Actriţa Bibi Andersson, cunoscută din „Persona“ şi „The Seventh Seal“ ale lui Ingmar Bergman, a murit la 83 de ani

Actriţa Bibi Andersson, cunoscută din „Persona“ şi „The Seventh Seal“ ale lui Ingmar Bergman, a murit la 83 de ani

Bibi Andersson FOTO Cinemagia

Actriţa suedeză Bibi Andersson, cunoscută pentru rolurile din „Persona“ şi „The Seventh Seal“ ale lui Ingmar Bergman, a murit la vârsta de 83 de ani.

Bibi Andersson, care a jucat în 13 filme ale lui Ingmar Bergman, a murit pe duminică, 14 aprilie, la Stockholm.
 
Decesul a fost confirmat de regizoarea Christina Olofson, scrie publicaţia Variety, citată de News.ro. Andersson a suferit un atac cerebral în 2009, iar acum era spitalizată.
 
A devenit cunoscută odată cu rolul din filmul „Persona“ (1966), pentru care a fost premiată cu un trofeu Guldbagge, echivalentul suedez al Oscarului. Înainte de acest film, ea a mai jucat în „The Seventh Seal“ şi „Wild Strawberries“, ambele apărute în 1957.
 
Andersson a primit Ursul de Argint la Berlinala din 1963 pentru rolul din „The Mistress“, film regizat de Vilgot Sjöman, iar în 1968 a fost nominalizată la premiile BAFTA pentru rolurile din „Persona“ şi „Syskonbädd 1782“. 
 
După „Persona“, până în 1980, a jucat în aproximativ 50 de filme, între care „The Kremlin Letter“ al lui John Huston şi „Quintet“ al lui Robert Altman.
 
Cu o prolifică activitate în cinematografie, Andersson nu a renunţat la teatru. Ea a continuat să joace la Dramaten (teatrul naţional suedez), iar în 1990 a început să lucreze şi ca regizor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: