VIDEO Iaşiul, capitala modei româneşti

Cea de-a XII-a ediţie Romanian Fashion Week începe astăzi. Festivalul de la Iaşi a fost reluat după o pauză de un an. Irina Schrotter şi Andreea Raicu, Răzvan Ciobanu, Lena Criveanu şi Mihaela Glăvan sunt câţiva dintre designerii care îşi vor prezenta colecţiile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi şi mâine, Iaşiul este capitala modei româneşti. Majoritatea designerilor ar spune că oraşul de pe Bahlui rămâne centrul modei româneşti şi în restul timpului. Într-un an de criză care a beneficiat deja de două evenimente dedicate artei vestimentare, Cluj Fashion Week, în aprilie, şi Bucharest Fashion Week, în mai, a venit rândul celui mai vechi festival de modă din România.

Cine vine la Iaşi

34 de colecţii toamnă-iarna 2010/2011 vor fi prezentate, începând de astăzi, la Sala Sporturilor din Iaşi. Dintre acestea, şase aparţin unor tineri designeri ale căror lucrări au fost alese de către organizatorii festivalului.

Astfel, costurile de producţie ale colecţiilor sunt suportate de către asociaţia FIT (Future in Textile), organizatoarea Romanian Fashion Week (RFW). „Întotdeauna a existat un număr foarte mare de doritori dintre care noi am selectat la această ediţie şase tineri ale căror colecţii chiar merită să fie promovate", a declarat Irina Schrotter (45 de ani), preşedinte FIT.

Lor li se adaugă 28 de branduri şi designeri renumiţi, printre care Răzvan Ciobanu, Lena Criveanu, Mihaela Glăvan, Irina Marinescu şi Irina Schrotter & Andreea Raicu. 

Pentru „doamna de fier a modei româneşti", festivalul din acest an reprezintă certitudinea de care domeniul său avea nevoie. „Festivalul este confirmarea faptului că segmentul creativ al industriei textile supravieţuieşte crizei, că suntem împreună, plini de energie şi de speranţă că vom reuşi să depăşim perioada grea cu care ne confruntăm cu toţii.

Designerul Răzvan Ciobanu va lansa o nouă colecţie

Mai înseamnă că suntem o breaslă unită, frumoasă, care a învăţat să crească împreună şi să se ajute, fără invidii şi fără orgolii", este de părere Irina Schrotter.

Femeia de afaceri va prezenta, pentru prima dată, „Irina Schrotter Men", semnată de Răzvan Ciobanu, iar Andreea Raicu va încheia, ca în ultimii ani, show-ul colecţiei principale. Mâine, cele două vor prezenta împreună linia comună de tricouri care le poartă semnătura.

Vedetele şi moda

Aproximativ 150.000 de euro este suma de care organizatorii au avut nevoie pentru evenimentul din acest an, iar 300 de modele vor defila pe podium. Pe parcursul celor două zile de festivalul, show-urile de modă vor fi prezentate de vedete care provin din Moldova. „Sunt şase vedete plecate din Iaşi, dar care au făcut carieră naţională: Andreea Marin, Irina Păcurariu, Iulia Vântur, Oana Turcu, Daniela Nane şi Simona Gherghe", spune Irina Schrotter.

„Revin cu drag în Iaşi, la invitaţia unei personalităţi binevoitoare şi calde, Irina Schrotter, care organizează Romanian Fashion Week la standarde remarcabile. E un eveniment spectaculos şi dinamic la care particip de fiecare dată cu mare plăcere. Un plus este şi organizarea sa la Iaşi, oraşul copilăriei mele, oraşul în care m-am format ca om. Plaiurile moldave radiază în sufletul locuitorilor săi o lumină care, conştientizată, se manifestă în toate aspectele vieţii", a mărturisit Daniela Nane, una dintre vedetele care participă la ediţia din acest an.

Ultima tendinţă

Daniela Nane, o frumuseţe moldavă, revine în oraşul copilăriei

În ceea ce priveşte importanţa celor trei festivaluri care au loc anual în România, părerile sunt împărţite. Cluj Fashion Week a debutat în acest an şi a propus o viziune mai abstractă a modei, dar şi un val nou de tineri designeri români care provin chiar din cel mai puternic centru universitar al domeniului, Universitate de Artă şi Design din Cluj Napoca.

Bucharest Fashion Week, deşi organizat de două ori pe an, beneficiază de colecţiile anumitor designeri însă este privat de prezenţa unor nume importante. Romanian Fashion Week a atras de la bun început, din 1998, designerii consacraţi ai modei româneşti, dar a impus şi promovarea celor tineri care nu au puterea financiară de a-şi susţine propriul show de lansare.

"Festivalul este confirmarea faptului că segmentul creativ al industriei textile supravieţuieşte crizei, că suntem împreună, plini de energie şi de speranţă."
Irina Schrotter
organizator RFW


"E un eveniment spectaculos şi dinamic la care particip de fiecare dată cu mare plăcere. Un plus este şi organizarea sa la Iaşi, oraşul copilăriei mele."
Daniela Nane
actriţă

300 de modele vor defila în cadrul prezentărilor care vor avea loc astăzi şi mâine la Romanian Fashion Week.

Pe podium la Shanghai

Irina Schrotter, organizatoarea festivalului

Asociaţia FIT în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerul Afacerilor Externe a introdus Săptămâna Modei Româneşti în cadrul Expoziţiei Mondiale Shanghai 2010. Pentru aceasta, în cadrul RFW vor fi selectate ţinute ale designerilor participanţi şi vor fi incluse în prezentările ce vor avea loc la Shanghai, în perioada 9-15 iulie, la podiumul pavilionului României, Greenopolis.

Expoziţie fotografică

La pavilionul ţării noastre va rula un film realizat zilele acestea la Iaşi, care va prezenta o radiografie a industriei modei din România.
În acelaşi timp, în cadrul Romanian Fashion Week va fi organizată o expoziţie colectivă de fotografie cu tema „Ecologia", semnată de cei mai cunoscuţi fotografi români: Cosmin Bumbuţ, Cosmin Gogu, Alexandru Paul, Marius Bărăgan, Gabriel Hennessey, Alex Gâlmeanu şi Tibi Clenci. Expoziţia va merge mai departe la Shanghai, pentru a reprezenta România.

„Din dorinţa de a ne integra în conceptul general, am dorit să venim cu o expoziţie de fotografie de modă care să se plieze pe temă şi să scoată în evidenţă, în acelaşi timp, creativitatea existentă în România şi în acest domeniu", a declarat Irina Schrotter. 

"Am dorit să venim cu o expoziţie de fotografie de modă care să scoată în evidenţă creativitatea existentă în România şi în acest domeniu."
Irina Schrotter
organizator RFW

N.O.H.A, invitat special

Sala Polivalentă din Iaşi va fi timp de două zile punctul zero al modei româneşti iar mottoul ediţiei din acest an este „Sută la sută modă românească".

În fiecare seară, după defilări, invitaţii pot participa la petreceri cu invitaţi speciali precum DJ Pascal, DJ Vali Bărbulescu şi trupa N.O.H.A. Ambele seri sunt structurate pe trei secţiuni: „Made in Romania", „Lenjerie" şi „Debut". Alina Busuioc

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările