Un director de Institut Naţional de Cercetare din România câştigă cât preşedintele SUA + drept la replică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dg

Vă rugăm să vă aşezaţi şi să puneţi cafeluţa cât mai departe de laptop. Conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat prin Ordinul nr. 337/2019 din 23 mai 2019 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 569 din 11 iulie 2019 drepturile salariale ale directorului general (DG) de la INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA” pentru anul 2019 totalizează 1.943.000 lei!

V-am prevenit să vă aşezaţi şi să puneţi cafeaua departe de tastatură. Chiar şi Donald Trump va scrie un tweet la aflarea veştii legate de cât câştigă „urmaşul lui Dracula“.

Să detaliem. Salariul lunar brut al acestui DG este de aproximativ 162.000 lei, din care după ce se plătesc toate dările îi intră în cont aproximativ 95.000 lei. Adică vreo 20.000 EUR/lună Vorba aia: „Bă, ej nebun?“ Cu cifra aceasta pe masă vor zice unii: şi ce mai vor, dom’le, cei Doi Mici şi Ancul? Se tot plâng că nu e bine în cercetarea românească. Şi ne vom întreba deodată cu ei: cum naiba de nu ne invadează toţi cercetătorii americani, englezi şi germani, dacă e aşa bine la noi? Ah, credem că ştim de ce! Pentru că li se cere diploma de Bac, numărul de la pantof şi culoarea ochilor bunicului din partea mamei. Toate legalizate, evident. Pffff!

Oricum, acesta nu este singurul salariu care şochează, chiar dacă e singurului cu şapte cifre. Următoarele, cu câte şase cifre, nu sunt mai puţin strigătoare la cer. Puteţi consulta lista completă aici. Drepturile salariale ale DG apar la punctul 13 din bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărui institut. Ca să nu parcurgeţi cele peste 40 de anexe, aici este podiumul: 

  • Directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREŞTI încasează anul acesta 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună,
  • Directorul general al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ-INCD INSEMEX PETROSANI  încasează 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,
  • Directorul general al INCD „DELTA DUNĂRII“-INCDDD TULCEA primeşte 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,  
  • Directorul general al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ-ECOIND primeşte 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.  

În eşichierul doi mai există caţiva directori cu salarii de peste 400.000 lei/an. Media salariilor încasate de DG ai INCDurilor este de 342.000 lei/an

Motivaţi de aceste cifre ne-am gândit să căutăm, pentru noi doar – nu le făceam publice în acest articol, declaraţiile de averi şi interese de pe site-ul declaratii.integritate.eu/. Nu de alta, dar  DG de INCD-uri ocupă funcţii publice, fiind numiţi prin Ordine de ministru pentru mandate de patru ani, în baza unor contracte de management şi a unor salarii negociate. Deci, am căutat ca să descoperim că cel puţin o parte dintre aceste declaraţii de averi şi interese lipsesc de pe site-ul de mai sus

Înţelegeţi că toate aceste sume, înainte să ajungă în Monitorul Oficial al României, au fost văzute de către Consiliile de Administraţie ale INCD-urilor, cel puţin un director de direcţie din minister, ceva secretar de stat, probabil, şi de ministrul cercetării însuşi, care le-a aprobat prin Ordin. Şi desigur nimănui nu i s-a părut nimic suspect, nu s-au sesizat oamenii prin faţa cărora au trecut, respectiv nu au luat nicio măsură.

image

Tot din aceste bugete de venituri şi cheltuieli puteţi calcula salariul mediu anual al personalului de cercetare pentru fiecare institut. Aveţi grijă, că acestea nu mai sunt date pe an, iar unitatea de măsură nu mai este mii lei ci lei. Din calculele noastre reiese că în medie salariile directorilor generali sunt de 4,1 ori mai mari decât salariile medii ale personalului de cercetare în institutele pe care le conduc. Fruntaş este şi aici DG al INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA“ cu 22 salarii medii. Urmează DG al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREŞTI cu 8,9 salarii medii, DG al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ – INCD INSEMEX PETROŞANI cu 8,8 salarii medii, DG al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ – ECOIND cu 7,4 salarii medii, DG al INCD „DELTA DUNĂRII“ – INCDDD TULCEA cu 5,9 salarii medii

Şi dacă tot suntem la capitolul Topurilor, ne-am uitat şi la cel al procentelor pe care le reprezintă salariile DG din totalul cheltuielilor de personal ale INCDurilor pe care le conduc.  

În acest caz câştigă INCD PENTRU PROTECŢIA MUNCII „ALEXANDRU DARABONT“ unde salariul DG reprezintă 8,5% din totalul cheltuielilor de personal ale institutului. Urmează INCD PENTRU BIOTEHNOLOGII ÎN HORTICULTURĂ ŞTEFĂNEŞTI-ARGEŞ unde DG primeşte 7% din totalul cheltuielilor de personal, INCD PENTRU ENERGIE – ICEMENERG BUCUREŞTI unde DG primeşte 6,2%INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ – INCD INSEMEX PETROŞANI unde DG primeşte tot 6,2%.

Precizare: Nu în toate INCDurile salariile DG sunt exagerate, însă aceste excepţii, deloc puţine, te pun pe gânduri, în cel mai bun caz.

Oare ce fac oamenii aceştia ca să „merite“ atâţia bani? Este posibil ca DG ai INCDurilor să fie recompensaţi atât de bine pentru că ei apără interesele cercetătorilor atunci când MCI întârzie lansarea competiţiei Nucleu cu trei luni după  începutul anului oferindu-le acestora soluţii cum ar fi să işi ia concediu fără plată pentru această perioadă? Sau poate semnează scrisori comune cu care se duc apoi la MCI şi bat cu pumnul în masa ministrului cerând lansarea anuală de competiţii de proiecte cu buget rezonabil şi evaluate imparţial de către evaluatori internaţionali. Glumim, desigur. Toate acestea nu se întâmplă.

Revenind în universul nostru, acum înţelegeţi motivul pentru care indiferent câte tâmpenii face ministerul, indiferent câte lucruri merg greşit în cercetarea din România, că nu sunt competiţii, că Nucleul întârzie, directorii INCD-urilor niciodată nu ies în faţă să critice ministerul sau pe ministrul cercetării! Păi de ce ar face-o? Scaunele lor sunt mai mult decât calduţe. Banii lor nu depind de competiţii (ei nu trebuie să işi ia concediu fără plată nici dacă nu se lansează programul Nucleu) şi nu este deloc în interesul lor să facă valuri riscând astfel să se trezească schimbaţi din funcţie sau ca mandatul să nu le fie reînnoit. 

Ah, era să uităm, anul trecut s-a constituit Consiliul Naţional al Directorilor Generali de Institute Naţionale de Cercetare Dezvoltare (CNDG-INCD), de parcă nu mai mult de jumătate din Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare e reprezentat de DG et al. Da, membrii CCCDI sunt remuneraţi suplimentar salariului de bază. Şi da, DG ai unor INCDuri sunt membri în Consiliile de Administraţie ale altor INCDuri. Şi da, Consiliile de Administraţie primesc o sumă anuală cam la fel cu cea a DG (vezi punctul 12 al anexelor la OM 337/2019).

Drept la replică – INCDS „Marin Drăcea”

La link-ul de aici redăm un drept la replică, semnat de directorul economic al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.


Later edit (ora 15:00):

Faţă de dreptul la replică de mai sus adăugăm următoarele: conform aliniatului II-1-b din Ordinul de Ministru 401/2018, drepturile salariale ale directorului general au totalizat anul trecut 1.077.000 lei. Aşadar, acest INCD achită în doi ani peste 3 milioane de lei celor doi directori generali. De asemenea, ne întrebăm ce negocieri au avut loc astfel încât CCM-ul semnat în acest INCD să permită acordarea la pensionare a 10 salarii brute? De cele 12 salarii suplimentare pentru performanţă nici nu mai zicem. Vă întrebăm doar dacă ştiţi vreun INCD din România care să fi publicat în Nature/Science cu autor principal afiliat lor?

În încheiere, cu toate aceste update-uri rămâne întrebarea de ce există aceste discrepanţe între sumele totale încasate de DG de la diferite institute? Ce rezultate de excepţie îi departajează?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite