Turism de educaţie în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbul educaţional rămâne cea mai eficientă şi distractivă metodă prin care adolescenţii învaţă geografie, istorie, limbi străine sau chiar civilizaţie. Luna trecută, zece liceeni de la Colegiul „George Coşbuc“ din Bucureşti au stat o săptămană la Berlin, unde au învăţat mai multe despre sistemul educaţional german.

„Am privit Germania prin altă perspectivă, pentru că, dacă vizitezi Berlinul, nu iei prea mult contact cu nemţii, cu cetăţenii, cu copiii. Practic, ei sunt viitorul acolo, fiindcă cei mai bătrâni sunt obişnuiţi cu vechiul sistem. E impresionant să priveşti Germania prin copii: vezi ceva cu totul diferit. E ca şi cum ai privi România prin noi, nu prin cei care sunt sunt deja sus", spune Alex Iosif (16 ani), întors în decembrie din sejurul educaţional la Berlin.

A plecat alături de alţi nouă colegi de liceu, din clase diferite, într-un schimb de experienţă iniţiat de o profesoară română, emigrată în Germania. Ioana Scherf, de la şcoala românească „Berlin-Brandenburg", i-a contactat pe directorii Colegiului „Coşbuc" din Capitală pentru a le propune un parteneriat.

Tinerii românii ar fi urmat să cunoască elevi germani în Berlin, iar apoi vizita nemţilor să fie întoarsă în Bucureşti. Colegiul Bilingv „George Coşbuc" este una dintre cele două şcoli din România care fac parte din iniţiativa Institutului german „Goethe", „Şcolile: partenere ale viitorului", prin care 1.000 de şcoli din Europa sunt susţinute financiar pentru a trezi interesul copiilor pentru limba şi societatea germană.

„Nu-mi este foarte clar cum a aflat de şcoală, pur şi simplu, o doamnă profesoară din Germania a dat telefon la şcoală prin septembrie şi ne-a întrebat dacă vrem să facem acest schimb de experienţă, cu sprijinul lor financiar. De atunci am ţinut legătura, noi sperăm ca proiectul să devină o tradiţie, ne gândim că este util pentru copii", spune Sorina Cotovanu, directoarea Liceului „George Coşbuc".

„S-au mirat că ştim bine germana"

Timp de o săptămână, copiii români au participat la cursurile Gimnaziului Heinitz, au vizitat Radioul şi Televiziunea, Universitatea „Humboldt" şi au ieşit în oraş cu colegii germani de proiect. „Şi ne-am bătut cu zăpadă", subliniază Alex, încântat să povestească despre experienţă.

„În prima seară când am cinat, o profesoară de acolo a rămas mirată că vorbim bine germană, fiindcă ea ştia că în România sunt doar copii orfani, fără părinţi. Era o profesoară care provenea dintr-o anumită pătură socială mai joasă, îşi lua informaţii doar de la televizor. Vă daţi seama la ce nivel suntem noi cotaţi în Europa", îmi explică tânărul de 16 ani.

Nemţii le întorc vizita

Elevii români de la Coşbuc, alături de copiii germani



Mai mult decât că le-a plăcut, sistemul de educaţie german i-a fascinat: Acolo, elevii îşi pregătesc de acasă lecţiile, iar la şcoală dezbat cursul, şi nu doar primesc o informaţie, aşa cum se întâmplă aici.

„Se pune foarte mult accent pe practică şi mai puţin pe teorie. Spre exemplu, la ora de biologie au tot felul de piese şi truse de experimentare, nu ţi se bagă în cap teorie şi teorie. Profesorii sunt foarte implicaţi şi aproape de elevi", spune un alt băiat.

Sloganul Şcolii „Heinitz" din Berlin - „Fără rasism şi cu curaj" - le-a dat de gândit liceenilor. „Nu există agresare verbală sau discriminare în aceea şcoală", recunosc cu uimire copiii. „Fiind o ţară foarte dezvoltată, au un alt stil de a gândi, alt mod de a-şi educa copiii, faţă de noi, care mai avem de lucrat", crede Vlad Zeca,16 ani.

„Copiii se iau unii după alţii doar ca să fie cool, iar la ei şcoala îi educă", spune Mădălina Neacşu, în clasa a VIII-a. Tinerii îi aşteaptă la Bucureşti pe elevii germani în aprilie. În România, copiii vor fi cazaţi în familii, şi nu la hotel. 

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite