Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a reînfiinţat Consiliul Naţional de Etică, desfiinţat de Curaj după ce l-a „spălat“ pe Ponta de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru, a aprobat astăzi, 2 noiembrie, noua componenţă a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), cel care în 2012 a decretat că Victor Ponta nu a plagiat. Practic, Consiliul renaşte acum după ce în 2015, fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a revocat atât regulamentul de funcţionare al acestuia, cât şi componenţa instituţiei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, consiliul care analiza sesizările de plagiat până la revocarea sa, în 2015, are o nouă componenţă, însă, pentru prima dată, aceasta a fost stabilită după un proces de selecţie. 

„Componenţa CNECSDTI a fost stabilită, pentru prima dată, în urma unui amplu proces de selecţie, derulat între 22 iulie şi 23 septembrie 2016, în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, care asigură  secretariatul CNECSDTI.  În această perioadă, 115 reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice şi-au depus candidatura pe platforma brainmap.ro pentru calitatea de membru în Comitetul de selecţie a membrilor dar şi pentru cea de membru CNECSDTI. Pe parcursul acestui proces s-au derulat două consultări publice: în perioada 18-22 august 2016 pentru propunerile privind componenţa Comitetului de selecţie şi în perioada 19-23 septembrie 2016 pentru propunerile de membri ai CNECSDTI”, arată un comunicat al Ministerului Educaţiei. 

Potrivit documentului, criteriile de selecţie s-au axat conduită profesională şi morală ireproşabile, responsabilitate, echilibru, capacitate de analiză obiectivă şi rezilienţă la presiuni exterioare dar, mai ales, pe experienţa proprie în activitatea de cercetare, la nivel înalt, recunoscută în ţară şi străinătate.

„Mecanismul de selecţie, indiferent de poziţia vizată, a exclus candidaturile demnitarilor şi ale membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice, precum şi candidaturile conducătorilor organizaţiilor de cercetare-dezvoltare”, mai arată comunicatul. 

CNE are atribuţii în coordonarea şi monitorizarea aplicării normelor de conduită morală şi profesională în activităţile de cercetare-dezvoltare la nivel naţional.

Cine conduce noul Consiliu

Potrivit Ministerului Educaţiei, din noul CNECSDTI fac parte 19 cercetători şi cadre didactice de la institute de cercetare şi universităţi din ţară şi din străinătate, numiţi pentru un mandat de 4 ani. Preşedintele CNECSDTI este prof. univ. dr. Dacian Cosmin Dragoş (Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca), iar vicepreşedinţi sunt dr. Mihai-Octavian Dima (Institutul Naţional de Fizică Nucleară - „Horia Hulubei”) şi dr. Alexandru Popa (Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe).

Revocarea din 2015

Fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a revocat pe 4 decembrie 2015 Consiliul National de Etică, abrogând regulamentul de organizare şi funcţionare al instituţiei, precum şi componenţa acestui for care a i-a spălat de plagiat pe Victor Ponta si pe Gabriel Oprea. Trebuie subliniat că, la vremea respectivă, CNE era singurul for abilitat de a analiza sesizările de plagiat.

În martie 2016, Curaj a aprobat prin ordin de ministru noul regulament al CNATDCU, care a preluat atribuţiile şi procedurile de retragere a titlului de doctor.

Consiliul Naţional de Etică a hotărât, în 2012, în urma analizei, că „Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă”.

Acelaşi verdict a fost dat şi în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, în 2015.

”Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional în cazul persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea nr. 2.165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat", arată un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Ulterior, noul organism care analizează suspiciunile de plagiat a confirmat plagiatul în cazul ambilor. 

Astfel, Comisia Tehnică din cadrul CNATDCU a recomandat la sfârşitul lunii iunie retragerea titlului de doctor al fostului premier Victor Ponta, iar pe 30 iunie, Consiliului General al CNATDCU a avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul acesteia. Totodată, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a emis un ordin prin care retrage titlul de doctor.

Pe 1 august, membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au hotărât cu unanimitate de voturi, în urma raportului Comisiei tehnice, că şi Gabriel Oprea a plagiat. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite