Un litru de benzină costă mai puţin decât o sticlă de apă îmbuteliată. O predicţie scandaloasă, gata să devină realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benzina va costa curând mai puţin decât o sticlă de apă în Marea Britanie dacă preţul unui litru de carburanţi va scădea la 0,86 lire sterline (1,1 euro) în urma reducerii preţului petrolului la 10 de dolari pe baril FOTO Adevărul
Benzina va costa curând mai puţin decât o sticlă de apă în Marea Britanie dacă preţul unui litru de carburanţi va scădea la 0,86 lire sterline (1,1 euro) în urma reducerii preţului petrolului la 10 de dolari pe baril FOTO Adevărul

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut sub 30 de dolari pe baril pentru prima dată începând cu aprilie 2004, astfel că un litru de benzină ar putea ajunge să coste în Marea Britanie mai puţin decât o sticlă de apă îmbuteliată, arată o predicţie scandaloasă, care ar putea deveni însă realitate, potrivit „The Telegraph“.

Benzina va costa curând mai puţin decât o sticlă de apă în Marea Britanie dacă preţul unui litru de carburanţi va scădea la 0,86 lire sterline (1,1 euro) în urma reducerii preţului petrolului la 10 de dolari pe baril, potrivit companiei RAC Limited, care oferă servicii auto în Regat. Simon Williams, purtător de cuvânt al RAC, susţine că un litru de carburant va fi mai ieftin decât multe dintre sortimentele de apă îmbuteliată aflate pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie.

Preţul petrolului a înregistrat un declin semnificativ de la începutul acestui an, astfel că multe bănci şi-au modificat prognozele, ele devenind mult mai sumbre. Cel mai pesimist scenariu aparţine analiştilor de la Standard Chartered, Goldman Sachs, RBS şi Morgan Stanley   - ei văd cotaţia ţiţeiului scăzând până la 10 dolari pe baril, potrivit „The Telegraph“

Preţurile petrolului au scăzut vineri sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, pe fondul temerilor că Iranul va contribui la creşterea supraofertei din piaţă, după ridicarea sancţiunilor, relatează MarketWatch.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, este cotat în scădere cu 1,76 dolari, respectiv 5,6%, la 29,47 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre cel mai redus nivel de închidere de la sfârşitul lui 2003. Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în declin cu 1,4 dolari, sau cu 4,5%, la 29,48 dolari pe baril.

Încrederea investitorilor este în scădere, în condiţiile în care sancţiunile occidentale împotriva Iranului, legate de programul nuclear, ar putea fi ridicate cel mai devreme weekend-ul viitor, ceea ce va duce probabil la creşterea exporturilor de petrol ale ţării.

„Oferta mare de petrol, combinată cu scăderea cererii, este greu de controlat, iar tendinţa rămâne de scădere a preţurilor, având în vedere că Iranul se pregăteşte să crească livrările“, a declarat Brenda Kelly, analist şef la London Capital Group.

Citeşte mai multe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite