Anul lui Bono de la A la Z: ochelarii fumurii şi glaucomul, noul album definit drept „o sticlă de lapte la uşa fanilor“ şi cotul „îmbunătăţit“ cu o tijă din titan

Anul lui Bono de la A la Z: ochelarii fumurii şi glaucomul, noul 
album definit drept „o sticlă de lapte la uşa fanilor“ şi cotul 
„îmbunătăţit“ cu o tijă din titan

Anul 2014 a fost unul cu suişuri şi coborâşuri pentru Bono, cel care, la început de an, povesteşte toate evenimentele prin care a trecut, făcând dezvăluiri şi lămurind neclarităţi FOTO GettyImages/Gulliver

Bono, în vârstă de 54 de ani, solistul trupei U2, a publicat pe site-ul oficial al trupei sale o retrospectivă alfabetică a anului 2014, intitulată „Little Book of a Big Year: Bono’s A to Z 2014“ (n.r. - Micuţa carte a unui an mare: Anul 2014 al lui Bono de la A la Z) în care menţionează evenimentele şi persoanele notabile care i-au marcat viaţa şi cariera în perioada recentă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spicuind din „alfabetul lui Bono“, la litera „E“, solistul de origine irlandeză îl cataloghează pe The Edge, component al formaţiei, drept „cel mai influent chitarist al ultimului sfert de secol“. „Tipul ăsta nu doarme. Cântă la chitară toată noaptea, chiar şi după ce terminăm de înregistrat. Edge nu doar că este unul dintre cei mai dragi prieteni mie, ci, la fel ca şi doamna (n.r. - Alison Hewson, soţia lui) rămâne un mister pentru cei care îl cunosc, un paradox, un domn adevărat, dar cu furia specifică rock and roll-ului sub o piele destul de groasă. E paratrăsnetul U2 şi se mişcă precum o briză. (...) El este singurul om din lumea asta care nu ştie că este cel mai influent chitarist al ultimului sfert de secol“, povesteşte Bono. Mai mult, în speranţa că Irlanda va descoperi următorul Edge, Bono a iniţiat proiectul „Music Generation“ prin care copii de toate vârste pot să cânte la diverse instrumente.

Cred că am glaucom de 23 de ani“

La litera „G“, Bono a ţinut să precizeze încă o dată că suferă de glaucom, o boală ireversibilă care poate duce la orbire. Acesta a considerat că s-a ivit momentul oportun pentru a fi sincer, deşi colegii de trupă s-au arătat surprinşi de decizia de a face public secretul. „Complet neintenţionat, în toamnă, în Londra, i-am declarat prezentatorului Graham Norton că motivul pentru care port ochelari fumurii are legătură cu faptul că am fost diagnosticat cu glaucom în ultimii şapte ani. Dar cred că am boala asta de pe vremea când am început să port felul ăsta de ochelari, adică de 23 de ani“, arată el.

Bono şi ochelarii fumurii specifici FOTO Hepta

Noul album, „o sticlă de lapte“ la uşa fiecăruia

Pentru litera „I“, Bono s-a referit la colaborarea cu Apple, prin intermediul serviciului iTunes, prin care cel mai nou album al trupei, „Songs of Innocence“, a fost distribuit gratuit utilizatorilor magazinului de muzică online. Dar, această mişcare i-a nemulţumit pe mulţi dintre utilizatori pentru că albumul le-a fost adăugat în liste fără permisiunea lor. Bono a făcut o paralelă inedită pentru a explica tactica aleasă. „Albumul nostru trebuia să fie asemenea unei sticle de lapte lăsate la uşa oricui interesat de muzica noastră şi de iTunes. După cum am înţeles, drumul laptelui de la uşă până la frigider şi în castroanele cu cerealele avea de-a face cu un comutator denumit «descărcare automată» - dacă era apăsat, oricine putea evita melodii nedorite. Cam la asta se rezumă totul, niciun abuz flagrant asupra drepturilor omului, poate doar ceva enervant pentru cei care fac astfel încât să fie enervaţi“, completează muzicianul.

Teama de a nu mai cânta la chitară

La aceeaşi literă, sub denumirea de „Irish Pride“ (n.r. - mândria de a fi irlandez), cântăreţul a arătat că încă ia foarte multe medicamente şi se chinuie să se deplaseze, avertizându-şi fanii că s-ar putea să nu mai cânte la chitară. „Recuperarea a fost mai dificilă decât am crezut. În timp ce scriu asta, nu este clar dacă voi mai cânta vreodată la chitară. Trupa mi-a reamintit că nici ei, nici civilizaţia occidentală nu depind de asta (n.r. - ca el să poată cânta la chitară). Personal, mi-ar lipsi să nu mai pot atinge coardele chitarelor mele (Irish falcon şi Gretsch roşu)“, completează Bono.

Rapperul Kanye West este amintit la litera „K“ drept un „adevărat inovator“, cântăreţul fiind pe placul membrilor U2 pentru implicarea totală în compunerea operelor sale. „Un artist care la fel ca majoritatea celor pe care îi respect este interesat de tot şi vrea să includă orice în arta sa. Cuvinte, modă, design, religie, rasism, firmamentul“, specifică Bono pe site.

Bono şi-a „îmbunătăţit“ cotul cu o tijă din titan

La final, la litera „X“ pentru „X-Ray“ (n.r. - radiografie), Bono arătă cum cotul său a fost „îmbunătăţit“ cu o tijă din titan în urma accidentului de bicicletă care l-a trimis direct pe masa de operaţie. „Dar oare The Edge sau Jimmy Page sau orice alt chitarist are un cot de titan aşa cum am eu?“, glumeşte Bono. Accidentul a avut loc în timp ce muzicianul se plimba cu bicicleta prin Central Park, din New York. El a suferit fracturi la nivelul oaselor feţei, fracturi ale unui omoplat, iar osul humerus de la mâna stângă i-a perforat pielea şi s-a fracturat în şase segmente. Bono a avut nevoie de „terapie intensivă şi progresivă“, după ce medicii i-au inserat trei plăci şi 18 şuruburi metalice la nivelul unui cot. „Consecinţele acestui accident ciudat sunt într-atât de semnificative încât trebuie să mă concentrez din greu să fiu apt la timp pentru turneul U2. Drept urmare, mi-am anulat toate apariţiile publice şi am decis ca acest mesaj să fie singura cale de comunicare pe care o voi face în prima jumătate a anului 2015, dincolo de mormăielile mele“, a precizat el.

Radiografia cotului lui Bono; tijele din titan se disting clar FOTO u2.com

Solistul U2 a mai suferit un accident în 2010, când s-a rănit la coloana vertebrală, iar trupa a fost nevoită să o serie de concerte, după ce Bono a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă în Germania.

Muzicianul a mai fost implicat într-un incident aviatic, după ce uşa din spate a avionului cu care călătorea de la Dublin spre Berlin s-a desprins în timpul zborului. Aeronava a aterizat în siguranţă pe aeroportul din capitala germană, fără ca nimeni să fi fost rănit.

Trupa U2 este alcătuită din basistul Adam Clayton, Bono (voce şi chitară), Larry Mullen Jr. (tobe) şi chitaristul The Edge. Trupa a câştigat de-a lungul anilor 22 de premii Grammy şi a vândut peste 150 de milioane de albume. Grupul a lansat unele dintre cele mai aclamate albume din lume în anii 1980 - „The Joshua Tree“ şi „Rattle and Hum“. Cel mai recent turneu susţinut de U2, intitulat „360º Tour“, este seria de concerte cu cele mai mari încasări din istorie, cu venituri de 737 de milioane de dolari obţinute în 2010 şi 2011.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările