REPORTAJ Ziua Porţilor Deschise: cum arată o clasă pregătitoare şi ce pot afla părinţii într-o vizită la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au la dispoziţie toată această săptămână pentru a merge în şcoli să vadă cum arată clasele pregătitoare şi să discute cu învăţătorii, iar înscrierile încep oficial mâine. Cei veniţi însă în primele zile ale Porţilor Deschise nu ştiau foarte bine unde trebuie să-i înscrie pe cei mici şi nici de unde pot lua informaţii suplimentare, aşa că vizitele în şcoli s-au dovedit a fi utile.

"Credeţi că e mai mai bine să îl dăm la pregătitoare sau să-l înscriem direct la clasa I? Băiatul nostru a făcut grădiniţa în State, ştie română, însă nu ştim cum s-ar descurca dacă îl dăm direct la clasa I...", întreabă Andreea Şaramet, mama unui băieţel de şase ani şi câteva luni, care a venit luni dimineaţă să vadă cum sunt clasele pregătitoare de la Liceul bilingv "Miguel de Cervantes" din Capitală.

Învăţătoarea Dumitrache, o doamnă cu peste 30 de ani de experienţă în educaţie, îi răspunde fără să stea pe gânduri: "Eu v-aş recomanda la pregătitoare, este mai bine pentru el ca să se adapteze cu sala de clasă şi modul de predare din România. La pregătitoare îi învăţăm jucându-ne cu ei. Le predăm alfabetul, să numere până la 31, sau să adune cu 1, dar avem şi copii care cunosc deja tabla înmulţirii la şase ani şi citesc precum un copil de clasa I, depinde de ritmul de evoluţie al fiecăruia".

"Eu nu v-aş sfătui să-l forţaţi, tocmai de asta vă recomand pregătitoarea, fiindcă de multe ori copiii se forţează să facă un lucru ca să ne fie nouă pe plac şi nu fiindcă au ei în mod special o înclinaţie să înveţe sau să facă lucrul respectiv", le-a explicat învăţătoarea Dumitrache părinţilor întorşi de curând din Statele Unite împreună cu băiatul lor.

Casă achiziţionată în funcţie de şcoala copilului

"Băiatul nostru a împlinit deja şase ani, iar în iarna viitoare face şapte ani şi nu ştiam ce ar fi mai bine pentru el, pregătitoarea sau clasa I. Noi abia ne-am întors din State şi, în funcţie de şcoala unde va intra, ne vom lua şi o locuinţă în zonă", povesteşte pentru adevărul.ro, Andreea Şaramet.

La Cervantes, copiii pot intra de la şase ani şi pot studia aici timp de 12 ani, până la sfârşitul liceului. Copiii cei mici învaţă într-o aripă a şcolii special amenajată pentru ei, cu săli de clasă, unităţi sanitare, scaune şi mese de mărimea potrivită pentru ei.

Sălile de clasă pentru cei mici sunt pline de jucării, desene şi tot felul de jocuri interactive. Există şi o tablă cu litere pe care copiii lipesc abţibilduri cu imaginile obiectelor care încep cu litera respectivă.

La afterschool-ul Don Quijote după cursuri

Într-o clasă încap 25 de copii care stau la şcoală câte patru ore, fiecare de câte 35-40 de minute. Părinţii care doresc să-şi lase copiii undeva după aceea, pot opta pentru Don Quijote, un afterschool învecinat liceului Cervantes.

"Cei mai mulţi copii de la Don Quijote vin de la noi, dar mai sunt şi de la alte şcoli. În incinta liceului nu avem program de afterschool. Cât despre programul nostru, avem două clase pregătitoare şi încercăm pe cât posibil să îmbinăm utilul cu plăcutul. Copiii învaţă jucându-se ca să poate face mai uşor tranziţia de la grădiniţă la şcoală, avem elemente de la ambele", a explicat pentru adevărul.ro învăţătoarea Dumitrache, care are în momentul de faţă o clasă pregătitoare.

Copiii sunt foarte apropiaţi de învăţătoarea lor: "Fiindcă m-am jucat foarte mult cu ei, într-un fel mă văd ca pe o prietenă şi nu ca pe 'doamna'", povesteşte Dumitrache.

Confuziile părinţilor: la grădiniţă, pregătitoare sau în clasa I 

Directoarea adjunctă de la Cervantes, Magdalena Vuţulicu, a explicat pentru adevărul.ro că părinţii vin în general cu întrebări legate de unde ar trebui să-şi lase copilul de şase ani, să rămână la grădiniţă, să meargă la pregătitoare sau la clasa I, nefiind foarte informaţi şi neştiind care sunt sursel de informare.

"Mulţi nu sunt încă lămuriţi ce trebuie să facă sau ce este mai bine pentru copilul lor şi vin aici ca să ne consulte. Îi primim oricând, nu numai în zilele cu program special de vizită, cum a fost astăzi. Dacă ne vin în şcoală cu întrebări, desigur că îi primim şi le arătăm şi clasele", a explicat directoarea adjunctă.

Cum se face înscrierea la clasa pregătitoare

Copiii de şase ani pot fi înscrişi la clasa pregătitoare, anul acesta, în două etape, începând din 2 aprilie.

Părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ în afara circumscripţiei, prioritate aici având însă cei care locuiesc în proximitatea şcolii, potrivit metodologiei de înscriere la pregătitoare.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare se va face în perioada 2 - 22 aprilie, iar  a doua etapă este programată pentru 8-17 mai 2013.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, estimează ca 95% dintre copii să fie repartizaţi după prima etapă.

„Procedurile sunt simplificate iar opţiunile părinţilor maximizate. Se va folosi platforma online de înscriere, dacă părinţii doresc acest lucru“, a declarat Ministrul Educaţiei.

Cererile-tip pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, însă pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei, accesând căsuţa de pe prima pagină, intitulată Înscriere în învăţământul primar.

Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie, adică de mâine. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere; copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; certificatul de naştere al copilului; documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite