BRAIN DRAIN Marea Britanie riscă să piardă absolvenţii de elită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul ”brain drain” s-a extins şi în statele mari ale Europei, după criza zonei euro. Numărul studenţilor englezi care pleacă în străinătate, inclusiv în America sau Asia, pentru a lucra a crescut cu o pătrime în numai trei ani, potrivit datelor autorităţilor britanice.

Anul trecut, aproximativ 5.200 de absolvenţi şi-au căutat de lucru în Europa Centrală, în Orientul Îndepărtat şi în America de Nord, cu 1.000 mai mulţi decât la începutul crizei economice, relatează ”The Telegraph” citând un raport al autorităţilor, ceea ce arată că şi Marea Britanie, nu doar România, se confruntă cu fenomenul ”brain drain”.

Cifrele oficiale arată că este mult mai probabil ca absolvenţii facultăţilor britanice de top precum Cambridge, Oxford, Durham şi Exeter să fie tentaţi să-şi caute joburi în străinătate, aşadar vorbim despre exodul talentelor, în condiţiile în care cei mai buni elevi români încearcă să obţină un loc la aceste universităţi de top.

Unul din zece absolvenţi britanici care aveau job în 2011 lucrau în alte ţări. Rata a crescut la 12% în rândul absolvenţilor englezi de la St.Andrews, mai indică cifrele oficiale.

Mai mult de jumătate părăsesc Europa

Conform Agenţiei Statisticilor în Învăţământul Superior, numită HESA, patru din cei zece absolvenţi cu joburi lucrează în Europa, o cincime au obţinut slujbe în Orientul Îndepărtat, în timp de 12%  s-au angajat în America de Nord.

În comparaţie cu cei aproape 4.000 de studenţi care lucrau în străinătate în 2008, în 2011 numărul a atins 5.175, înregistrând o creştere de 27%.

Această statistică apare la câteva săptămâni după ce un raport al Ministerului de Interne dezvăluia că un număr mare de oameni de ştiinţă, academicieni şi doctori au ales să părăsească ţara în ultimii 20 de ani, lucru ce ameninţă rezerva de oameni profesionişti a ţării.

Cum pleacă absolvenţii englezi peste hotare

Experţii precizează că unele dintre cele mai mari corporaţii internaţionale ţintesc studenţii celor mai bune universităţi în timpul târgurilor anuale de joburi, în timp ce unii studenţi aplică la multinaţionale cu sediul în Marea Britanie, doar pentru a fi mutaţi la filialele din străinătate.

Iar trendul de observă şi în opţiunile de studiu ale studenţilor de la şcolile de top britanice.

Gordon Chesterman, directorul departamentului de Servicii de Carieră de la Universitatea Cambridge, spune că un posibil semn că studenţii plănuiesc să se angajeze în străinătate este şi faptul că îşi aleg să aprofundeze şi o limbă străină, pe lângă cursurile pentru licenţă.

„Nu este surprinzător că din ce în ce mai mulţi absolvenţi îşi găsesc de lucru în străinătate, din moment ce angajatorii de aici cer studii aprofundate, iar candidaţilor li se cere să facă imposibilul, precum stagiile inaccesibile, numai pentru a primi orice fel de job“, este de părere şi Liam Burn, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor, citat de jurnaliştii de la ”The Telegraph”.

Reprezentanţii autorităţilor văd partea plină a paharului şi consideră că fenomenul migraţiei absolvenţilor de top arată cât de bun este sistemul educaţional britanic.

„Este încurajator că cererea pentru absolvenţii din Marea Britanie este atât de mare, fapt ce denotă recunoaşterea la nivel global a excelenţei universităţilor noastre, cât şi a metodelor de predare“, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de Afaceri, Inovaţie şi Aptitudini.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite