VIDEO Campanie cu Maia Morgenstern pentru prevenirea corupţiei în educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei lansează mai multe acţiuni care vizează eliminarea fraudei din sistem   FOTO: Adevărul
Ministerul Educaţiei lansează mai multe acţiuni care vizează eliminarea fraudei din sistem   FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a publicat pe contul său de Facebook un video care face parte dintr-o campanie de prevenire a corupţiei în sistemul de învăţământ românesc. În spotul campaniei joacă actriţa Maia Morgenstern. Ea interpretează rolul unei profesoare care refuză să primească mită din parte unei eleve.

Ministrul Educaţiei a anunţat, marţi, că în această toamnă urmează să fie începute mai multe acţiuni care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie, fiind vorba, în principal, de proiectul „Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare“, care are ca obiectiv analiza fenomenului de corupţie la nivelul învăţământului preuniversitar .

"Sunt probleme de sistem, am trecut printr-un bacalaureat destul de complicat şi în primul şi primul rând a fost complicat pentru că nu întotdeauna toţi colegii noştri ştiu ce înseamnă integritatea şi nu întotdeauna noi le spunem elevilor ce înseamnă să obţii rezultate prin muncă şi nu prin fraudă şi nu întotdeauna transmitem mesajele pe care trebuie să le transmitem părinţilor să aibă responsabilitate şi să nu îşi expună copiii“, a declarat Pricopie marţi, la deschiderea Şcolii de Vară pentru profesori de la Eforie Sud unde sunt prezenţi aproximativ 260 de dascăli din 27 de judeţe şi din Bucureşti, informează Mediafax.

„Cred că noi trebuie să facem curat în sistem, eu nu cred că vorbim de un procent mare, dar atât timp cât aceste ilegalităţi sunt, produc efecte negative. Trebuie să luptăm împotriva lor şi în luna septembrtie vom demara o serie de acţiuni care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie", a mai afirmat Remus Pricopie.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei va începe o campanie de conştientizare a riscurilor pe care şi le asumă atât profesorii care nu respectă metodologia de examen, dar şi părinţii şi elevii.

"Vom începe o campanie publică de conştientizare a riscurilor pe care fiecare şi le asumă în momentul în care decide să nu respecte metodologia şi să nu respecte legea. Iar aici vorbesc pe de o parte de profesori, pe de altă parte vorbesc despre părinţi şi despre elevi. Un părinte care îşi trimite copilul la bacalaureat cu bani în buzunar îşi asumă un risc pentru copilul lui, iar elevul, la fel, trebuie să conştientizeze că nerespectarea legii se pedepseşte", a susţinut Pricopie.

El a mai declarat că trebuie avute discuţii la nivelul fiecărei catedre în legătură cu orice formă de fraudă şi a avertizat că legea se va aplica în toate cazurile de corupţie care vor fi descoperite: "Trebuie să avem discuţii la nivelul fiecărei catedre apropo de orice formă de fraudă sau de corupţie pentru că noi am văzut în cazul Bolintineanu o formă a fraudei. Dar ştim noi dacă nu cumva această fraudă nu a fost cultivată încă din timpul anului în diferite formule? Tocmai ce vorbeam de diferenţe de note între ceea ce ai la clasă şi ceea ce obţii la examenul naţional. Toate aceste lucruri trebuie să le verificăm şi cine nu înţelege trebuie să ştie că legea se va aplica".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite