Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului: Ancheta Comisiei Europene pe piaţa gazelor din România este extrem de serioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al primului-ministru, a fost anterior vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei    FOTO Mediafax
Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al primului-ministru, a fost anterior vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei    FOTO Mediafax

Ancheta Comisiei Europene pe piaţa gazelor din România este extrem de serioasă, iar acuzaţiile aduse celor trei companii investigate, Transgaz, Romgaz şi Petrom, sunt foarte grave în ochii Comisiei, a declarat, marţi, Valentin Mircea, şeful Corpului de control al premierului şi fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

„Este o situaţie cât se poate de serioasă. Nu este de ici, de colo, să vină Comisia Europeană pentru prima dată într-o inspecţie inopinată în România, deci cu siguranţă au existat indicii, altfel nu s-ar fi făcut această deplasare“, a spus Mircea, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, potrivit Agerpres.ro.

El a amintit că acuzaţiile sunt de blocare a vânzărilor de gaze pe piaţa internă a Uniunii Europene. „Este o acuzaţie serioasă. Acuzaţiile care planează asupra celor trei companii sunt acelea de blocare a vânzărilor către piaţa internă a Uniunii Europene. Nu se mai numeşte export, ci vânzări intracomunitare, care, pentru Comisie, sunt de cea mai mare importanţă. Deci, într-o ierarhie a priorităţilor Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pieţei, în orice domeniu ar fi, sunt de prioritate zero întotdeauna, ceea ce creşte miza şi stresul pentru cei care sunt în investigaţie“, a arătat Mircea.

El a mai spus că, probabil, în câteva luni Comisia Europeană va transmite companiilor o evaluare preliminară, iar acestea vor putea, la acel moment, să încerce o soluţionare amiabilă a cazului cu Comisia, ceea ce este o variantă de preferat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspecţii inopinate la sediile Romgaz, Transgaz şi Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul că s-ar fi înţeles între ele pentru a bloca exportul de gaze din România către alte state membre UE.

„Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislaţia europeană antitrust care interzice înfiinţarea de carteluri şi practicile restrictive, precum şi abuzul de poziţie dominantă (Articolele 101 şi 102 din Tratatul de funcţionare a UE). Comisia investighează potenţiale practici anticoncurenţiale în furnizarea şi transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurenţial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE“, se arată în într-un comunicat al Comisiei Europene, remis pe data de 7 iunie.

Comisia Europeană precizează că aceste inspecţii neanunţate reprezintă un pas preliminar într-o investigaţie. 

Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulţi factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor şi utilizarea dreptului la apărare.

Transgaz este transportatorul naţional de gaze naturale, iar Romgaz şi Petrom sunt cei mai mari producători de gaze din România, aceştia acontând aproape întreaga producţie a ţării noastre. În 2014, producţia internă de gaze a României a totalizat 11,4 miliarde de metri cubi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite