UPDATE BAC-ul olimpicilor 2019. Subiecte şi bareme pentru proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
examen

Olimpicii din clasa a XII-a au susţinut marţi examenul la disciplina obligatorie - Istorie sau Matematică - potrivit calendarului transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

UPDATE   Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele pentru Matematică şi Istorie. La Matematică, subiectele au fost accesibile pentru copiii care au învăţat, spun profesorii. „Subiectele sunt echillibrate şi adaptate fiecărui profil în parte. Nu au fost surprize sau capcane în formularea cerinţelor. Subiectele respectă programa şi sunt asemănătoare celor din anii trecuţi. Acestea au fost făcute pe grade de dificultate, de la simplu la complex astfel încât copiii pot obţine note de trecere dacă au învăţat”, a precizat profesorul de Matematică de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Denisa Tănăsescu. 

Dascălii au spus însă că pentru profilul Ştiinţe ale naturii, subiectele puteau fi totuşi mai uşoare, au precizat dascălii. 

În ceea ce priveşte proba la Istorie, subiectele au fost accesibile,consideră profesorul de Istorie de la Colegiul Naţional Matei Basarab, Iuliana Căplescu. 

Elevii trebuiau să fie atenţi la cerinţa 6 de la Subiectul I, unde li se cerea să menţioneze ”alte două acţiuni” faţă de ce e în sursă, unde trebuiau să identifice în sursă şi să nu scrie despre aceleaşi fapte istorice. 

La eseu este o mică chichiţă în cerinţa „desfăşurarea de acţiuni militare ÎN spaţiul românesc, nu de către spaţiul românesc, şi atunci, copiii trebuiau să fie atenţi şi să scrie despre bătălii din spaţiul românesc medieval. Cerinţele sunt accesibile pentru copiii care s-au pregătit. Nota zece nu este greu de luat, însă elevii trebuiau să fie atenţi, să scrie despre evenimente cuprinse în perioada menţionată. Un elev cu nivel mediu de pregătire poate lua uşor de la nota 7.50 în sus”, a mai spus Căplescu.  

O problemă în ceea ce priveşte BAC-ul la Istorie ar fi faptul că Ministerul Educaţiei doreşte introducerea grilei la subiectul I la Bacalaureat din anul şcolar viitor, modificare pentru care are de gând să se pregătească din această vară. Atât profesorii şi elevii îşi doresc însă păstrarea tipologiei actuale, fără grilă. „Grila nu merge pe tipologia subiectelor care sunt la Istorie. Elevii nu au timpul necesar să rezolve subiect de tip grilă. Este vorba de zece grile, pentru care trebuie să cauţi în multe surse şi efectiv, timpul de trei ore nu îţi ajunge să rezolvi grila, subiectul doi şi eseul. 

   

 Barem

 Subiecte Matematică - profil Mate-Info

Barem

 

Subiecte Matematică - profil Ştiinţe ale Naturii

Barem   

Subiecte Matematică - profil tehnologic 

Barem

Sesiunea specială a Bacalaureatului continuă marţi cu proba obligatorie a profilului, urmând ca miercuri, 29 mai, elevii să susţină proba la alegere a profilului şi specializării. BAC-ul olimpicilor se încheie pe 30 mai, cu examenul la Limba şi literatura maternă. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 mai (până la ora 12:00), depunerea eventualelor contestaţii fiind programată în cursul aceleiaşi zile (12:00 – 14:00). În intervalul 31 mai – 5 iunie vor fi soluţionate eventualele contestaţii şi afişate rezultatele finale.

Pentru susţinerea examenului de BAC în această sesiune au fost eligibili 176 de elevi de clasa a XII-a, aflaţi în pregătire sau în etapele de selecţie pentru alcătuirea echipelor care vor reprezenta România atât la olimpiadele internaţionale pe discipline, cât şi la diverse competiţii sportive europene sau mondiale. 

 Profesorii precizează că la probele Bacalaureatului din iunie-iulie se  vor subiecte asemănătoare ca cele pe care le vor susţine olimpicii începând de luni. 

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti găzduieşte, până pe 5 iunie, sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu din loturile naţionale  care se pregătesc pentru olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale sportive, potrivit unui comunicat al ministerului Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite