
Copiii vor urma obligatoriu 15 ani de şcoală.Şi asta cel mai târziu din anul 2020. Cel puţin aşa au decis senatorii care la începutul săptămânii au dat votul final pentru extinderea învăţământului obligatoriu de la 11 la 15 clase.
În expunerea de motive a proiectului legislativ se argumentează că obligativitatea celor doi ani de grădiniţă este necesară întrucât „vârsta preşcolară (3-6 ani) este un moment important pentru dezvoltarea copilului. Cei mici devin conştienţi de lumea înconjurătoare, manifestă curiozitate faţă de ceea ce observă sau nu cunosc".
În schimb, cu privire la obligativitatea claselor a XI şi a XII-a nu se precizează nimic.
Unii dintre ei trăiesc într-o sărăcie atât de cruntă (Ştefan Vlaston)
La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston, afirmă că măsura la prima vedere pare utilă, însă nu este realistă în raport cu problemele sistemului educaţional şi ale pieţei muncii. Acesta critică mai ales obligativitatea absolvirii claselor a XI-a şi a XII-a.
Dacă luăm toate aceste chestiuni în calcul, ajungem la concluzia că în zadar lungim perioada de şcolarizare dacă nu asigurăm infrastructura şi celelalte resurse necesare pentru ca aceşti copii să poată frecventa în mod regulat şcoala, mai spune Vlaston
,,Apoi, există o neclaritate în privinţa şcolilor profesionale.Ministerul Educaţiei trebuie să clarifice dacă treaba asta se aplică şi pentru elevii care termină gimnaziul şi vor să dea la o şcoală profesională ca să înveţe o meserie. Nu toţi adolescenţii au înclinarea şi dorinţa pentru a studia integrale, derivate sau critica literară. Şi ar fi foarte grav să îi îndepărtăm pe tineri de şcolile profesionale în condiţiile în care România suferă o criză majoră de meseriaşi. Alte state din Occident, cu o economie mai dezvoltată, au peste 50% din elevi înscrişi în şcoli profesionale. A se vedea exemplul Germaniei sau al Irlandei“, mai afirmă expertul.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: