Transgaz vrea să preia operatorul reţelei de gazoducte a Greciei, DESFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, este una dintre cele şase companii care şi-au manifestat interesul pentru preluarea unei participaţii la de 66% operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA, transmite Reuters.

Anunţul a fost făcut de Agenţia pentru Privatizare a statului elen (TAIPED), iar valoarea tranzacţiei este estimată la 400 de milioane de euro.

Cele şase grupuri de părţi interesate sunt: operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz şi firma franceză GRTgaz; Macquarie Infrastructure and Real Assets; un consorţiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) şi Enagas (Spania); grupul spaniol Regasificadora del Noroeste; Integrated Utility Services şi Powerglobe LLC.

Ulterior, investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să prezinte oferte angajante.

 Grecia trebuie să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârşitul anului 2017, în contextul privatizărilor prevăzute în planul său de salvare. Ţara speră să obţină două miliarde de euro din aceste vânzări în acest an şi de 3,5 miliarde în 2018.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat din cauza unor neînţelegeri legate de tariful gazelor naturale.

La finele anului trecut, presa elenă a informat că operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia.

Citând surse din apropierea discuţiilor, Kathimerini susţinea că oficialii Transgaz au vizitat la acea dată sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, şi, de asemenea, au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite