Xiaomi lansează primul vehicul electric. Gigantul chinez de smartphone-uri luptă cu Tesla. Ce preț va avea noua mașină

0
Publicat:

Producătorul chinez de smartphone-uri, Xiaomi, urmează să lanseze primul său vehicul electric (EV). Comenzile vor fi preluate începând de joi.

Xiaomi SU7 FOTO Twitter
Xiaomi SU7 FOTO Twitter

Directorul executiv al companiei, Lei Jun, a declarat săptămâna aceasta că Speed Ultra 7 (SU7) va avea un preț sub 500.000 de yuani (69.186 de dolari; 54.836 de lire sterline). Astfel, gigantul tehnologic va intra în competiție cu Tesla și BYD, potrivit BBC News.

Intrarea Xiaomi pe piața mașinilor electrice vine pe măsură ce creșterea vânzărilor a încetinit la nivel global, declanșând un război al prețurilor. Firma speră să atragă clienții existenți prin sistemul de operare partajat cu telefoanele, laptopurile și alte dispozitive.

Până la 200.000 de vehicule pe an

Xiaomi este al treilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri la nivel mondial, cu o cotă de piață de aproximativ 12%, potrivit firmei de cercetare Counterpoint.

Modelul SU7, pe care Xiaomi îl tastează de anul trecut, a făcut comparații cu modelele de mașini sport Porsche Taycan și Panamera. Acesta va fi realizat de o unitate a producătorului auto de stat BAIC Group la o fabrică din Beijing, care poate produce până la 200.000 de vehicule pe an.

Deși a ajunge atât de departe este în sine o adevărată realizare, realizarea finală ar fi să demonstrăm că există o piață de consum pentru Xiaomi ca marcă de vehicule electrice inteligente”, a declarat Bill Russo de la Automobility, pentru BBC.

Piața de mașini electrice, plină de provocări

Ca o indicație a provocărilor cu care se confruntă firmele de tehnologie care doresc să producă mașini electrice, producătorul de iPhone Apple și-a anulat luna trecută planurile de a construi un vehicul electric.

Russo a adăugat că intrarea Xiaomi pe piața auto reflectă încrederea sa „în relevanța mărcii lor” în China, în timp ce Apple nu a văzut suficient potențial pe piața de vehicule electrice din afara Chinei.

Xiaomi a spus că va investi 10 miliarde de dolari (7,9 miliarde de lire sterline) în afacerile sale de vehicule în următorii 10 ani.

Piața chineză de vehicule electrice este foarte matură și creează un ecosistem foarte stabil pentru producătorii de vehicule electrice. De exemplu, lanțul de aprovizionare cu baterii este foarte puternic, iar rețeaua de încărcare din țară crește, de asemenea, pentru a satisface alimentația în creștere a vehiculelor electrice”, a declarat Abhishek Murali de la firma de cercetare Rystad Energy.

Lansarea primei mașini Xiaomi vine în timp ce un război al prețurilor pe piața de vehicule electrice din China s-a intensificat.

Tesla, care este condusă de multimiliardarul Elon Musk, a redus costurile mașinilor sale în China cu mii de dolari în ultimele luni, deoarece rivalii locali precum cel mai vândut producător de vehicule electrice din lume, BYD, au redus prețurile.

Cea mai mare piață auto din lume este deja aglomerată, așa că Xiaomi este unul dintre puținii noi potențiali intrați care a obținut aprobarea autorităților, în timp ce oficialii încearcă să limiteze valul nou de producători.

La începutul acestei săptămâni, BYD a înregistrat profituri anuale record, dar a spus că tendința de creștere a încetinit spre sfârșitul anului trecut.

Producătorul de mașini electrice din Shanghai, Nio, și-a redus miercuri prognoza pentru livrările din primul trimestru, deoarece consumatorii și-au înăsprit cheltuielile pe măsură ce creșterea economică a Chinei slăbește.

Gigantul american de vehicule electrice Tesla urmează să-și anunțe numărul de livrare pentru primele trei luni ale anului 2024, săptămâna viitoare.

În același timp, guvernele din întreaga lume încearcă să limiteze importurile de vehicule electrice fabricate în străinătate.

Marți, Beijingul a inițiat proceduri de soluționare a litigiilor împotriva SUA la Organizația Mondială a Comerțului pentru a contesta „subvențiile discriminatorii” în temeiul Legii de reducere a inflației din SUA.

Între timp, Uniunea Europeană a lansat o investigație pentru a stabili dacă subvențiile guvernului chinez i-au ajutat pe producătorii de mașini electrice din țară să depășească modelele fabricate în Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite