Ungaria internționează să vândă active pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta

0
Publicat:

Ungaria a anunțat că vrea să vândă active nestrategice pentru a finanța parțial achiziția aeroportului internațional din Budapesta. Acest anunț a fost realizat de către ministrul ungar al Dezvoltării Economice, Marton Nagy, în cadrul unei conferințe de presă.

colaj foto bilete de avion
Ungaria internționează să vândă active pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta Foto: Pixabay

Pachetul de finanţare ar putea, de asemenea, include fonduri de la buget şi bani de la banca de dezvoltare, iar Guvernul se aşteaptă la finalizarea discuţiilor până la finalul anului, a adăugat oficialul ungar. Acesta nu a precizat ce active ar putea fi vândute.

Premierul Viktor Orban şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes "strategic" din Ungaria, aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Executivul de la Budapesta a depus în 2021 o ofertă non-angajantă de a prelua aeroportul din Budapesta însă procedurile au fost oprite ulterior din cauza inflaţiei ridicate şi a volatilităţii de pe pieţele financiare globale.

Luna trecută, Guvernul ungar a înaintat o nouă ofertă oficială pentru preluarea unui pachet de 51% din acţiunile aeroportului, iar acţionarii acestuia au decis să demareze discuţiile formale cu Executivul, a anunţat firma AviAlliance, care operează aeroportul din capitala Ungariei şi este şi cel mai mare acţionar.

Aeroportul internaţional din Budapesta a fost privatizat în 2005, iar acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziţie puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare.

Potrivit Bloomberg, valoarea tranzacţiei ar putea să se ridice la patru miliarde de euro, iar sursele susţin că Ungaria vrea să preia o participaţie de 51% via o companie de investiţii controlată de stat, în timp ce restul de 49% ar urma să fie preluat de un alt operator aeroportuar.

Graţie companiilor low-cost, Ungaria a devenit o destinaţie populară pentru călătorii.

Recent, aeroportul din Budapesta a anunţat că în 2022 a înregistrat un profit net de 76,6 milioane de euro şi venituri de 277,7 milioane de euro, după doi ani de pierderi, ca efect al pandemiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite