Evaluare Naţională 2022 la Matematică, fără bătăi de cap pentru elevii care s-au pregătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima probă a Evaluării Naţionale 2022 va avea loc vineri, 17 iunie Foto: Arhivă
Ultima probă a Evaluării Naţionale 2022 va avea loc vineri, 17 iunie Foto: Arhivă

Elevii buni la matematică vor putea obţine cu uşurinţă nota 8 la testul dat joi la Evaluarea Naţională, ultimul subiect făcând diferenţa pentru a obţine punctaj maxim.

La proba scrisă la Matematică de la Evaluarea Naţională 2022 au fost prezenţi 148.595 de elevi de clasa a VIII-a, absenţi fiind 6.963 de absolvenţi, a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Trei elevi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă. Ministrul spune că subiectele au fost concepute astfel încât să poată fi verificate şase competenţe generale, de la simplu la complex: de identificare a unor date şi informaţii, de utilizare de reguli şi algoritmi, de aplicarea a acelor reguli, de exprimarea în limbaj matematic şi de analiză şi interpretare. A şasea competenţă a fost cea de modelare şi transfer în alte situaţii.

Ce spun profesorii 

În timp ce profesorul de matematică Ştefan Vlaston spune că subiectele date la această probă sunt de nivel de clasa a IV-a, iar sistemul tip grilă favorizează fraudarea examenului, Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, susţine că examenul a fost adecvat perioadei pe care au traversat-o elevii. 

„Consider că un elev bun se putea situa relativ uşor în jurul notei 8. Au fost foarte multe probleme care necesitau doar aplicare de formule. De exemplu, grilele: atât subiectul I, cât şi II puteau fi rezolvate de un elev bun chiar din cap. O singură problemă implica desenarea unei figuri pentru a vedea un centru de greutate. Dar, dacă un elev s-a pregătit aşa cum trebuie şi din modelele puse la dispoziţie de minister, nu cred că ar fi trebuit să aibă probleme. Bineînţeles că trebuia să stăpânească materia, pentru că fără a şti matematică nu le puteai face. Nu putem să spunem că un elev care nu a fost la şcoală ia nota 5 pe astfel de subiecte”, a explicat profesorul Bădescu. 

Accentul s-a pus, adaugă profesorul Bădescu, pe competenţele pe care elevii ar fi trebuit să le aibă: să ştie ordinea efectuării operaţiilor, noţiuni fundamentale, ce înseamnă opusul unui număr, să transforme fracţiile zecimale în ordinare, să ştie anumite proprietăţi din geometrie. 

Diferenţa se va face, mai spune Ovidiu Bădescu, la ultimele subpuncte ale subiectului III. „La punctele b de la problemele 4, 5 şi 6. Acolo se va face diferenţa. Fiecare era notată cu 0,3 puncte. Nu toate trei erau de acelaşi nivel. Dar depinde de ceea ce stăpâneau elevii. Dacă un elev foarte bun gândeşte şi fără a fi făcut genul acesta de subiecte, le-ar fi putut rezolva”, a conchis profesorul. 

Ultima probă scrisă – Limba şi literatura maternă – are loc vineri, 17 iunie. Primele rezultate ale Evaluării Naţionale 2022 vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00-19:00) şi 24 iunie (în intervalul orar 8:00-12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie.

Anchetă la Parchet 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că există o anchetă a Parchetului şi o anchetă disciplinară la nivelul Inspectoratului judeţean Suceava. Acestea în urma faptului că o persoană din comisia de organizare a examenului a transmis subiectele la Română înainte ca acestea să devină publice, încălcând astfel angajamentul de confidenţialitate. „Va suporta consecinţele, conform legii”, a mai spus Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite