România participă la un studiu internaţional de predare-învăţare

România participă la un studiu internaţional de predare-învăţare

Cercetarea presupune completarea online a unor chestionare de opinie

România participă, în martie, la Studiul Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare (Teaching and Learning International Study - TALIS), care se concentrează asupra mediului educaţional şi asupra condiţiilor de lucru ale cadrelor didactice.

Ştiri pe aceeaşi temă

TALIS 2018 este cel mai amplu studiu comparativ internaţional centrat pe mediul de învăţare şi pe condiţiile de lucru asigurate profesorilor în şcoli din 46 de ţări de pe 5 continente.

Consorţiul internaţional care coordonează studiul TALIS 2018 a selectat în mod aleatoriu 200 de şcoli, România participând la nivelul învăţământului gimnazial. Din fiecare şcoală au fost alese, de asemenea, aleatoriu, 20 de cadre didactice.

Studiul are alte două dimensiuni de cercetare. Prima vizează pregătirea iniţială a profesorilor din ţările participante şi va ajuta la identificarea de soluţii privind recrutarea oamenilor potriviţi pentru meseria de profesor, pregătirea acestora pentru meseria de profesor şi păstrarea/rămânerea lor în sistem. Cea de-a doua dimensiune implică observarea metodelor de predare la clasă printr-un studiu video, cu scopul de a obţine date comparative la nivel internaţional şi de a face progrese în cadrul cercetării privind eficacitatea procesului de predare.

Concret, cercetarea presupune completarea online a unor chestionare de opinie, cu conţinut diferit pentru cele două categorii de respondenţi: profesori şi directori ai şcolilor selectate.

Ministerul Educaţiei precizează că pentru completarea fiecărui chestionar este nevoie de aproximativ 45 de minute, iar răspunsurile sunt confidenţiale. Tot pentru păstrarea confidenţialităţii, datele profesorilor, directorilor sau şcolilor nu vor putea fi identificate.

Analiza transnaţională care va fi elaborată la final va oferi statelor implicate posibilitatea de a identifica situaţii comune şi de a descoperi exemple de bune practici ce ar putea fi adoptate.

 

citeste totul despre: