seamăn“

Premiile César 2020. Roman Polanski nu va participa la ceremonie în ciuda celor 12 nominalizări: „Iraţionalul triumfă din nou fără seamăn“

Roman Polanski FOTO Guliver/Getty Images

Cineastul Roman Polanski, al cărui film „J'accuse“ a primit 12 nominalizări la premiile César, a anunţat că nu va participa la ceremonia de vineri, 28 februarie, anunţă presa franceză.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cineastul a transmis într-un comunicat: „Cu regret am luat această decizie, aceea de a nu înfrunta un tribunal autoproclamat pregătit să calce în picioare principiile statului de drept, pentru că iraţionalul triumfă din nou fără seamăn“.

La cea de-a 45-a ceremonie a premiilor César, care va avea loc la Paris, este anunţat un protest al unor grupuri feministe, care au criticat în ultimele săptămâni decizia celor peste 4.800 de membri ai Academiei franceze de film de a-i nomianliza pe Polanski şi noul său film, scrie news.ro. 

Cel mai recent film al regizorului găsit vinovat pentru corupere de minori în urmă cu peste patru decenii a primit 12 nominalizări, inclusiv pentru regie.

Lista completă a nominalizărilor 

Cineastul de origine poloneză, în vârstă de 86 de ani, a fost găsit vinovat de justiţia americană, în 1978, pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer. El a recunoscut fapta, a petrecut 42 de zile în închisoare, apoi a fugit din Statele Unite în Franţa. De atunci, el se află în exil, iar în ultimii ani i-au fost aduse mai multe acuzaţii. În 2018, a fost exclus din Academia americană de film.

„J'Accuse“, premiat cu Leul de Argint la Veneţia 2019, îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru prestaţia din „The Artist“ (2012), care interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Filmul, din distribuţia căruia fac parte Emmanuelle Seigner şi Louis Garrel, este o adaptare după romanul omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist şi a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer“ (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie. Lungmetrajul a primit, anul trecut, şi patru nominalizări la premiile Academiei europene de film. La gala de anul acesta a premiilor Lumière, Polanski a fost desemnat cel mai bun regizor.

Academia franceză de film, din nou în centrul unei controverse din cauza lui Polanski 

În noiembrie 2019, actriţa Valentine Monnier a declarat pentru cotidianul francez Le Parisien că Polanski a violat-o în 1975, când se aflau la o cabană de ski în Gstaad (Elveţia). La acel moment, ea a avea vârsta de 18 ani. Cineastul a transmis prin intermediul unui avocat că respinge acuzaţia de viol făcută de o actriţă franceză şi că ia în calcul acţionarea în judecată a ziarului Le Parisien.

Nu este prima dată când Academia César se află în centrul unei controverse din cauza lui Polanski. În 2017, el a fost ales să fie preşedintele juriului, însă a fost nevoit să renunţe, după ce decizia a stârnit un val de critici.

Autorităţile americane au încercat în mai multe rânduri să obţină extrădarea lui Polanski, care are cetăţenie franceză şi poloneză.

Franţa nu îşi extrădează cetăţenii, iar o curte de justiţie din Polonia a respins o cerere venită din partea SUA când Polanski filma în Cracovia în 2015.

În 2017, Samantha Geimer a declarat în faţa unei curţi de justiţie americane că l-a iertat pe Polanski şi că vrea să depăşească situaţia, însă curtea a refuzat cererea ei.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: