Vânzările din sectorul auto au crescut cu 2,2% în primul semestru al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în prima jumătate a anului cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate FOTO Adevărul
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în prima jumătate a anului cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate FOTO Adevărul

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în prima jumătate a anului cu 2,3% ca serie brută şi cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Ca serie brută, s-au înregistrat creşteri la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (5,1%), comerţul cu autovehicule (4,7%) şi la cel cu piese şi accesorii pentru autovehicule (1,2%). Pe de altă parte, activităţile provenite din întreţinerea şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 2,6%.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au apreciat cu 5,3%, pe fondul creşterilor înregistrate de activitǎţile agenţiilor turistice şi turoperatorilor (14,6%), ale hotelurilor şi restaurantelor (9,8%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (3,4%) şi cele de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (2,3%).

Pe de altă parte, activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 5%.

În iunie, comerţul auto a avansat cu 7,2% faţă de mari, ca serie brută, evoluţie susţinută de comerţul cu autovehicule (+15,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,4%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (-5,7%) şi activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-4%).

Ca serie ajustată, afacerile din auto s-au apreciat cu 3,3% comparativ cu luna precedentă.

Totodată, afacerile din serviciile pentru populaţiei au crescut cu 9,1% serie brută şi cu 3,4% serie ajustată.

Comparativ cu iunie 2013, afacerile auto şi moto au înregistrat un avans de 9,1%, ca serie brută (8,9% serie ajustată), în contextul creşterii la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (29%), comerţul cu autovehicule (16,4%) şi cel cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,8%). Activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 1,3%.

Serviciile de piaţă au generat afaceri mai mari cu 0,9% în iunie faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, ca serie brută, provenită în principal de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+7,7%).

Serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au avut un regres de 12,5%, activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor de 9,4%, iar activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative de 8,3%.

Mai puteţi citi:

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite