Prima zi de şcoală. Iohannis: "Educaţia performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi care au perspective de carieră". Care sunt noutăţile noului an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările aduse pe ultima sută de metri structurii anului şcolar, care debutează astăzi i-au luat prin surprindere pe părinţi şi pe copii. Astfel, elevii vor avea o vacanţă de iarnă mai lungă cu o săptămână, însă vacanţa de vară va fi mai scurtă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis vor deschide anul şcolar 2014-2015 la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la deschiderea anului şcolar, că rolul şcolii este acela de a consolida şi forma competenţe şi nu de a oferi, ca pe vremuri, informaţie.

 ''Prezentul impune tot mai acut necesitatea construcţiei solide a unui sistem educaţional care să îi permită subiectului educaţiei, copilul, să îşi dezvolte competenţe fundamentale. Nu poţi să înveţi ceva pe cineva, poţi doar să îl ajuţi să găsească răspunsuri în el însuşi, spunea cu secole în urmă Galileo Galilei. Ceea ce spunem astăzi: a învăţa să înveţi. Principiul de bază al educaţiei contemporane este acela al parteneriatului. Implicată activ în procesele evolutive ale societăţii cunoaşterii, şcoala este elementul de referinţă al relaţiei parteneriale de tip educaţional, rolul său fiind acela de a consolida şi forma competenţe şi nu de a oferi, ca odinioară, informaţie, mai mult sau mai puţin ştiinţifică'', a spus Cîmpeanu.

Mai departe, ministrul a subliniat importanţa învăţământului profesional şi tehnic şi corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii. ''Aş vrea să întăresc şi eu încă o dată sprijinul pe care dorim să îl acordăm învăţământului profesional şi tehnic, pentru că privim această formă de învăţământ ca acea verigă ce poate asigura cel mai bine mult dorita şi mult aşteptata consolidare a legăturii dintre educaţie şi piaţa muncii'', a spus ministrul Educaţiei.

''Prin adecvarea politicilor educaţionale naţionale la principiile politicilor sociale şi europene, Ministerul Educaţiei depune eforturi susţinute pentru a depăşi stadiul de măsurare a competenţei echivalate cu 'ce ştii'. Acesta factor trebuie depăşit. Obiectivul evaluării procesului educaţional trebuie să fie acela al măsurării gradului de aplicare a unui nivel de competenţă echivalat, dacă vreţi, cu 'ce şi cât faci din ce poţi să faci'', a mai spus Cîmpeanu.

UPDATE:  Preşedintele Klaus Iohannis a dat startul noului an şcolar de la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte.  „Faptul că sunt aici, în calitate de preşedinte al României, nu schimbă cu nimic emoţia unei prime zile de an şcolar, care a fost pentru mine, ca dascăl, întotdeauna ceva special. Educaţia este calea spre o cale spre o Românie puternică şi prosperă, de aceea lansez educaţia ca temă de dezbatere naţională“, a declarat preşedintele Iohannis în prima zi de şcoală.

„Ce trebuie să înveţe copiii la şcoală? Nu cantitatea este importantă, ci calitatea informaţiilor cu care ies din şcoală. Apoi ce opţiune au elevii şi cum promovăm performanţa şi meritocraţia? Aceasta nu se măsoară doar prin note, ci fiecare elev să fie încurajat să-şi descopere propriile apitutudini şi interese, apoi să aibă şansa reală de a şi le realiza. Ideea că trebuie să fii bun la toate este depăşită şi neproductivă“, a mai spus Iohannis.

„Educaţia performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi care au perspective de carieră. Aici parteneriatul cu agenţii economici este esenţial. Aştept de la decidenţii politici să se aplece asupra acestor elemente. Eu pot oferi cadrul de dezbatere foarte serioasă“, a precizat preşedintele.

Iohannis a vorbit despre rolul învăţământului profesional şi tehnic: „Prin prezenţa mea aici, vreau să transmit sprijinul meu pentru acest învăţământ. Conectarea poate face diferenţa între o diplomă formală şi un viitor profesional de succes. Profesorii au un rol decisiv“.
 

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis le urează tuturor elevilor un an bun, care să îi ducă mai aproape de visele lor profesionale şi intelectuale.

”Fiecare început de an şcolar este pentru mine o ocazie de bucurie şi speranţa unui nou început. Le urez celor care astăzi simt emoţia primei zile de şcoală un an bun, care să îi ducă mai aproape de visele lor profesionale şi intelectuale. Sunt alături de dascăli şi de părinţi în eforturile lor de a asigura educaţia celor ce reprezintă viitorul României puternice”, scrie Iohannis pe Facebook.

La rândul său, premierul Victor Ponta le transmite şi el mult succes elevilor care încep astăzi un nou an şcolar, tot printr-un mesaj postat pe Facebook.

”Mult succes elevilor care încep astăzi un nou an şcolar! Să studiaţi cu atenţie, să treceţi testele cu note mari şi să ascultaţi de sfaturile părinţilor şi profesorilor, pentru că ei vă vor binele! Iar pentru cei cu gândul tot la vacanţă, prima va fi de pe 31 octombrie (pentru învăţământul primar). Un gând bun tuturor profesorilor pentru eforturile organizatorice depuse ca totul să decurgă bine şi pentru dedicarea de care dau dovadă faţă de generaţia tânără! Vă doresc tuturor un an şcolar de succes, cu multe împliniri şi bună înţelegere!”, scrie Victor Ponta.


Surpriză de proporţii pentru cei peste trei milioane de elevi care păşesc astăzi, din nou, în sălile de clasă. Noul an şcolar vine cu schimbări majore făcute de Ministerul Educaţiei pe ultima sută de metri şi care au stârnit rumoare în rândul celor din sistem. Mai exact, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, a fost prelungită vacanţa de iarnă a elevilor cu o săptămână, în timp ce vacanţa intersemestrială din februarie a fost mutată cu o săptămână mai târziu, scurtând astfel vacanţa de vară a copiilor. Oficialii din Educaţie susţin că modificările au fost făcute la cererea reprezentanţilor profesorilor şi ai elevilor, după îndelungate dezbateri.

Cîmpeanu: „Trebuie să ţinem cont de cei din sistem”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru „Adevărul” că a luat în considerare inclusiv punctul de vederea al Asociaţiei Naţionale a Patronatelor din Turism (ANAT) atunci când a dat undă verde modificărilor care au intrat în vigoare la mijlocul săptămânii trecute. Şeful de la Educaţie a precizat, însă, că i-a fost imposibil să împace toţi factorii implicaţi în dezbatere şi că prioritate au cei care fac parte din sistemul de educaţie, respectiv profesorii şi elevii.

„Am făcut modificarea aceasta acum fiindcă am vrut să consult toţi factorii implicaţi şi am luat decizia abia după ce am stat de vorbă cu toţi. Am căzut de acord să extindem vacanţa de iarnă cu încă o săptămână. Încercăm să venim şi în întâmpinarea cerinţelor ANAT, dar dacă sunt antagonice cu cerinţele celor din sistem, nu avem cu să satisfacem pe toată lumea. Lucrurile trebuie gândite bine, dar în primul rând trebuie să ţinem cont de actorii din sistem”, a explicat Cîmpeanu.

Staş: „Ministerul iarăşi pune căruţa înaintea boilor”

Ministrul a mai spus că în anul şcolar 2015/2016, vacanţa de vară nu începe mai devreme, aşa cum şi-au dorit elevii,  pe motiv că nu puteau să mai taie din zilele de curs care şi aşa sunt mai puţine la număr decât cele din alte ţări europene. Decizia luată de Cîmpeanu şi actul normativ publicat în Monitorul Oficial nu au fost privite cu ochi buni de specialiştii din Educaţie, care i-au acuzat pe reprezentanţii Ministerului de „lipsă de viziune”.

„Mă refer aici la consecinţele pe care această decizie le va avea în interiorul comunităţii educaţionale şi apoi la consecinţele pe care le va avea asupra societăţii în ansamblu. Practic, societatea este aşezată pe structura anului şcolar, sectorul Educaţie e cel mai mare sector bugetar, iar el cuprinde în jur de trei milioane de elevi cu părinţii lor, familiile lor. Ministerul pune iar căruţa înaintea boilor. Transformările de structură de an şcolar sunt nesemnificative în faţa transformărilor de sistem (curriculă nouă, programe şcolare noi, etc.)”, a declarat Staş, adăugând că Ministerul răspunde presiunilor venite din sistem, dar „dă dovadă de incompetenţă în management strategic”.

Elevii, bucuroşi că au mai multe zile de vacanţă

Atât reprezentanţii elevilor cât şi reprezentanţii profesorilor salută decizia luată de minister. „Noi am zis mai demult că ar trebui mărită vacanţa de iarnă cu o săptămână fiindcă în perioada aceea încă ne aflăm în timpul sărbătorilor de iarnă. De asemenea, am luat în calcul şi problema bugetului şcolilor, unde s-ar face economisiri mari având în vedere cât se consumă iarna pe căldură şi lumină. Noi am propus ca şi vacanţa de vară să înceapă mai devreme, dar am înţeles că momentan nu se poate”, a explicat Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Referitor la problema agenţiilor de turism, el spune că ANAT „s-a băgat foarte puternic în problemă”, precizând că nu este firesc ca cei care vin din afara sistemului educaţional să aibă o atât de mare influenţă asupra deciziilor care privesc Educaţia.

La rândul său, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a explicat pentru „Adevărul”, cu aceleaşi argumente, de ce este bine ca structura anului şcolar să fie modificată aşa cum a fost, chiar dacă modificarea a fost făcută târziu.

NOUL CALENDAR ŞCOLAR 2015/2016

Semestrul I

Cursuri - luni, 14 septembrie 2015-vineri, 18 decembrie 2015

În perioada 31 octombrie-8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă - sâmbătă, 19 decembrie 2015 duminică, 10 ianuarie 2016

Cursuri - luni, 11 ianuarie 2016-vineri, 5 februarie 2016

Vacanţa intersemestrială - sâmbătă, 6 februarie 2016-duminică, 14 februarie 2016

Semestrul al II-lea

Cursuri - luni, 15 februarie 2016-vineri, 22 aprilie 2016

Vacanţa de primăvară - sâmbătă, 23 aprilie 2016-marţi, 3 mai 2016

Cursuri - miercuri, 4 mai 2016-vineri, 24 iunie 2016

Vacanţa de vară - sâmbătă, 25 iunie 2016-duminică, 11 septembrie 2016

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite