VIDEO Globurile lui Ben şi revanşa lui Steven

VIDEO Globurile lui Ben şi revanşa lui Steven

Ben Affleck

„Argo“, în regia lui Ben Affleck, a fost desemnat cel mai bun film la Globurile de Aur 2013, în timp ce favoritul „Lincoln“, de Steven Spielberg, este marele perdant. Situaţia s-ar putea inversa la Oscaruri, pe 24 februarie.

 

Cea de-a 70-a ediţie a galei Globurile de Aur, desfăşurată duminică seara, în Los Angeles, este cea mai reuşită din ultimii ani, a scris presa internaţională, care nu a făcut deloc economie de superlative. Totul a fost exact ca într-un scenariu de Hollywood: opulenţă, multe staruri, surprize, ţinute extravagante, discursuri emoţionante.

Pelicula „Argo“ a fost desemnată Cel mai bun film al anului 2012 şi, tototdată, i-a adus lui Ben Affleck titlul de Cel mai bun regizor. A fost o mare surpriză atât şi în sală, cât şi în faţa micilor ecrane, deoarece marii favoriţi în predicţiile presei americane erau alţii: „Lincoln“, al lui Steven Spielberg, şi „Zero Dark Thirty“, în regia lui Kathryn Bigelow – portretul unui preşedinte, respectiv cronica misiunii de ucidere a lui Osama Bin Laden.

Din şapte nominalizări, „Lincoln“ a luat un singur premiu, probabil singurul cu adevărat incontestabil: Cel mai bun actor, acordat lui Daniel Day-Lewis. Spielberg a rămas fără trofeul de regie, ceea ce l-a nemulţumit vădit.

Affleck, de la actor la regizor

„Nici măcar nu mă mai interesează premiul. Când numele tău este alături de numele mari pe care tocmai le-aţi auzit, e un lucru extraordinar“, a declarat Affleck, care, în afară de laureaţii cu Oscar Steven Spielberg şi Kathryn Bigelow, i-a avut contracandidaţi la categoria Cel mai bun regizor pe Ang Lee („Life of Pi“) şi Quentin Tarantino („Django Unchained“).

Nici măcar nu mă mai interesează premiul. Când numele tău este alături de numele mari pe care tocmai le-aţi auzit, e un lucru extraordinar.

Deşi „Argo“ a fost marele câştigător al serii, presa internaţională notează că „Lincoln“ rămâne favoritul la Oscar, cele mai importante filme din industria cinematografică, unde candidează la nu mai puţin de 12 categorii. Viziunile asupra câştigătorilor la cele două gale sunt diferite pentru că cei care votează fac parte din bresle diferite.

Astfel, la Globurile de Aur câştigătorii sunt desemnaţi de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association - HFPA), formată din circa 80 de corespondenţi ai unor publicaţii din afara SUA. La Oscar votează peste 6.000 de membri ai Academiei Americane de Film (actori, regizori, scenarişti etc), cunoscuţi pentru preferinţele lor convenţionale.

În aceste condiţii, „Lincoln“, un film despre viaţa preşedintelui american Abraham Lincoln, are mari şanse să câştige cel mai mare trofeu din industria filmului, cu toate că şi „Argo“ are un subiect „naţionalist“: criza ostaticilor americani din Iran, din 1979. 

Glume de aur

Şi pentru că gala Globurile de Aur 2013 a avut chiar de toate, filmul despre viaţa preşedintelui american a fost prezentat de un alt fost preşedinte al SUA: Bill Clinton. Acesta a fost una dintre apariţiile-surpriză, dar nu a scăpat de ironiile celor două prezentatoare, actriţele Tina Fey şi Amy Poehler. „Acesta a fost soţul lui Hillary Clinton“, a comentat Amy Poehler, făcând referire la faptul că soţia lui Bill Clinton este astăzi o personalitate a vieţii politice americane.

Prezenţa lui Clinton a însemnat o excelentă declaraţie de PR pentru Steven Spielberg şi un îndemn ca membrii Academiei să voteze pelicula lui Spielberg la Oscar, comentează presa internaţională.

Foarte inspirată s-a dovedit a fi alegerea organizatorilor în ceea ce priveşte prezentatoarele galei, actriţele Tina Fey („30 Rock“, („Saturday Night Live“) şi Amy Poehler („Saturday Night Live“), care au destins audienţa cu glumele lor. Ceremonia a fost şi un bun prilej pentru vedetele de la Hollywood de a-şi etala cele mai sofisticate ţinute pe covorul roşu. Printre cel mai bine îmbrăcate staruri s-au numărat Zooey Deschanel şi Jennifer Lopez, în timp ce la polul opus s-au situat Halle Berry şi Lucy Liu.

Şi criticul de film Irina Margareta Nistor crede că această ediţie a evenimentului a fost una deosebită. „O ediţie rotundă şi cu adevărat de aur, cu care aproape că am fost la unison. M-am simţit ca făcând parte din presa străină, acreditată la Hollywood , prin intermediari şi într-o transmisiune HD a HBO-ului ultra premiat şi el“, a scris Irina Margareta Nistor pe blogul său de pe adevarul.ro.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: