Proiect de lege pentru introducerea Bacalaureatului Internaţional şi în liceele de stat din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii pregătesc un proiect de lege pentru Bacalaureatul Internaţional, care, în prezent, se poate organiza mai mult  în şcolile private din România şi mai puţin în cele de stat, din cauza birocraţiei. Proiectul de lege iniţiat de deputatul Cătălina Ştefănescu (PSD) ar crea un cadru legal clar, care să rezolve problema birocraţiei în acest caz.

Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Cătălina Ştefănescu, a explicat pentru adevarul.ro, la o conferinţă din cadrul târgului de universităţi „Educaţia în Marea Britanie”, că proiectul este abia la început şi se află momentan în faza de dezbatere, urmând ca după aceea să fie introdus în comisiile parlamentare.

Liceenii care obţin o diplomă de Bacalaureat Internaţional se pot înscrie la orice universitate din ţările care fac parte din acest program, început în 1968. Examenul era iniţial dedicat copiilor de diplomaţi care nu stăteau suficient timp într-o ţară pentru a se acomoda cu sistemul educaţional de acolo.

În total, în lume sunt peste 3.200 de unităţi de învăţământ din 145 de ţări care oferă posibilitatea finalizării studiilor cu o diplomă de Bac Internaţional,

România se numără printre ţările cu astfel de şcoli, însă acestea sunt unităţi private precum Şcoala Americană din Bucureşti şi Şcoala Mark Twain, tot din Capitală. Iar Colegiul Naţional "Barbu Ştirbei" din Călăraşi a devenit în 2009 prima şi singura şcoală de stat din România acreditată pe Bacalaureat Internaţional (IB).

În Europa, cele mai multe astfel de şcoli sunt în Spania, Germania, Suedia, Elveţia şi Norvegia.

Cum se desfăşoară Bacalaureatul Internaţional

Elevii care susţin acest examen îşi aleg şase materii pe care le aprofundează în ultimii doi ani de liceu. Examenul în sine se desfăşoară pe o perioadă de o lună, cu şase teste scrise, dar şi cu lucrări de cercetare şi creaţii artistice originale. Desfăşurarea examenului este strict supravegheată de reprezentanţi din străinătate.

La dezbaterea care a avut loc duminică, directori de licee care încearcă să introducă programul Bacalaureatului Internaţional la ei în şcoală au spus că cea mai mare problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa de calificare şi de voinţă a profesorilor.

„Este foarte greu să constitui o echipă de profesori care să predea altfel decât sunt obişnuiţi şi într-o altă limbă, pe deasupra. Limba engleză reprezintă o dificultate pentru cei mai mulţi dintre ei, iar profesorii s-au retras pe parcurs din cauza acestui impediment, fiind demotivaţi. Le este greu să se acomodeze cerinţelor programului Bacalaureatului Internaţional şi mult mai uşor să rămână în zona lor de comfort”, a atras atenţia directoarea Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, profesoara Ana-Maria Arişanu.

Ce prevede proiectul de lege, principalele puncte

În proiectul de lege scrie că la toate programele de bacalaureat internaţional organizate de unităţile de învăţământ din România se poate înscrie şi pregăti orice cetăţean român.

Unitatea de învăţământ autorizată să organizeze programe de bacalaureat internaţional trebuie să asigure pentru elevii înscrişi la aceste programe cadrele didactice şi resursele necesare pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite în vederea absolvirii.

Liceele care organizează programe de bacalaureat internaţional trebuie să dispună de autonomie organizatorică şi funcţională, în condiţiile legii şi în conformitate cu metodologia stabilită de Organizaţia Bacalaureatului Internaţional.

Înscrierea elevilor la aceste programe este admisă cu acordul părinţilor sau tutorilor legali ai acestora, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Unităţile de învăţământ pot percepe elevilor înscrişi la programele de bacalaureat internaţional plata unei taxe pentru acoperirea integrală sau parţială a costurilor directe aferente organizării programelor de bacalaureat internaţional şi examinării elevilor în cadrul acestor programe.

În cazul unităţilor de învăţământ din sistemul public, valoarea taxei percepută elevilor înscrişi la programele de bacalaureat internaţional nu poate depăşi diferenţa dintre costurile aferente organizării şi desfăşurării acestor programe şi subvenţiile acordate de stat.

Pentru organizarea şi desfăşurarea bacalaureatului internaţional în liceele de stat, consiliul local din localitatea în care se află unitatea de învăţământ poate acorda subvenţii, în limita bugetului disponibil:

a) 100% din taxa anuală şcolară plătită de unitatea de învăţământ Organizaţiei Bacalaureatului Internaţional pentru autorizaţia de organizare a unuia sau mai multor programe de bacalaureat internaţional.

b) 25% din taxa de examinare pentru prima înscriere a fiecărui elev la examenul final din Programul de diplomă, organizat în conformitate cu metodologia Organizaţiei Bacalaureatului Internaţional.

Recunoaşterea programelor de bacalaureat internaţional

Tot în proiectul de lege scrie că diplomele şi certificatele eliberate de Organizaţia Bacalaureatului Internaţional în baza evaluărilor din cadrul programelor de bacalaureat internaţional trebuie recunoscute de Ministerul Educaţiei şi de toate unităţile şi instituţiile de învăţământ din România.

Diploma obţinută în urma parcurgerii cursurilor şi evaluării din Programul de diplomă din cadrul bacalaureatului internaţional conferă aceleaşi drepturi ca diploma obţinută în urma promovării examenului naţional de bacalaureat.

Orele predate în cadrul programelor de bacalaureat internaţional constituie parte integrantă din norma didactică a personalului de predare, şi trebuie remunerate conform legislaţiei în vigoare.


Bacalaureatul Internaţional (IB). Bun pentru România!

15 iunie 2009: C.N. "Barbu Ştirbei" din Călăraşi devine prima (singura, până azi) şcoală de stat din România acreditată pe Bacalaureat Internaţional (IB) - un rezultat excepţional pentru prestigiosul liceu. De atunci, procesul firesc al dezvoltării alternativei în şcolile publice bate pasul pe loc, sufocat în mâlul politicii meschine otrăvite de incompetenţă şi impostură. Bilanţ SMART: în 2013, ZERO şcoli publice din România oferă programele IB!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite