Cercetare ANI pe numele directoarei de la Liceul „Kiriţescu” din Capitală. Directorii de la Şcoala „Sf. Andrei” şi Liceul de balet „Floria Capsali”, demişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul şcolar a decis concedierea directorilor de la şcoala „Sf. Andrei” şi de la Liceul de balet „Floria Capsali” din Capitală pentru „deficienţe manageriale”. Nu s-a luat nicio măsură la Colegiul economic „Costin Kiriţescu”, unde directoarea ar fi verificată de inspectorii de integritate pe motiv că nu şi-a trecut cele două firme unde e asociată în declaraţia de avere.

UPDATE: Directoarea Loredana Popescu, de la Colegiul „C. Kiriţescu”, unde o profesoară a fost înregistrată de elevi în timp ce le cere acestora bani pentru bănci noi, este verificată de inspectorii de integritate, pentru că ar fi omis să completeze în declaraţia de interese implicarea în două firme, potrivit Digi24.

Loredana Popescu, în calitate de director al unei instituţii publice este obligată să depună declaraţii de avere şi de interese. În cea de interese, profesoara a menţionat doar că este membru în FSLI „Mircea Eliade”. 

Potrivit datelor de la Oficiul Comerţului însă, aceasta are calitatea de asociat în cadrul a două firme, la una dintre ele fiind chiar administrator. Firmele sunt înregistrate în 2007.

Una dintre firmele, la care este asociată şi care este înregistrată la domiciliul său, are ca obiect de activitate comercializarea de băuturi alcoolice, dar are activitatea suspendată. A doua firmă are ca obiect activităţi care privesc învăţământul şi încă funcţionează. 

Ambele firme trebuiau trecute în declaraţia de interese, susţin inspectorii ANI.

UPDATE: Consiliul Municipal al Elevilor face un apel către elevi să semnaleze orice solicitări de foloase necuvenite care vin din partea angajaţilor unităţilor de învăţământ, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

"Noi pledăm pentru un învăţământ modern, transparent, în afara oricăror mijloace şi practici imorale şi ilegale. (...) facem apel către colegii noştri să ne fie semnalate orice solicitări de foloase necuvenite care vin din partea angajaţilor unităţilor de învăţământ", arată reprezentanţii elevilor din Municipiul Bucureşti.

Totodată, aceştia consideră că "materialele apărute în mass–media în ultima perioadă afectează imaginea şi activitatea şcolilor, elevilor şi a cadrelor didactice care muncesc cu dăruire".

Notă anticorupţie trimisă de ISMB în toate şcolile Capitalei

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, joi, către toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, o adresă prin care li se solicită "măsuri urgente prevenirea şi combaterea corupţiei în educaţie".

Astfel, la nivelul fiecărei şcoli se va constitui o comisie care va efectua o verificare internă privind o posibilă încălcare a prevederilor legale în vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice sau a altor angajaţi ai unităţii, în strângerea de sume de bani de la părinţii elevilor pentru diferite activităţi, potrivit Mediafax.

UPDATE: Şefii inspectoratului şcolar Bucureşti au decis încetarea detaşării pe funcţia de director atât pentru şefa Şcolii 172 „Sf. Andrei”, cât şi pentru directorul Liceului de balet „Floria Capsali”, unde au apărut acuzaţii legate de violenţă asupra unor elevi.

Directorii de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" şi Şcoala nr 172 "Sfântul Andrei" au fost demişi din cauza unor deficienţe manageriale constatate în urma inspecţiilor realizate de către Inspectoratul Şcolar al Capitalei, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marian Banu.

În cazul Şcolii "Sfântul Andrei", Consiliul de Adminstraţie al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a decis încetarea detaşării directorului Camelia Hoară, începând din 20 ianuarie, pentru deficienţe în activitatea managerială.

De asemenea, s-a decis ca Şcoala "Sfântul Andrei" să fie inclusă în calendarul inspecţiilor generale, în perioada imediat următoare. Banu a precizat că nu s-a confirmat implicarea cadrelor didactice de la Şcoala "Sfântul Andrei" în strângerea de bani.

În cazul Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", Marian Banu a spus că în Consiliul de Administraţie al ISMB s-a decis încetarea detaşării Adrianei Ciorcău în funcţia de director, tot din 20 ianuarie, pentru deficienţe în activitatea managerială, constate în urma inspecţiei generale.

De asemenea, s-a decis includerea unităţii de învăţământ în inspecţiile generale, precum şi monitorizarea permanentă, cu raportare lunară. Marian Banu a precizat că, la Liceul "Floria Capsali", deficienţele au fost de altă natură decât la alte şcoli.

Informaţii despre duritatea sistemului de la Liceul de balet din Capitală au circulat mult timp, mai multe plângeri fiind depuse pe numele profesoarei Diana Mateescu, acuzată că oferă contracost meditaţii elevilor ei, dar şi că este violentă cu aceştia, fizic şi verbal. 

Acuzaţii respinse în cazul altor trei instituţii anchetate

În ceea ce priveşte alte două şcoli aflate în achetă în această săptămână, „Nicolae Iorga” şi „Costin Kiriţescu”, reprezentanţii ISMB au declarat în conferinţa susţinută vineri că nu aplică sancţiuni, neconfirmându-se acuzaţiile de strângere de fonduri de către profesori, ci vor rămâne sub monitorizare, iar consiliile de administraţie vor trebui să prezinte rapoarte lunare.

Şi a Grădiniţa "Scufiţa Roşie" s-a dispus monitorizare şi verificare lunară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, precizând că părinţii copilului şi-au retras plângerea iniţială.

Liceul "Nicolae Iorga" va fi monitorizat permanent, cu raportare lunară, însă nici în acest caz nu s-a confirmat implicarea cadrelor didactice în strângerea de bani.

Monitoritorizare permanentă cu raportare lunară, dar şi introducerea în calendarul de inspecţii generale, s-a decis şi pentru Colegiul "Kiriţescu". Echipele de control precizat, şi în cazul acestei unităţi, nu s-a confirmat implicarea profesorilor în strângerea de bani.

UPDATE: Inspectoratul şcolar Bucureşti (ISMB) ar fi decis suspendarea contractului de detaşare al directoarei de la Şcoala 172 „Sf. Andrei” din Capitală, unde a apărut schimbul de emailuri între părinţi privind colectarea de bani pentru achiziţionarea de rechizite şi echipamente electronice, dar şi un laptop pentru învăţătoare, potrivit unor surse citate de Mediafax. 

O măsură similară a fost luată de inspectori săptămâna trecută în cazul directoarei de la Şcoala 10 din Capitală, de la care a pornit întregul scandal al colectării ilegale de bani în şcoli.

Şcoala 172 este una dintre cele trei unităţi de învăţământ anchetate, de luni, de ISMB, alături de Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”.

Conducerea ISMB discută vineri despre situaţia de la aceste instituţii de învăţământ, urmând să anunţe ce sancţiuni vor aplica şi ce măsuri trebuie luate.

Totul a pornit de la un schimb de mailuri între părinţi în care se discuta strângerea unor bani pentru achiziţionarea de rechizite, imprimantă multifuncţională, un televizor, o tablă magnetică şi un laptop pentru învăţătoare.

Cum comunicau părinţii pe email

Părinte 1: Buna ziua! Duminică am achiziţionat rechizite pentru fiecare copil, suma pentru un singur copil fiind de 120 lei. Am rugămintea să ne trimiteţi săptămâna această şi suma de 200 lei pentru fondul clasei, deoarece ne sunt necesari în achiziţionarea tablei magnetice şi multifuncţionalului.

Părinte 2: Am lăsat 100 RON pentru fondul clasei la doamna învăţătoare. Nu pot să cotizez mai mult, îmi pare rău! Am mai lăsat şi cei 120 RON la doamna învăţătoare, sper că au ajuns la dumneavoastră! Mulţumesc pentru înţelegere!

În altă discuţie a părinţilor:

Părinte 1. Am cumpărat şi imprimanta în valoare de 799 lei şi vrem să luăm şi un laptop doamnei învăţătoare (bani pe care nu îi avem). Fiecare dintre părinţi facem eforturi pentru confortul copiilor noştri şi pentru a desfăşura activitatea într-o instituţie, asa că şi dumneavoastră trebuie să ne înţelegeţi că nu putem acoperi cheltuielile în totalitate.


Consiliul de Administraţie al Colegiului "Costin Kiriţescu" a decis, joi seară, după audierea profesorilor în Comisia de anchetă, sancţionarea cu avertisment a profesoarei Vasilica Dumitrescu, înregistrată de o elevă la oră în timp ce solicita bani pentru fondul clasei, pentru a motiva absenţele, relatează Mediafax.

În cazul profesoarei Gina Barbu, reclamată de mama unui elev din clasa a VI-a că ar fi pretins bani pentru cadouri, bănci, paznici, auxiliare şi pentru femeia de serviciu, Consiliul de Administraţie al şcolii nu a dispus nicio sancţiune.

În urma anchetei interne de la Colegiul Economic "Costin Kiriţescu" a rezultat şi că multe dintre materialele care au ajuns în presă erau înregistrări mai vechi, folosite în actualul context, dar şi acelea incomplete.

Eleva nu ar fi fost ameninţată cu scăderea notei la purtare

De asemenea, unele informaţii care au ajuns în presă nu erau adevărate, mai ales cele vizând o elevă în cazul căreia un profesor ar fi propus nota 3 la purtare.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) ar urma să anunţe vineri sancţiunile administrative ce pot fi date unităţii de învăţământ. Sesizările privind Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei" şi Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" nu s-au confirmat.  

Acuzaţii aduse de elevi

Mai multe informaţii au venit joi pe filiera elevilor de la liceul Kiriţeascu. Mai mulţi elevi din ani terminali s-au plâns de faptul că cei din conducere le-ar fi cerut, prin intermediul femeii de serviciu, să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care neagă toate faptele din înregistrările apărute în spaţiul public, altfel li s-a spus că vor avea probleme la Bac.

Aceeaşi informaţie a circulat şi la nivelul Consiliului Elevilor şcolii, care se tem acum ca elevii să nu aibă de suferit de pe urma filmului făcut public de o elevă de clasa a XI-a. De altfel, aceasta a declarat joi pentru adevarul.ro că „nu i se pare normal să i se scadă nota la purtare doar pentru că şi-a spus opinia“.

Două sesizări la Kiriţescu

În cazul Colegiului Economic „Kiriţescu” au fost analizate două situaţii: sesizarea mamei unui unui elev din clasa a VI-a, care a reclamat că diriginta ar fi pretins bani pentru cadouri, bănci, paznici, auxiliare şi pentru femeia de serviciu şi o înregistrare a unei eleve de liceu care a transmis presei o înregistrare cu o profesoară de la clasa a XI-a în care le spunea elevilor că, dacă nu vor fi de acord cu schimbarea mobilierului, vor rămâne cu "jegul de bănci" pe care îl au.

După cele trei zile de cercetări, în care au avut loc discuţii cu profesorii, cu comitetul de părinţi al şcolii şi comitetele de părinţi de la cele două clase implicate şi au fost împărţite chestionare, comisia a ajuns la concluzia că în sesizări sunt date rupte din context, potrivit Mediafax.

În cazul sesizărilor privind clasa a VI-a, comitetul de părinţi ar fi strâns bani şi cumpărat mobilierul, iar clasa este una model pe şcolă, arată rezultatele anchetei. Informaţia potrivit căreia diriginta de la clasa a VI-a ar fi pretins bani nu a fost confirmată de nimeni, ba chiar părinţii au făcut front comun joi în faţa şcolii pentru a-şi susţine diriginta în faţa presei, susţinând că este nevinovată şi reclamaţia a fost făcută de o mamă care a şi agresat-o, nemulţumită că i-a dat nota 3 copilului ei.

În cel de-al doilea caz, de la clasa a XI-a, în care o profesoară apare într-o înregistrare spunându-le elevilor că, dacă nu vor fi de acord cu schimbarea băncilor, vor rămâne cu "jegul acesta de bănci", ancheta a relevat că iniţiativa de a strânge bani pentru a schimba mobilierul a aparţinut comitetului de părinţi ai acestei clase, în anul şcolar 2012 - 2013. Părinţii au contactat o firmă cu care nu s-au înţeles asupra preţului şi au renunţat la schimbarea mobilierului. Înregistrarea cu profesoara a fost făcută de o elevă de la clasă şi transmisă presei.

În Consiliul de Administraţie al şcolii, un profesor a amintit că, pentru această elevă, se propusese nota 3 la purtate în anul şcolar 2012 - 2013, pentru comportamentul neadecvat pe care l-a avut în faţa consiliului profesoral unde fusese invitată.

Cazul de la Şcoala 10, vârful aisbergului

Luni, reprezentanţii ISMB anunţau că au anchete în desfăşurare la patru astfel de unităţi pentru colecte ilegale de bani. Concret, este vorba de  Şcoala Gimnazială nr. 172 „Sf.Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, unde o dirigintă le-a cerut bani elevilor pe motiv că băncile în care stau necesită reparaţii.

Totul a pornit de la scandalul care a izbucnit la Şcoala numărul 10 din Capitală, în urma căruia învăţătoarea Dana Blându, care s-a ales şi cu dosar penal, a fost demisă pentru că cerea bani de cadouri părinţilor, s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului, după ce zeci de părinţii au decis să denunţe astfel de practici din sistemul de învăţământ românesc.

Astfel, în ultimele zile, autorităţile, dar şi mass-media au primit sesizări de la părinţi care povestesc cum sunt obligaţi să dea sume importante de bani pentru fondul clasei, cadouri pentru profesori, televizoare, calculatoare, table magnetice sau pur şi simplu pentru înlocuirea băncilor din clasele unde copiii lor învaţă.

Anchetă extinsă la alte trei şcoli

Prin urmare, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a hotărât să extindă ancheta de la Şcoala 10 şi la alte instituţii de învăţământ.

Luni, de exemplu, autorităţile anunţau că au anchete în desfăşurare la patru astfel de unităţi pentru colecte ilegale de bani. Concret, este vorba de  Şcoala Gimnazială nr. 172 „Sf.Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, unde o dirigintă le-a cerut bani elevilor pe motiv că băncile în care stau necesită reparaţii.

Elevii, care au înregistrat-o în timp ce le solicita bani, o acuză pe profesoară că îi şantajează. „Nu daţi bani de bănci, aduc toate jegurile şi vă aşez în ele”, se arată pe una dintre înregistrările date publicităţii.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Noi reclamaţii privind sistemul de strângere a fondului clasei la Colegiul Kiriţescu din Capitală

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Controale în mai multe şcoli din Capitală pentru colecte ilegale de bani. Foştii elevi ai Danei Blându au o nouă învăţătoare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite