Plácido Domingo a recunoscut că a hărţuit sexual mai multe femei: ce mesaj le-a transmis tenorul celor 27 de victime

Plácido Domingo a recunoscut că a hărţuit sexual mai multe femei: ce mesaj le-a transmis tenorul celor 27 de victime

Plácido Domingo a recunoscut că a hărţuit sexual mai multe femei FOTO Guliver/Getty Images

Tenorul spaniol Plácido Domingo, în vârstă de 79 de ani, şi-a recunoscut faptele de hărţuire sexuală şi le-a cerut iertare celor 27 de femei agresate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plácido Domingo a fost găsit vinovat de hărţuire sexuală în urma unei investigaţii realizate de către Uniunea Cântăreţilor de Operă după ce peste 20 de femei l-au acuzat pe acesta de comportament inadecvat, de la flirt până la avansuri sexuale explicite, atât la locul de muncă, cât şi în afara lui.
 
La mai bine de jumătate de an de la apariţia primelor acuzaţii, când nega vehement şi sublinia că atitudinea sa a fost una corectă şi că acţiunile au fost consensuale, Plácido Domingo a recunoscut că este vinovat de hărţuire sexuală şi a cerut scuze în mod oficial pentru modul în care le-a tratat pe colegele sale, scrie bbc.com.
 
„În ultimele luni m-am gândit serios la acuzaţiile pe care mi le-au adus câţiva dintre colegii mei. Respect faptul că aceste femei s-au simţit suficient de confortabil încât să vorbească despre acţiunile mele. Vreau să le transmit că îmi pare nespus de rău pentru durerea pe care le-am provocat-o. Îmi asum în întregime responsabilitatea pentru acţiunile mele şi pot spune că am învăţat din această experienţă. Înţeleg că o parte dintre femei nu au avut curajul de a vorbi de teama că profesia lor va avea de suferit. Nu asta a fost vreodată intenţia mea şi nimeni nu ar trebui să se simtă aşa vreodată“, a declarat Domingo, în cadrul unui comunicat de presă citat de Los Angeles Times. 
 

Efectele scandalului sexual 

După acuzaţiile de hărţuire sexuală, operele din SUA au anulat mai multe reprezentaţii ale lui Domingo, iar la începutul lunii octombrie, tenorul a demisionat din funcţia de director general al Operei din Los Angeles pe care o deţinea din 2003. 

Domingo a continuat să cânte în Europa şi după izbucnirea scandalului, dar comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo a arătat că tenorul a decis să nu apară în cadrul unui eveniment care va prefaţa olimpiada invocând „complexitatea proiectuli“.

De asemenea, tenorul a declarat că intenţionează să continue să cânte pe scenă cel puţin până la încheierea angajamentelor pe care le are în prezent, respectiv până în 2021.

Celebrul artist italian Andreea Bocelli a sărit în apărarea tenorului spaniol. El a catalogat drept „absurde“ deciziile unor instituţii de operă de a anula apariţiile lui Placido Domingo pe scenă înainte să fie cercetate în totalitate lucrurile de care este acuzat.
 
Placido Domingo, unul dintre cei mai admiraţi tenori din toate timpurile şi unul dintre cei mai puternici bărbaţi din muzica clasică internaţională, s-a născut în Spania, la 21 ianuarie 1941, părinţii lui fiind cântăreţi de zarzuela. Când era adolescent, familia s-a mutat în Mexic, iar la 14 ani a început să studieze muzica. Amploarea talentului său s-a relevat rapid. În 1965, când avea numai 24 de ani, obţinea deja contracte în Statele Unite, mai ales cel pentru Madama Butterfly de la New York City Opera. Apoi i s-au deschis, în deceniul următor, toate uşile: Verona, Hamburg, Viena, Berlin, Houston, Baltimore, Lima, Santiago, Chicago, Los Angeles şi Madrid, oraşul său natal.
 
În timp, a reluat numeroase roluri de anvergură, printre care Pagliacci de Leoncavallo. Numai la MET l-a cântat de 20 de ori timp de trei decenii. În timp ce continua să cânte la MET şi-a făcut debutul ca dirijor la New York City Opera.
 
În 1982 a jucat în versiunea cinematografică a operei „La Traviata“ de Verdi, în regia lui Zeffirelli, iar Newsweek îl consacra „regele Operei“.
 
Rolul lui „Calaf din Turandot“ de Puccini avea să-l urmărească în mare parte din carirera sa. L-a jucat mai întâi la Verona, în 1969, alături de Birgit Nilsson, iar intensitatea interpretării lui era incredibilă.
 
În anii '90, reputaţia lui Placido Domingo era consolidată. A devenit directorul artistic al Operelor din Washington şi Los Angeles la mijlocul deceniului. Printre operele din program se numără Simon Boccanegra de Verdi. Această operă este semnificativă în cariera lui Domingo, pentru că, în 2009, cu Bocanegra a decis, cu îndrăzneală, să-şi facă un nou debut, „transformat“ în bariton.
 
În 2018, a interpretat al 149-lea rol din cariera sa la Metropolitan, cel al tatălui din Luisa Miller (de Verdi, compositor-fetiş al lui Domingo). De altfel, pentru curioşii care se întreabă dacă a depăşit 150 de personaje, răspunsul este da: în „Pescuitorii de perle“ de Bizet, la Salzburg, în luna august a anului trecut.
 
În anii '80, spusese că va înceta să cânte la vârsta de 50 de ani. Iată-l la 79 de ani, cu aceeaşi pasiune. Este în continuare iubit de public, în ciuda recentului scandal sexual în care a fost implicat şi, evident, este o dragoste reciprocă. 
 
Placido Domingo FOTO Guliver/Getty Images
    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările