Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE încalcă dreptul constituţional la educaţie al copiilor

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE încalcă dreptul constituţional 
la educaţie al copiilor

FOTO: Steluţa Popescu

„Platforma România 100 cere Guvernului stoparea comasării şi a închiderii iresponsabile a şcolilor, atac direct la dreptul la educaţie al copiilor“, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii organizaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Redăm mai jos comunicatul integral trimis de Platforma România 100:

Ministerul Educaţiei pregăteşte în această perioadă, pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern, reţeaua şcolară în baza căreia va funcţiona învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2018- 2019. În lipsa fondurilor necesare, generată atât de valoarea scăzută a costului standard per elev, necorelată cu nevoile reale ale şcolilor, dar şi de cheltuielile iresponsabile din bugetul public, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să se încadreze în bugetele alocate anului 2018 şi, astfel, să reducă din cheltuieli. La nivel naţional, situaţia bugetară este atât de gravă, încât cele mai multe judeţe nu au fonduri pentru plata salariilor profesorilor, personalului auxiliar şi celui administrativ pe ultimele 3 luni ale acestui an.

Puse în faţa unor alegeri pur contabiliceşti, inspectoratele şcolare au propus spre aprobare comasări şi închideri de şcoli care ignoră cu bună ştiinţă interesele educaţionale ale elevilor.  

Astfel, odată cu aprobarea Hotărârii de Guvern privind reţeaua şcolară, grădiniţe, şcoli şi licee din ţară vor fi comasate şi închise din toamna acestui an, iar reducerile vor afecta inclusiv resursa umană din sistemul preuniversitar de învăţământ.

Cea mai gravă situaţie se va înregistra în comunităţile izolate din mediul rural (Delta Dunării, zone montane etc.), acolo unde se va pune lacăt şcolilor pentru că inspectoratele şcolare nu au bani să plătească salariile profesorilor. Copiilor nu li se va asigura nici transportul spre o altă şcoală, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că deplasarea este dificilă în zonele respective.

Prin această măsură, sute sau chiar mii de copii vor fi abandonaţi de Guvern, condamnaţi la izolare şi anulând şansele acestor copii la un viitor mai bun.

În condiţiile în care abandonul şcolar este una dintre cele mai grave probleme ale educaţiei, cu o creştere exponenţială a numărului copiilor care abandonează şcoala, măsura comasării şi a închiderii şcolilor este un act iresponsabil, cu impact extrem de grav asupra elevilor provenind din aceste comunităţi. Acţiunile de la nivel judeţean vor lovi exact în zonele cele mai vulnerabile. 

Platforma România 100 atrage atenţia că, prin aceste măsuri, Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare judeţene încalcă dreptul la educaţie al copiilor, o garanţie constituţională a statului român, conferită prin Articolul 32 din Constituţie. Mai mult, acest drept este conferit şi de  Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România în 1990 şi publicată în Monitorul Oficial în 28 septembrie 1990.

Solicităm, pe această cale, oprirea comasărilor şi a închiderilor de şcoli care afectează în mod direct accesul la educaţie al copiilor. Cerem responsabilitate din partea tuturor autorităţilor  în procesul de decizie asupra reţelei şcolare pentru anul şcolar 2018- 2019.

Având în vedere gravitatea acestei situaţii, dar şi faptul că deciziile referitoare la infrastructura şcolară, cu impact major asupra sistemului de educaţie, se petrec în spatele uşilor închise, fără a asigura un demers transparent de consultare, Platforma România 100 lansează un apel către opinia publică să ne semnaleze cazurile punctuale în care copiilor li se încalcă dreptul la educaţie, prin închiderea şcolilor sau comasări. Toate situaţiile transmise până la data de 18 februarie 2018, la adresa educatie@ro100.ro, vor fi centralizate şi vor sta la baza unui demers civic mai amplu al Platformei România 100, menit să apere dreptul la educaţie al copiilor români. 

Facem un apel către organizaţiile şi asociaţiile non-guvernamentale interesate să sprijine această iniţiativă. Platforma România 100 intenţionează să uzeze de instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a opri această iniţiativă şi pentru a apăra dreptul constituţional la educaţie al copiilor. 

citeste totul despre: