Interviu exclusiv „Adevărul“ cu trupa Mandinga, la Baku: „Să ieşim în primii cinci ar fi un succes“

Interviu exclusiv „Adevărul“ cu trupa Mandinga, la Baku: „Să ieşim în primii cinci ar fi un succes“

Trupa Mandinga are încredere în calităţile piesei „Zaleilah“, compusă de Costi Ioniţă

În această seară va avea loc prima semifinală a concursului internaţional Eurovision, ce va fi transmisă de Tvr 1, de la ora 21.50, direct din Baku, capitala Azerbaidjanului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trupa Mandinga, reprezentanţii României la această competiţie, vor urca pe scenă cu piesa   „Zaleilah“ , compusă de Costi Ioniţă. Melodia este deja foarte cunoscută şi apreciată. Jurnaliştii acreditaţi la concurs consideră că piesa are mari şanse de-a se clasa pe primele cinci locuri. Unii chiar văd în piesa compusă de Costi Ioniţă o candidată la primul loc. La rândul său, Dan Manoliu, şeful delegaţiei române, speră la un loc între primii cinci. Cu câteva ore înainte de intrarea în concurs, trupa Mandinga a oferit, pentru „Adevărul“, câteva detalii despre cum decurg pregătirile pentru această semifinală.

„Adevărul": Vă simţiţi pregătiţi?Cum merg repetiţiile?

Mandinga: Da. Până acum nu ne-am confruntat cu niciun fel de probleme. Din punct de vedere tehnic, totul a fost bine, nu am avut probelme cu sunetul, cu scena. Organizarea este extrem de bună. Cei de la TVR fac o treabă excelentă. Aşadar, va ţine doar de noi ca să iasă un show foarte bun.

Care sunt aşteptările voastre la această competiţie?

Sunt mulţi oameni care ne încurajează şi care susţin că avem şansa chiar de a câştiga concursul. Noi nu vrem să ne gândim la asta. Sigur, nici la vreun eşec nu ne aşteptăm. Muncim mult şi vom da tot ca să câştigăm. Ne-o dorim, asta e clar. Dar rămânem cu picioarele pe pământ, iar o clasare între primii cinci este mai realist şi ar fi chiar un succes.

Elena, totul va depinde foarte mult de tine, de vocea ta. Îţi faci griji în această privinţă?

Evident că îmi fac griji din cauza vocii. Vocea nu este un instrument pe care îl încălzeşti oricum şi la orice oră. Mi-e teamă că aş putea răci, din cauza schimbărilor climatice. Aerul condiţionat îmi face rău. E un pericol pentru voce.

Piesa voastră „Zaleilah" e  una latino, multora li  se va părea nepotrivită pentru un concurs de muzică european. Iar unii o vor iubi tocmai din acest motiv. Ar fi mare dezamăgirea dacă aţi eşua în semifinală?

Orice e posibil, dar noi nici nu ne gândim la asta. Iar în ceea ce priveşte piesa, e bine aşa cum este. Mai trist ar fi să cântăm o piesă care nici măcar nu ar deranja. Până acum nu ne-a întrebat nimeni asta, sper să fii şi ultimul care o face. Noi avem biletul de întoarcere abia pe 28, deci trebuie să ajungem în finală (râde). Doamne ajută!

Dacă „Zaleilah" va câştiga, ce veţi face?

Sincer, nici la asta nu ne-am gândit. S-ar putea ca o perioadă de timp să nu ne mai vadă nimeni. Să plecăm din ţară.

La acest concurs, câştigătorul va primi şi o sumă de bani?

Nu ştim, nu cred. Dar nu despre asta e vorba.

Câştigătorii sunt mereu invitaţi să susţină concerte în multe ţări, la emisiuni de televiziune şamd... Am auzit de la mai mulţi câştigători că, după victorie, au călătorit un an, doi. Există însă şi câştigători de care nu s-a mai auzit nimic după victoria la Eurovision...

Corect. Dar asta depinde şi de pretenţiile fiecăruia şi de forţa sa de a se menţine. Având o experienţă de zece ani, Mandinga va exista în continuare, indiferent de locul pe care ne vom clasa la Eurovision. Pretenţiile pe care le avem sunt în primul rând vizavi de propriile prestaţii.

Încotro se va îndrepta Mandinga muzical după Eurovision?

Noi ne dorim să ducem muzica aceasta mai departe. Mandinga face mult mai mult decât ceea ce lumea vede la televizor. Improvizăm mult şi încercăm să ne reinventăm mereu, schimbăm show-urile, influenţele muzicale, aşa cum a fost perioada în care am făcut muzică latino cu influenţe balcanice sau cum e piesa cu care suntem aici. Trebuie să câştigăm şi bani cu muzica, altminteri va trebui să ne căutăm locuri de muncă normale şi să nu ne mai putem dedica exclusiv muzicii. Aşadar, vom căuta o cale de mijloc, care să satisfacă toate aceste aspecte.

Anul acesta este unul de excepţie pentru Mandinga, nu?

Da, într-adevăr, anul acesta pare să fi explodat ceva în viaţa noastră, în sensul bun. Piesa „Zaleilah" era difuzata cu succes la radio deja dinainte de selecţia naţională pentru Eurovision. De asemenea, ea este deja lincenţiată în peste 40 de ţări. Apoi a urmat o altă împlinire, calificarea la Eurovision.

Elena, tu te poţi lăuda deja cu o victorie: ai fost votată drept cea mai sexy participantă la Eurovision 2012. Are vreo semnificaţie pentru tine?

Da, mă gândesc că femeile din România sunt frumoase, iar eu le reprezint aici. Acesta e un compliment pentru toate româncele, nu doar pentru mine. Nu este un „premiu" la care să mă gândesc prea mult. Rămân cu picioarele pe pământ. Iar la Eurovision trebuie în primul rând să cânt... Asta e prioritatea.

26 de ţări vor ajunge în finală

Anul acesta, conform regulamentului oficial, numărul de participanţi în finala Eurovision va crește la 26: ţara-gazdă, grupul „Big Five" (cele mai importante cinci ţări) și câte 10 ţări, din cele 18 programate în fiecare din cele două semifinale. Aceasta va fi a doua oară când 26 de ţări participă la marea finală, prima fiind în 2003. Prima semifinală e programată azi, iar cea de-a doua - joi. Finala concursului va fi transmisă în direct de la Baku sâmbătă, 26 mai. Liniile de votare se vor deschide după ce toate melodiile vor fi cântate şi se va păstra raportul de 50/50 dintre televoting și juriile naţionale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările