BAC 2019. Regulile examenului de Bacalaureat şi lista obiectelor interzise în sălile de examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Care sunt regulile examenului de Bacalaureat în 2019/  Imagine Arhivă
Care sunt regulile examenului de Bacalaureat în 2019/  Imagine Arhivă

Elevii de clasa a XII-a mai au cinci luni până la examenul de Bacalaureat. Anul acesta, BAC-ul a suscitat o dezbatere aprigă, după ce fostul ministru Valentin Popa a vrut ca 40% din subiecte să fie teste grilă. Până la urmă, ministerul a menţinut subiectele clasice. Examenele de Bacalaureat încep pe 3 iunie, cu proba orală la Limba română.

Sălile de examen vor fi în continuare supravegheate cu camere video şi audio, la fel şi sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile de BAC verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, scrie Edupedu.ro

Dacă în urma acestor verificări, se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen, a stabilit Ministerul Educaţiei.

Ce este interzis la BAC 2019

Absolvenţii de liceu nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe şi orice alte elemente asemănătoare. Elevii sunt obligaţi să lase toate aceste obiecte în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Elevii care refuză să depoziteze aceste obiecte NU sunt primiţi în examen.

Lista obiectelor interzise în examen: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidaţi, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Candidaţilor la BAC le este interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare.

Cei care încalcă regulile sunt daţi afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise, indiferent dacă acestea au fost introduse de ei sau de alţi elevi sau profesori. Elevii care au încercat să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului 2019 şi rămân fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării.

Tinerii daţi afară din examen nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Cum se desfăşoară examenul de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat se desfăşoară şi anul acesta conform metodologiei din 2011.

Elevii pot susţine examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Taxele pentru susţinerea examenului pentru a treia oară se stabilesc de către Ministerul Educaţiei, iar anul trecut taxa era de 280 de lei (sursa).

Accesul absolvenţilor de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidaţii care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă şi le pun în sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenele scrise durează 3 ore; subiectele de la BAC sunt concepute de Centrul Naţional de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educaţiei. La examenele orale, subiectele sunt concepute astfel încât să permită “tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute”, se arată în Metodologie.

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite