Un „prieten“ al plagiatorilor, numit în Consiliul de Etică şi Management Universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecaterina Andronescu l-a numit ca membru în Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) pe un apărător de plagiatori. Este vorba de profesorul Luca Iamandi, al cărui nume este legat de mai multe scandaluri de plagiat cu privire la fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fostul şef al Poliţiei Române Petre Tobă.

Mai exact, la finele anului 2018, Andronescu a semnat un ordin de ministru prin care Luca Iamandi, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Danubius din Galaţi şi fost rector al Academiei de Poliţie, a fost numit membru în Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) din partea ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior).

Astfel, Iamandi avea să-l înlocuiască pe Ioan Ianoş, profesor la Universitatea Bucureşti.

L-am propus pentru că are nişte competenţe care îl recomandă: este specializat în Drept şi a fost rectorul Academiei de Poliţie. (Iordan Petrescu, preşedinte ARACIS)

Ce îl recomandă pe Luca Iamandi, în viziunea ARACIS

Întrebat de ce l-a propus pe Luca Iamandi ca membru CEMU, având în vedere că numele său este implicat în mai multe scandaluri de plagiat, Iordan Petrescu, preşedintele ARACIS, a răspuns că este vorba doar de suspiciuni.

„L-am propus pentru că are nişte competenţe care îl recomandă: este specializat în Drept şi a fost rectorul Academiei de Poliţie. În ceea ce priveşte partea legată de plagiate, nu ştiu la ce vă referiţi. Dânsul nu a plagiat şi nici nu a condus scrierea vreunei teze de doctorat despre care să se dovedească că este plagiată. Până acum există doar suspiciuni pentru că a evaluat greşit nişte teze de doctorat“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele ARACIS.

Reamintim că instituţia condusă de Iordan Petrescu, ARACIS, are ca atribuţie inclusiv evaluarea modului în care universităţile respectă aplicarea Codurilor de Etică.

Imagine indisponibilă

Scandalurile de plagiat în care a fost implicat Luca Iamandi

Imaginea lui Luca Iamandi este asociată cu două scandaluri grele legate de plagiat. Concret, el a fost membru în toate comisiile de susţinere a celor nouă teze de doctorat pe care Gabriel Oprea le-a coordonat la Academia de Poliţie. De asemenea, a făcut parte şi din comisia care în 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Tobă, dar şi din comisia Consiliului Naţional de Etică care i-a dat un verdict de neplagiat. Ulterior, Petre Tobă a primit decizie de plagiat de la CNATDCU, potrivit unui articol publicat în urmă cu doi ani de Pressone.

Conform aceleiaşi surse, numele lui Luca Iamandi a apărut într-un dosar de corupţie care i-a fost deschis fostului prim-procuror de Galaţi Dinu Gîlcă. Din interceptările procurorilor reiese că Dinu Gîlcă îl „curta“ pe Luca Iamandi, pe atunci rector al Academiei de Poliţie. Scopul lui Gîlcă era să promoveze examenul de doctorat la care se înscrisese.

Preşedintele CEMU consideră că Hitler a înnebunit doar din 1942

O altă figură discutabilă din structura CEMU este chiar preşedintele, adică Gheorghe Iancu. Acesta a fost numit în fucţia de conducere în decembrie 2017 în pofida declaraţiilor controversate pe care le făcuse în urmă cu câteva luni despre Hitler într-o emisiune televizată: „Hitler era ok în 1939 şi abia în 1942 a început să înnebunească."

Care este rolul CEMU

CEMU este o instituţie reînviată de rectorul Universităţii Bucureşti Mircea Dumitru printr-un ordin de ministru la sfârşitul anului 2016. Asta se întâmpla după 5 ani de inactivitate a instituţiei.

CEMU este un organism consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale, fără personalitate juridică, a cărui misiune este dezvoltarea culturii eticii şi integrităţii în universităţile din România.

Rolul CEMU este de a determina şi sprijini universităţile să elaboreze şi să pună în practică, în mod organizat, transparent şi eficient, politicile de etică şi de integritate universitară, în conformitate cu prevederile legale din domeniu, în vigoare. În sens punctual, printre altele, instituţia are rolul de a analiza sesizările de încălcare a eticii academice de către universităti şi a face rapoarte anuale despre etica în instituţiile de învăţământ superior.

*Menţionăm că am încercat să îl contactăm pe profesorul Luca Iamandi, dar acesta nu a putut fi găsit până la momentul publicării articolului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite