Consiliul Elevilor susţine noul sistem de admitere la liceu, bazat mai ales pe media de la Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii ar prefera să fie consultaţi de minister înainte de a face modificări în învăţământ
Elevii ar prefera să fie consultaţi de minister înainte de a face modificări în învăţământ

Consiliul Naţional al Elevilor salută măsura anunţată de ministrul Educaţiei privind creşterea ponderii mediei de la Evaluarea Naţională la admiterea în învăţământul liceal, dar critică lipsa dialogului şi a unei consultări prealabile pe această temă.

Reprezentanţii Consiliul Naţional al Elevilor susţin, într-un comunicat de presă, că măsura adoptată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) privind creşterea ponderii mediei evaluării naţionale la admiterea în învăţământul liceal este una benefică.

"Astfel, se asigură o evaluare obiectivă şi se elimină discrepanţele apărute în unele situaţii, în urma notării subiective din ciclul gimnazial", spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, în comunicat, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional condamnă faptul că nu a fost consultată nici de această dată în privinţa deciziei anunţate public vineri de ministrul Remus Pricopie.

"Ministerul Educaţiei a încălcat dispoziţiile art. 80 (1) din Legea Educaţiei Naţionale, care specifică faptul că învăţământul este centrat pe beneficiari şi deciziile se iau prin consultarea acestora. Având în vedere faptul că educaţia este definită ca un bun public, comunicarea cu actorii sistemului trebuie să fie una reală şi continuă. Dialogul reprezintă mai mult decât comunicare prin intermediul presei", se mai arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii Consiliului atrag atenţia asupra faptului că au trecut mai mult de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei, iar elevii încă nu au un statut aprobat.

"Ministerul are obligaţia de a elabora toate actele normative specificate în lege în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare, conform Art. 361 (6)", mai susţin reprezentanţii elevilor.

Noul sistem de admitere la liceu în 2014

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

„Singura schimbare de anul acesta este la admiterea la liceu unde ponderea notelor din clasele V-VIII va fi de 25% şi ponderea notei de la Evaluarea Naţională va fi de 75%”, a ţinut să precizeze Remus Pricopie. El a mai spus că a aprobat toate metodologiile de examen şi că acestea nu au suferit schimbări.

Până acum, ponderea mediei de admitere la liceu era de 50% - 50%. Ministrul a adăugat că a luat această decizie dat fiind faptul că evaluarea la clasă are „un grad de subiectivism extrem de ridicat”.

„Au fost şcoli unde elevii aveau la clasă medii de 7-8 şi la evaluarea naţională au luat 2”, a completat Pricopie.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.


Se modifică metodologia admiterii la liceu. Notele din clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25%. Funeriu: "Măsura este o cârpeală binevenită"

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.

ADMITERE LICEU 2013 Despre riscul desfiinţării de clase şi posturi, dar şi abandonul şcolar înainte de liceu, joi, la Adevărul Live, de la ora 11.00

Peste 37.000 de locuri au rămas neocupate în liceele din ţară, pe hârtie cel puţin, înainte de soluţionarea corijenţelor şi a altor cazuri speciale. Invitaţii din emisiunea Adevărul Live de joi, de la ora 11, printre care şi fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, vor discuta despre riscurile generate de această situaţie, de la desfiinţarea unor clase din toamnă şi automat de reducerea normelor didactice, până la abandonul şcolar.

ADMITERE LICEU 2013 Rezolvarea cazurilor speciale şi repartizarea elevilor veniţi din străinătate - până pe 1 august

În perioada 29 iulie – 01 august are loc rezolvarea, de către comisiile judeţene de admitere, a situaţiilor speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată, dar şi repartizarea elevilor veniţi din străinătate pe cele 37.500 de locuri rămase libere la liceele din ţară, se arată în calendarul admiterii la liceu.

Între 75 şi 115 clase de a IX-a, desfiinţate în Capitală din toamnă şi 150 de norme didactice, reduse. Ministerul neagă

Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor la licee, iar până la 150 de norme vor fi reduse, în principal de la disciplinele tehnologice, a declarat joi inspectorul general şcolar al Capitalei. De altfel, în Bucureşti au fost cele mai multe locuri neocupate după prima etapă a repartizării la liceu, peste 2.800. Ministerul Educaţiei neagă orice decizie privind desfiinţarea de clase la licee.

REPARTIZARE LICEU 2013 Ministerul Educaţiei a publicat pe edu.ro rezultatele etapei a doua a admiterii la liceu. Unde au rămas cele mai multe locuri neocupate

S-a încheiat cea de-a doua etapă a repartizării elevilor la liceu din 2013, în care toţi cei 536 de candidaţi care au rămas pe dinafară în prima etapă au fost înscrişi la licee. Listele finale au fost publicate de Ministerul Educaţiei pe admitere.edu.ro. Cele mai multe locuri neocupate au rămas în Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bihor, în total peste 37.000 la nivel naţional.

REPARTIZARE LICEU 2013 Topul specializărilor cu cea mai mare medie de admitere din ţară. Harta locurilor libere

Repartizare liceu 2013 / Pe primul loc în topul specializărilor cu cea mai mare ultimă medie de admitere din ţară este Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cu specializarea Mate-Info, bilingv engleză. De altfel, „Sf. Sava“ este şi liceul cu cele mai mari medii de admitere din ţară.

REPARTIZARE LICEU 2013 Listele cu elevii admişi s-au afişat, marţi, la avizierele şcolilor

Listele cu cei 145.896 de repartizaţi la liceu în urma primei etape de admitere în clasa a IX-a s-au afişat la avizierele şcolilor în a doua parte a zilei de marţi. Afişarea a avut loc loc cu o zi înainte de data trecută în calendarul admiterii la liceu (17 iulie), fiindcă repartizarea computerizată s-a făcut mai devreme.

REPARTIZARE LICEU 2013 Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a cu medii mai mici de 5

Repartizare liceu 2013 / Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare, cu medii sub 5. Cei mai mulţi dintre ei, în jur de 5.000, au intrat la licee din mediul urban, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite